Постанова
від 02.04.2013 по справі 575/218/13-а
ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 575/218/13-а р.

№ Провадження 2-а/575/10/13 р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2013 р. смт.В-Писарівка

ОСОБА_1 районний суд Сумської області у складі:

головуючого - судді Савєльєвої А.І.

за участю секретаря - Гордієнко О.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні в смт.В.Писарівка справу за адміністративним позовом Відділу культури Великописарівської районної державної адміністрації до ВРЕВ ДАІ з обслуговування м.Охтирка, Охтирського, Великописарівського та Тростянецького районів, підпорядкованого УМВС України в Сумській області, про проведення державної реєстрації автотранспорту,

в с т а н о в и в :

Відділ культури Великописарівської районної державної адміністрації звернувся до суду із даним позовом, в якому просить зобов’язати ВРЕВ ДАІ з обслуговування м.Охтирка, Охтирського, ОСОБА_1 та Тростянецького районів, підпорядкованого УМВС України в Сумській області зняти з реєстрації за Відділом культури та туризму ОСОБА_1 РДА автомобіль мікроавтобус В« HYUNDAIВ» , державний номер НОМЕР_1, 1999 року випуску, та провести його реєстрацію за Відділом культури Великописарівської районної державної адміністрації, мотивуючи свої вимоги тим, що з 06.04.2007 року вказаний транспортний засіб знаходився на балансі та був зареєстрований за відділом культури та туризму ОСОБА_1 РДА, який у відповідності до Розпоряджень ОСОБА_2ОСОБА_1 РДА № 1-К від 02.01.2013 року, № 40-ОД від 01.02.2013 року перейменовано у Відділ культури ОСОБА_1 РДА. При зверненні до ВРЕВ ДАІ з питання зняття з обліку та реєстрації транспортного засобу за новим власником, в такій реєстрації було відмовлено, оскільки державна реєстрація транспортного засобу здійснена за організацією, діяльність якої припинена, а заява про зняття транспортного засобу з обліку може бути подана тільки від імені власника; до того ж правонаступник згідно розпоряджень ОСОБА_2ОСОБА_1 РДА не визначений.

У зв’язку з наведеним Відділ культури Великописарівської районної державної адміністрації просить позов задовольнити.

Представник позивача - начальник відділу культури ОСОБА_1 РДА ОСОБА_3 - у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, але направив суду заяву про розгляд справи без його участі, заперечень проти позову не подав.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що у відповідності до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії ВМС № 010238 від 06.04.2007 року (а.с.3) власником мікроавтобус В« HYUNDAIВ» , державний номер НОМЕР_1, 1999 року випуску, номер шасі (кузова, рами) KMJFD37FPXU432662, являється Відділ культури та туризму ОСОБА_1 РДА, що знаходиться за адресою: Сумська область, Великописарівський район, смт.Велика Писарівка, вул.Борців революції,2.

Згідно розпорядження ОСОБА_2ОСОБА_1 РДА № 1-К від 02.01.2013 року «Про упорядкування структури ОСОБА_1 районної державної адміністрації» з 01.01.2013 року утворений сектор культури ОСОБА_1 РДА, який з 01.02.2013 року у відповідності до розпорядження ОСОБА_2ОСОБА_1 РДА № 40-ОД від 01.02.2013 року «Про зміни у структурі ОСОБА_1 районної державної адміністрації» перейменований у відділ культури ОСОБА_1 РДА (а.с.6,7). Вказана структурна одиниця ОСОБА_1 РДА є правонаступником відділу культури та туризму ОСОБА_1 РДА та сектору культури ОСОБА_1 РДА.

З довідки № 685224 від 13.02.2013 року з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) вбачається, що на сьогодні діючою організацією є Відділ культури Великописарівської районної державної адміністрації, ідентифікаційний код 26439963 (дата внесення даних 07.02.2013 року) (а.с.9).

Статтею 34 Закону України «Про дорожній рух» передбачено, що державній реєстрації та обліку підлягають призначені для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування транспортні засоби усіх типів, зокрема, автомобілі. Державна реєстрація та облік здійснюються підрозділами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України.

Єдина на території України процедура державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку, оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків визначається Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженим постановою КМУ від 07.09.1998 року №1388 ( в редакції від 10.07.2012 року). Цей Порядок є обов'язковим для всіх юридичних та фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, виробляють чи експлуатують їх.

Пунктом 16 Порядку передбачено, що на зареєстровані у підрозділі Державтоінспекції транспортні засоби видаються свідоцтва про реєстрацію, а також номерні знаки, що відповідають державному стандарту України, дозволи на встановлення на транспортних засобах спеціальних світлових і (або) звукових сигнальних пристроїв. У свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу ідентифікаційний номер двигуна не зазначається.

Пунктом 40 Порядку встановлено, що зняття з обліку транспортних засобів здійснюється після їх огляду в підрозділі ДАІ, на підставі заяви власника з поданням документа, що посвідчує його особу, виконавчого напису нотаріусу або рішення суду. Як вбачається з листа начальника ВРЕВ ДАІ з обслуговування м.Охтирка, Охтирського, ОСОБА_1 та Тростянецького районів, підпорядкованого УМВС України в Сумській області (а.с.4), у зв’язку з відсутністю заяви власника з поданням документу, що посвідчує його особу, так як власника Відділу культури та туризму на сьогодні не існує, згідно п.8 Постанови КМУ №1388 від 07.09.1998 року «Про затвердження Порядку державної реєстрації та обліку автомобілів…» (в редакції Постанови КМУ від 23.12.2009 року №1371) в знятті з обліку та перереєстрації автомобіля мікроавтобуса В« HYUNDAIВ» , державний номер НОМЕР_1, 1999 року випуску, за новим власником відмовлено.

Згідно п.33 Порядку перереєстрація транспортних засобів проводиться, зокрема, у разі зміни їх власників, місця стоянки, місцезнаходження або найменування власників - юридичних осіб.

У зв’язку тим, що під час реорганізації не була здійснена перереєстрація автомобіля мікроавтобуса В« HYUNDAIВ» , державний номер НОМЕР_1, 1999 року випуску, Відділ культури ОСОБА_1 РДА в особі його начальника ОСОБА_3 не має можливості зняти даний автомобіль з державної реєстрації за своєю заявою, і, відповідно, здійснити державну реєстрацію автомобіля за Відділом культури ОСОБА_1 РДА.

Відповідно до частини 1 ст.6 КАС України кожному гарантується право на захист його прав, свобод та інтересів.

У відповідності до п.8 вищевказаного Порядку документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають індентифікаційні номери, є, зокрема, копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин.

У відповідності до п.24 Порядку реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюється за місцем реєстрації (проживання) їх власників до впровадження в експлуатацію Національної автоматизованої інформаційної системи Державної автомобільної інспекції.

Керуючись Постановою КМУ № 1388 від 07.09.1998 року «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», ст.ст. 49, 51, 158, 159, 160 КАС України, суд -

В и р і ш и в :

Адміністративний позов Відділу культури Великописарівської районної державної адміністрації - задовольнити.

Зобов’язати ВРЕВ ДАІ з обслуговування м.Охтирка, Охтирського, ОСОБА_1 та Тростянецького районів, підпорядкованого УМВС України в Сумській області, зняти з реєстрації за Відділом культури та туризму ОСОБА_1 РДА автомобіль мікроавтобус В« HYUNDAIВ» , державний номер НОМЕР_1, 1999 року випуску, номер шасі (кузова, рами) KMJFD37FPXU432662, та провести його реєстрацію за Відділом культури Великописарівської районної державної адміністрації, ідентифікаційний код юридичної особи 26439963.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через В-Писарівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення, а у разі застосування ч.3 ст. 160 КАС України - з дня отримання копії постанови, з одночасним поданням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 02 квітня 2013 року.

Суддя А.І.Савєльєва

СудВеликописарівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу30356018
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —575/218/13-а

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 13.03.2013

Адміністративне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні