Постанова
від 25.02.2013 по справі 802/543/13-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

25 лютого 2013 р. Справа № 802/543/13-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Вергелеса Андрія Валерійовича,

за участю:

секретаря судового засідання: Федчук Тетяни Юріївни

представника позивача: Богатиря С.В.

представника відповідача: Глівінської С.Й.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Державної податкової інспекції у Немирівському районі Вінницької області Державної податкової служби

до: сільськогосподарського виробничого кооперативу "Поділля"

про: стягнення податкового боргу

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду із позовом звернулася Державна податкова інспекція у Немирівському районі Вінницької області Державної податкової служби до сільськогосподарського виробничого кооперативу "Поділля" (далі - СВК "Поділля") про стягнення податкового боргу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що СВК "Поділля" має податковий борг по податку з доходів фізичних осіб в сумі 329919,79 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, позов просив задовольнити.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечувала з підстав, викладених в письмових запереченнях.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши письмові матеріали справи та надані докази, прийшов до висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Як вбачається з матеріалів справи, СВК "Поділля" (код ЄДРПОУ 01238152) зареєстроване Немирівською районною державною адміністрацією 29.02.2000 р., що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи (а.с. 4).

Згідно довідки про взяття на облік платника податків від 16.10.2012 р. № 14047, СВК "Поділля" узяте на податковий облік в органах державної податкової служби 10.01.2009 р. за № 5747 та перебуває на обліку у ДПІ у Немирівському районі (а.с. 5).

Так, Державна податкова інспекція у Немирівському районі звернулася до суду з позовними вимогами про стягнення з відповідача податкового боргу по податку з доходів фізичних осіб в сумі 329919,79 грн.

На підтвердження того, що за відповідачем рахується податковий борг суду було надано акт звіряння розрахунків між СВК "Поділля" та Державною податковою інспекцією у Немирівському районі від 15.11.2012 р. (а.с. 6).

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходив з наступного.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України (далі - ПК України) органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 95.2 ст. 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Таким чином, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадиться не раніше ніж через 60 календарних днів з моменту надіслання такому платнику податкової вимоги, а тому право на стягнення податкового боргу виникає у податкового органу через 60 календарних днів з моменту надіслання платнику податкової вимоги, як це передбачено п. 95.2 ст. 95 ПК України.

Разом з тим, представник позивача доказів надіслання СВК "Поділля" податкової вимоги не надав. Більш того, пояснив, що податкова вимога відповідачу взагалі не надсилалась.

Також не було надано суду і зворотній бік облікової картки платника податків по податку з доходів фізичних осіб. В судовому засіданні представник позивача пояснив, що згідно даних автоматизованої інформаційної системи (АІС) за СВК "Поділля" податковий борг по податку з доходів фізичних осіб не рахується.

Інших доказів того, що за СВК "Поділля" рахується податковий борг суду надано не було.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні

Таким чином Державною податковою інспекцією у Немирівському районі не було доведено обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги, в зв'язку з чим в задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Вергелес Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення25.02.2013
Оприлюднено03.04.2013
Номер документу30343296
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/543/13-а

Ухвала від 25.02.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вергелес Андрій Валерійович

Постанова від 25.02.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вергелес Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні