Постанова
від 27.03.2013 по справі 44/568-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" березня 2013 р. Справа№ 44/568-б

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів: Верховця А.А.

Доманської М.Л.

за участю представників:

ліквідатор: не з'явився;

від публічного акціонерного товариства "Банк Форум": Завалко С.І. (довіреність від 04.02.2013 №10/00-24);

від публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк": Слесарук В.М. (довіреність б/н від 03.01.2013);

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги

публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк",

публічного акціонерного товариства "Банк Форум"

на ухвалу господарського суду міста Києва від 27.08.2012

у справі № 44/568-б (суддя Чеберяк П.П.)

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 07.09.2010 порушено провадження у справі № 44/568-б за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" про визнання банкрутом.

Постановою господарського суду міста Києва від 18.10.2010 товариство з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора банкрута.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 21.09.2011 затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" на суму 3 176 600,36 грн., визнано грошові вимоги відділення № 3300 Симферопольської дирекції публічного акціонерного товариства «Банк Форум» в сумі 1 038 169,25 грн., товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика дверей БудМайстер» в сумі 2 104 482,99 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.08.2012 затверджено звіт ліквідатора; затверджено ліквідаційний баланс банкрута станом на 26.07.2012; ліквідовано банкрута - товариство з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" як юридичну особу у зв'язку з банкрутством; провадження у справі припинено; дію мораторію припинено.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, публічне акціонерне товариство "Укрсиббанк" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувану ухвалу та направити справу на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" також звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати вищезазначену ухвалу суду від 27.08.2012, скасувати державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" та направити справу на розгляд господарського суду міста Києва.

Скарга мотивована неповним з'ясуванням місцевим господарським судом обставин, які мають значення для справи.

Скаржники зазначають, що місцевий господарський суд затвердив ліквідаційний баланс без повідомлення про судове засідання кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" та не з'ясувавши дійсний майновий стан боржника.

Відзиви на апеляційну скаргу не надійшли.

У судовому засіданні апеляційної інстанції представники публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк", публічного акціонерного товариства "Банк Форум" висловилися за задоволення апеляційних скарг.

Інші учасники провадження у справі в судове засідання апеляційної інстанції представників не направили, про причини неприбуття суд не повідомили. Враховуючи те, що інші учасники провадження у справі про дату, час та місце слухання справи повідомлялися належним чином, колегія суддів вважає можливим здійснити перегляд ухвали місцевого господарського суду в даній справі за наявними матеріалами справи та без участі їх представників.

Обговоривши доводи апеляційних скарг, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом при прийнятті оскарженої ухвали норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" здійснювалось в порядку ст. 51 Закону про банкрутство, норми якої встановлюють особливості правового регулювання банкрутства боржника, що ліквідується власником.

Відповідно до ч. 5 ст. 60 ГК України, що встановлює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання (знаходиться у Розділі ІІ "Cуб'єкти господарювання", Глава 6 "Загальні положення"), ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.

Частиною 3 ст. 111 ЦК України встановлено, що після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс, який затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до частини 1 статті 32 Закону після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавцем передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів).

Як встановлено місцевим господарським судом та підтверджується матеріалами справи, 22.07.2012 до господарського суду надійшли звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, за результатами дослідження яких встановлено що вимоги кредиторів залишено без задоволення, у процесі ліквідаційної процедури не виявлено майнових активів банкрута з метою включення їх до ліквідаційної маси.

Оскільки вказаний ліквідаційний баланс складено після розрахунків з кредиторами, його достовірність та повнота мають бути перевірені в обов'язковому порядку органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання, як це передбачено ч. 5 ст. 60 ГК України.

Під час апеляційного провадження встановлено, що затверджений оскарженою ухвалою ліквідаційний баланс органом державної податкової служби не перевірявся. Докази зворотного в матеріалах справи відсутні.

Крім того, наявними матеріалами справи підтверджується що судове засідання 27.08.2012 відбулося без участі кредиторів боржника, в тому числі публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк", публічного акціонерного товариства "Банк Форум".

Призначаючи ухвалою від 08.08.2012 до розгляду клопотання ліквідатора про затвердження звіту та ліквідаційного балансу, всупереч ст. 87 ГПК України, суд направив копії ухвали тільки банкруту та ліквідатору. Таким чином, кредитори боржника були позбавлені можливості прийняти участь у судовому засіданні.

Оскільки скаржники не отримували ухвали господарського суду від 08.08.2012, вони були позбавлені встановленого ст. 323 Закону про банкрутство права висловити свою думку при заслуховуванні звіту ліквідатора.

Під час апеляційного провадження встановлено, що затверджений оскарженою ухвалою суду від 27.08.2012 року звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс кредиторами товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" не обговорювався, рішення щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу комітетом кредиторів не приймалось.

До того ж колегія суддів вважає слушними доводи скаржників з приводу того, що ліквідатором боржника не проведено інвентаризацію та оцінку заставного майна боржника, а місцевим господарським судом не з'ясовано наявність цього майна або його відсутність.

При затвердженні звіту ліквідатора суд попередньої інстанції у порушення вимог ст. 43 ГПК України вказаних обставин здійснення ліквідаційної процедури не дослідив, не надав їм належної правової оцінки, у зв'язку з чим передчасно затвердив звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та ліквідував банкрута.

Ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу за своєю правовою природою є судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи (вчинення належних дій по виявленню активів та пасивів боржника, доведення неможливості відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів та необхідність його ліквідації), висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватися достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 15).

За таких обставин, колегія суддів доходить висновку про те, що місцевим господарським судом неповно з'ясовано обставини справи та порушено норми спеціального Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що є підставою для скасування оскарженої ухвали та передачі справи на розгляд до суду першої інстанції.

Вимоги апеляційної скарги публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про направити справу на новий розгляд до господарського суду міста Києва задоволенню не підлягають, оскільки прийняття таких рішень не віднесено до компетенції господарського суду апеляційної інстанції.

Вимоги апеляційної скарги публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про скасування державної реєстрації припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" задоволенню не підлягають. Натомість, відповідно до вимог ст. 41 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", суд вважає необхідним зобов'язати державного реєстратора за адресою місцезнаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців дані про скасування ухвали господарського суду м. Києва від 17.05.2011.

Керуючись статями 99, 101-105, 122 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк", публічного акціонерного товариства "Банк Форум" задовольнити частково.

Ухвалу господарського суду міста Києва від 27.08.2012 у справі № 44/568-б скасувати.

Справу № 44/568-б передати на розгляд до господарського суду міста Києва на стадію ліквідаційної процедури.

Державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи скасувати державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Трейд-Крим" (ідентифікаційний № 34740096), проведену відповідно до ухвали господарського суду міста Києва від 27.08.2012 у справі № 44/568-б.

В іншій частині апеляційні скарги залишити без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання постановою законної сили.

Головуючий суддя Гарник Л.Л.

Судді Верховець А.А.

Доманська М.Л.

Постанова виготовлена та підписана 01.04.2013.

Дата ухвалення рішення27.03.2013
Оприлюднено03.04.2013
Номер документу30370022
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/568-б

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 15.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Постанова від 27.03.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Постанова від 27.03.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні