Вирок
від 27.03.2013 по справі 230/1176/13-к
ЄНАКІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.03.2013 Справа № 230/1176/13-к

№ провадження: 1-кп/230/57/2013

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2013 року Єнакіївський міський суд Донецької області в складі:

головуючої судді - Дарміна М.О.

при секретарі судового засідання - Соколової О.А.

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - Котлова А.Г.

обвинуваченого - ОСОБА_1

представник потерпілого - ОСОБА_2

потерпілого - ОСОБА_7,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Єнакієве за адресою місто Єнакієве вулиця Свердлова 118 кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12012050270000322 від 02 грудня 2012 року відносно

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Артемівськ, Донецької області, українець, громадянин України, не працюючого, одруженого, на утриманні якого знаходяться ОСОБА_4 2001 року народження, ОСОБА_5 2006 року народження, ОСОБА_6 2010 року народження, раніше не судимого, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України,

ВСТАНОВИВ:

02 грудня 2012 року приблизно в 10.00 годині в кафе «ОСОБА_8», розташованому за адресою: АДРЕСА_3 під час вживання спиртних напоїв між ОСОБА_1 та ОСОБА_7 виникла сварка через те, що ОСОБА_7 погано виконував свою роботу. Після сварки ОСОБА_1 вийшов з кафе та пішов до орендованої ним квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, а ОСОБА_7 залишався в приміщенні кафе. В той день, 02 грудня 2012 року, приблизно в 10.50 годині, ОСОБА_1 зателефонував ОСОБА_7 та запропонував йому зустрітися біля магазину «Фокстрот», розташованого в м. Єнакієве пр. Леніна, буд. 87-1, щоб улагодити конфлікт, що виник між ними. 02 грудня 2012 року, приблизно в 11.00 годині, ОСОБА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, зустрівшись з ОСОБА_7 біля магазину "Наш Дом", розташованому за адресою : місто Єнакієве, проспект Леніна, 87-а, де під час сварки з останнім, діючи навмисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_7, вдарив останнього клінком ножа, який знаходився в його правій руці, в область живота, в наслідок чого заподіяв ОСОБА_7 колото-різану рану передньої черевної стінки зліва, проникаючу в черевну порожнину з пошкодженням тонкої кишки, ускладнену внутрішньочеревною кровотечею, яка відноситься до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечна для життя в момент заподіяння.

Допитаний у судовому засіданні ОСОБА_1 винним себе у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення визнав повністю, щиро розкаявшись пояснив суду , що дійсно 02 грудня 2012 року біля 10.00 години, він разом з ОСОБА_7 перебували в кафе «ОСОБА_8», де вживали алкогольні напої. Під час вживання спиртних напоїв між ними виникла сварка через те, що ОСОБА_7 погано виконував свою роботу. Після сварки він пішов до орендованої ним квартири. В 10.50 годин, він зателефонував ОСОБА_7 та запропонував йому зустрітися біля магазину «Фокстрот», щоб улагодити конфлікт, що виник між ними. Приблизно в 11.00 годині, зустрівшись з ОСОБА_7 біля магазину "Наш Дом", де між ними знов виникла сварка і він ножем, який утримував у правій руці вдарив ОСОБА_7 в область живота, в результаті чого заподіяв потерпілому тілесні ушкодження. Повністю відшкодував заподіяні потерпілому матеріальні збитки, згоден з тим, повністю визнає позовні вимоги прокурора, щодо відшкодування збитків, понесених КЛПУ «Міська лікарня №7 м.Єнакієве» по лікуванню потерпілого. Позовні вимоги в частині відшкодування моральних збитків потерпілому визнає частково, оскільки саме дії потерпілого, на його думку призвели до виникнення між ними сварки. Крім цього розмір матеріальної шкоди вважає завеликим.

Крім повного визнання своєї провини, винність ОСОБА_1 підтверджується також доказами, дослідженими у судовому засіданні і наведеними нижче у вироку :

Поясненнями потерпілого ОСОБА_7 наданих в судовому засіданні, згідно яких 02 грудня 2012 року, приблизно в 10.00 годині, він разом з ОСОБА_1 перебували в кафе «ОСОБА_8», де вживали алкогольні напої. Під час вживання спиртних напоїв між ними виникла сварка. Після сварки ОСОБА_1 пішов до орендованої квартири. О 10.50 годині, йому зателефонував ОСОБА_1 та запропонував зустрітися біля магазину «Фокстрот», щоб улагодити конфлікт, що виник між ними. Приблизно в 11.00 годині, зустрівшись з ОСОБА_1 біля магазину "Наш Дом", під час сварки з ОСОБА_1, останній вдарив його ножем, який знаходився в його правій руці, в область живота, в наслідок чого заподіяв йому тілесні ушкодження. Позовні вимоги в частині відшкодування моральної шкоди обґрунтовує тим, що після отриманих травм він не може працювати за своєю професією різника металу і дохід який він отримує в теперішній час значно менший ніж його дохід за цією професією. Також не може вживати їжу до якої звик. Матеріальні збитки, заявлені ним у позові обвинувачений на теперішній час відшкодував повністю.

Відповідно до висновку експерта №46 від 28.12.2012 року, у потерпілого ОСОБА_7 було виявлено: колото-різану рану передньої черевної стінки зліва, проникаючу в черевну порожнину з пошкодженням тонкої кишки, ускладнену внутрішньочеревною кровотечею, яка відноситься до тяжких тілесних ушкоджень /а.с.45-47/.

Оскільки сторони вважають, що фактичні обставини кримінального провадження доведені зібраними доказами, які не вимагають дослідження в ході розгляду провадження, суд також визнає їх доведеними. До таких фактичних обставин відносяться обставини, що відносяться до дати, часу, місця, способу здійснення злочину, формі вини, заподіяної шкоди.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_1 у заподіянні тілесних ушкоджень середньої тяжкості повністю доведена, а тому він повинен нести кримінальну відповідальність за статтею 121 ч.1 КК України.

Призначаючи міру покарання, суд враховує ступінь суспільної небезпечності скоєного злочину, який відповідно до статті 12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів , дані про особу обвинуваченого: який, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, за місцем проживання характеризується добре.

Пом'якшуючу покарання обставину суд визнає щире каяття, відшкодування матеріальної шкоди у повному обсязі, знаходження на утриманні трьох неповнолітніх дітей ОСОБА_4 2001 року народження, ОСОБА_5 2006 року народження та ОСОБА_6 2010 року народження. Як обставину, що обтяжує покарання суд визнає скоєння злочину у стані алкогольного сп'яніння.

З урахуванням викладеного суд вважає необхідним застосувати до ОСОБА_1 покарання у вигляді позбавлення волі, звільнивши його від відбуття покарання з випробуванням, оскільки його виправлення можливе без відбуття покарання.

Заявленний по справі цивільний позов прокурора м. Єнакієвого про стягнення з ОСОБА_1 витрат в розмірі 1609,59 грн що були понесені на стаціонарне лікування ОСОБА_7, на користь держави в особі КЛПУ «Міська лікарня №7 м.Єнакієве» в дохід місцевого бюджету підлягає задоволенню у відповідності до вимог статті 1166 ЦК України, ст.174 ЦПК України, оскільки ОСОБА_1 визнається винним в скоєнні злочину між його діями та наслідками мається причинно-наслідковий зв'язок і він у судовому засіданні повністю визнав вищезазначені позовні вимоги. Крім того підлягають стягненню витрати, пов'язані з проведенням криміналістичної експертизи у розмірі 147 гривень.

Розглядаючі позовні вимоги потерпілого про стягнення з ОСОБА_1 моральної шкоди у розмірі 30 000 гривень, суд керуючись вимогами статті 1167 ЦК України з урахуванням фактичних обставин справи, доведеності у судовому засіданні вини ОСОБА_1 у скоєні злочину, тяжкості тілесних ушкоджень, заподіяних потерпілому, керуючись принципами розумності і виваженості вважає їх підлягаючими задоволенню в повному обсязі.

Позовні вимоги потерпілого про стягнення з ОСОБА_1 витрат на правову допомогу, суд вважає обґрунтованими , підтвержденними доказами (а.с. 20, 31), законними і підлягаючими задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 368, 370, 374 КПК України, суд,

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєні злочину, передбаченому частиною 1 статті 121 КК України та призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 (п'ять) років.

На підставі ст.75 КК України звільнити засудженого ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 2 (два) роки не вчинить нового злочину і виконає покладені судом обов'язки ,передбачені ст.76 КК України. У відповідності до статті 76 КК України зобов'язати засудженого ОСОБА_1 в період випробувального терміну не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання та роботи.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі КЛПУ «Міська лікарня №7 м.Єнакієве» в дохід місцевого бюджету (МФО 834016, ОКПО 24164918, р/р 35424004002477) понесені збитки в розмірі 1609 (одна тисяча шістсот дев'ять) гривень 59 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь сектору ТКЗР Єнакіївського МВ Дебальцевського МВ Науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру витрати на проведення експертизи в розмірі 147 (сто сорок сім) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_7 моральну шкоду в розмір 30 000 (тридцяти тисяч) гривень 00 копійок і витрати пов'язані з отриманням правової допомоги у розмірі 1 000 (однієї тисячі ) гривень..

Запобіжний захід ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили залишити без зміни - особисте зобов'язання. Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Донецької області через Єнакіївський міський суд Донецької області шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

У відповідності до вимог статті 395 частини 4 КПК України сторони можуть ознайомитися з матеріалами кримінального провадження в канцелярії кримінальних справ Єнакіївського міського суду.

Суддя: М.О.Дармін

Дата ухвалення рішення27.03.2013
Оприлюднено09.04.2013
Номер документу30339977
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —230/1176/13-к

Ухвала від 18.06.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Музикант С.Л.

Ухвала від 20.05.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Музикант С.Л.

Ухвала від 20.05.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Музикант С.Л.

Вирок від 27.03.2013

Кримінальне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Дармін М. О.

Ухвала від 06.02.2013

Кримінальне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Дармін М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні