Рішення
від 02.04.2013 по справі 925/419/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2013 року Справа № 925/419/13

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Гень С.Г.,

за участю представників сторін:

від позивача - Богославець О.М. - представник за довіреністю,

від відповідача - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Тененсі", м. Черкаси

до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2,

м. Черкаси

про стягнення 10 521 грн. 66 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з позовом звернулося товариство з обмеженою відповідальністю "Тененсі" до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про стягнення 10 521 грн. 66 коп. боргу зі сплати суборендної плати, у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору суборенди нежитлових приміщень від 03 січня 2012 року за №120103/7.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 19 березня 2013 року порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 02 квітня 2013 року.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позовну заяву суду не надав.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 19 березня 2013 року було зобов'язано відповідача надати суду відзив на позовну заяву з посиланням на мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовних вимог.

Оскільки відповідач не був позбавлений права надати суду необхідні докази та свої доводи і міркування щодо предмету спору шляхом письмових пояснень та заперечень, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, та оскільки явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

В судовому засіданні, яке відбулося 02 квітня 2013 року згідно ст. 85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №925/419/13.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час розгляду справи, 03 січня 2012 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Тененсі" (орендар) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (суборендар) було укладено договір суборенди нежитлових приміщень за №120103/7.

Відповідно до п. 1.1. вищевказаного договору орендар зобов'язався передати, а суборендар - прийняти в строкове платне користування нежитлові приміщення на 8 поверсі 9-ти поверхової адміністративної будівлі, розташованої за адресою АДРЕСА_2, загальною площею приміщень 72,00 кв.м., надалі - об'єкт.

Право користування об'єктом виникає у суборендаря після підписання даного договору та акту приймання - передачі (додаток №2 до даного договору) і перерахування на розрахунковий рахунок орендаря застави у розмірі місячної суборендної плати (п. 1.3. договору).

Орендовані приміщення були передані в суборенду відповідачу згідно акту приймання - передачі від 03 січня 2012 року (а.с. 10).

Згідно п. п. 4.1. 4.2. договору суборендна плата за цим договором за перший місяць користування об'єктом, встановлюється у розмірі 1 954 грн. 35 коп., без ПДВ, за один місяць користування об'єктом.

Суборендна плата підлягає індексації відповідно до індексу інфляції, який щомісячно визначається Держкомстатом України. Суборендна плата за третій та кожний наступний місяць визначається шляхом коригування суборендної плати за попередній місяць на індекс інфляції, що встановлений для місяця що передував попередньому. Якщо індекс інфляції який застосовується буде менше одиниці, суборендна плата перерахунку не підлягає.

Встанолена договором суборендна плата перераховується орендареві наперед, щомісячно до 5-го числа місяця, за який проводиться розрахунок (п. 4.6. договору).

Відповідно до ч.3 ст.774 ЦК України до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Згідно ч.ч. 1-3 ст.762 ЦК України За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

За період з жовтня 2012 року по березень 2013 року розмір суборендної плати складає 11 830 грн. 10 коп., водночас позивачем заявлено до стягнення лише 10 521 грн. 66 коп.

Відповідач в свою чергу обов'язку щодо оплати орендованих приміщень не виконав.

В зв'язку з чим, позивачем заявлено до стягнення 10 521 грн. 66 коп. боргу зі сплати суборендної плати за орендновані приміщення на підставі договору суборенди нежитлових приміщень від 03 січня 2012 року за №120103/7.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як зазначалося вище, суборендна плата сплачується щомісяця до 5-го числа місяця, за який проводиться розрахунок.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем всупереч ст. ст. 33, 34 ГПК України не було доведено факту своєчасного здійснення, на підставі умов договору суборенди, розрахунку з позивачем за орендоване приміщення, а також не було спростовано доводи позивача, що викладені в позові.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Таким чином, сума боргу зі сплати суборендної плати в розмірі 10 521 грн. 66 коп. підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 ГПК України суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, р/р НОМЕР_2 в ПАТ "Себ Банк", МФО 300175 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Тененсі", вул. Одеська, 50, м. Черкаси, ідентифікаційний код 37609958, р/р 260086806701 в Полтавському РУ АТ "Банк "Фінанси та Кредит", МФО 331832 - 10 521 грн. 66 коп. боргу та 1 720 грн. 50 коп. витрат на сплату судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 03 квітня 2013 року.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено03.04.2013
Номер документу30380530
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/419/13

Ухвала від 13.05.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні