Ухвала
від 02.04.2013 по справі 507/282/13-к
ЛЮБАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 507/282/13-к

У Х В А Л А

іменем України

"02" квітня 2013 р.

Любашівський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Дармакуки Т.П.

при секретарі - Копищик М.С.

з участю прокурора - Алексєєва В.В.

обвинуваченого - ОСОБА_1

захисника - адвоката ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань смт.Любашівка кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42013170000000048 від 29 січня 2013 року відносно:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.м.т. Любашівка, Одеської області, українця, громадянина України, з освітою вищою, тимчасово не працюючого, не одруженого, в силу ст. 89 КК України не судимого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

встановив:

Згідно обвинувального акту від 30 січня 2013 року ОСОБА_1 25 січня 2013 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ? ч.3 ст.368 КК України.

З обвинувального акту від 30 січня 2013 року вбачається, що в ході досудового розслідування встановлено, що наказом начальника Любашівської МДПІ Одеської області ДПС України №32-0 від 29.02.2012 ОСОБА_3 призначений на посаду начальника відділу податкового контролю Любашівської МДПІ Одеської області ДПС України та відповідно є працівником правоохоронного органу, який займає відповідальне становище.

Згідно з положенням «Про відділ податкового контролю Любашівської міжрайонної державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби» начальник відділу безпосередньо здійснює всі необхідні організаційні та методичні заходи для забезпечення своєчасного і якісного виконання працівниками відділу покладених на відділ завдань щодо проведення документальних перевірок юридичних осіб, проведення фактичних перевірок платників податків, виявлення шляхів ухилення від оподаткування у зовнішньоекономічній сфері, фінансових установах та у сфері валютного регулювання.

Наказом голови ДПС в Одеській області від 26.03.2012 №128-о ОСОБА_4 призначений на посаду оперуповноваженого ВПМ Котовської ОДПІ Одеської області ДПС України та відповідно є працівником правоохоронного органу.

Згідно з посадовою інструкцією ОСОБА_4, затвердженою начальником Котовської ОДПІ Одеської області ДПС України 03.09.2012, одними з його основних завдань є відпрацювання суб'єктів господарювання щодо виявлення сумнівних фінансових операцій, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом із використанням накопичених масивів інформації, здійснення розшуку платників податку, які ухиляються від сплати податків, взаємодія з правоохоронними органами, іншими органами ДПС та підрозділами податкової міліції для встановлення місцезнаходження платника податків, виявлення і знешкодження злочинних схем утворення або використання суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності, відпрацювання та притягнення до відповідальності організаторів та учасників схем ухилення від сплати податків та незаконної конвертації коштів, в яких використовуються суб'єкти господарювання з ознаками фіктивності.

04 грудня 2012 року приблизно в обідній час у смт. Любашівка Одеської області оперуповноважений ОСОБА_4 здійснив виїзд до ТОВ «Аква-Хол» (код ЄРДПОУ 36856052, юридична адреса: Одеська область, смт. Любашівка, вул. Щорса, 48) та викликав до Любашівської МДПІ Одеської області ДПС України представників зазначеного підприємства для дачі пояснень щодо проведення «сумнівних» господарських операцій з продажу водопровідних труб та зняття у 2011 році з банківських рахунків підприємства грошових коштів у сумі 110 тис. грн.

07 грудня 2012 року близько 16:30 години у смт Любашівка Одеської області біля адміністративної будівлі Любашівської МДПІ Одеської області по вул. Фрунзе, 11, під час зустрічі з представником ТОВ «Аква-Хол», ОСОБА_5 оперуповноважений ОСОБА_4 умисно, діючи за попередньою змовою з начальником відділу податкового контролю Любашівської МДПІ Одеської області ДПС України ОСОБА_3, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, із корисливих спонукань, з метою отримання хабара шляхом вимагання, висунули ОСОБА_5 вимогу про те, що перевірка додержання податкового законодавства посадовими особами ТОВ «Аква-Хол» та ініціювання питання про притягнення до визначеної законодавством відповідальності не будуть проведені тільки за умови сплати їм хабара у сумі 30 000 грн. При цьому, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 повідомили ОСОБА_6, що зв'язок вони будуть підтримувати з ним тільки через свого посередника ОСОБА_1, який буде організовувати їм зустрічі та підтримувати телефонний зв'язок з приводу передачі ОСОБА_5 їм хабара.

13 грудня 2012 року близько 15:00 години у смт. Любашівка Одеської області біля будинку №6 по вул. Академіка Корольова, ОСОБА_3, умисно, з використанням свого службового становища, на організованій ОСОБА_1 зустрічі, отримав від ОСОБА_5 частину раніше обумовленої винагороди - хабара у сумі 12100 грн. та висунув йому вимогу сплатити 17.12.2012 іншу частину хабара у сумі 17900 грн.

Отримані грошові кошти ОСОБА_3, ОСОБА_1 та ОСОБА_4 13.12.2012 поділили між собою, з яких ОСОБА_1 отримав 6000 грн., а ОСОБА_3 та ОСОБА_4 залишили собі по 3050 грн.

13 грудня 2012 року близько 20:00 години ОСОБА_1, продовжуючи сприяти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в отриманні хабара, під час телефонної розмови попередив ОСОБА_5 про те, що наслідком несплати ОСОБА_3 та ОСОБА_7 усієї суми хабара до 17.12.2012, стане проведення податківцями на ТОВ «Аква-Хол» перевірки додержання податкового законодавства та ініціювання стосовно посадових осіб зазначеного підприємства питання про притягнення до визначеної законодавством відповідальності.

17 грудня 2012 року близько 15:00 години у смт Любашівка Одеської області біля будинку №8 по вул. Академіка Корольова, ОСОБА_3, умисно, з використанням свого службового становища, на організованій ОСОБА_1 зустрічі, отримав від ОСОБА_5 другу частину раніше обумовленого хабара у сумі 17900 грн.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за попередньою змовою та за сприянням їх пособника ОСОБА_1 отримано хабара всього на суму 30 000 грн., що більше ніж у п'ять разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та вважається значним розміром.

Дії ОСОБА_1 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ? ч. 3 ст. 368 КК України, як пособництво в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище в будь-якому вигляді хабара у значному розмірі за невиконання в інтересах того, хто дає хабара, будь-якої дії з використанням службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимаганням хабара.

Між прокурором з процесуального керівництва прокуратури Одеської області молодшим радником юстиції Алексєєвим В.В., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №0420121700000032, та підозрюваним ОСОБА_1 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно вказаної угоди ОСОБА_1 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ? ч. 3 ст. 368 в обсязі підозри. Вказаною угодою сторони погодили покарання на підставі ст.ст. 66, 69 КК України у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади строком на один рік, без конфіскації майна. Відповідно до ст. 75 КК України звільнити підозрюваного ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання за ч. 5 ст.27 ч. 3 ст. 368 КК України у виді позбавлення волі, з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки. Встановити іспитовий термін тривалістю 1 рік. На підставі ст. 76 КК України зобов'язати ОСОБА_1 не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи, повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, періодично з'являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

У підготовчому судовому засіданні прокурор та обвинувачений просили затвердити зазначену угоду.

Захисник обвинуваченого - адвокат ОСОБА_2 вважає, що угода не може бути затверджена судом, оскільки відповідно до ст. 469 КПК України укладання угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається, а в даній справі є заявник ОСОБА_5, який в силу ст.55 КПК України є потерпілим з моменту подання ним заяви про вчинення у відношенні до нього кримінального правопорушення, тобто із 12.12.2012 р. Крім того, обставини справи, обґрунтовано викликають сумнів щодо винуватості ОСОБА_1. Також на його думку, суд повинен прийняти до уваги, клопотання ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які є співучасниками та не визнають вини і затвердження угоди порушить їхні права.

Вивчивши матеріали обвинувального акту, з долученою до них угодою про визнання винуватості, заслухавши учасників підготовчого судового засідання, суд вважає, що в затвердженні угоди слід відмовити виходячи з наступного.

Згідно із п. 1 ч. 3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому ст.ст.368-475 КПК України.

Відповідно до ч. 7 ст. 474 КПК України, суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам КПК та закону та відмовляє в затвердженні угоди, якщо відсутні фактичні підстави для визнання винуватості, якщо умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

До суду надійшли клопотання ОСОБА_3, ОСОБА_4 згідно яких вони просять відмовити в затверджені угоди про визнання винуватості, вказуючи на те, що затвердження угоди суттєво порушить їхні права та інтереси, оскільки їм інкримінують вчинення умисних спільних дій направлених на вимагання хабара, вину в чому вони не визнають і вся висунута підозра ґрунтується лише на належним чином не перевірених у ході досудового слідства показах громадянина ОСОБА_1

В судовому засіданні ОСОБА_1 пояснив, що працював в ТОВ «Аква-Хол» та отримав заробітну плату, а не хабар. Зазначене викликає сумнів щодо винуватості ОСОБА_1 та думку суду затвердження угоди про визнання винуватості порушить права інших осіб.

Крім того, в силу ст.55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути як фізична так і юридична особа. Права і обов»язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення… З такою заявою звернувся ОСОБА_5, який являється головою ТОВ «Аква-Хол» , тому у даному кримінальному провадженні є потерпілий.

Згідно ст.469 КПК України, укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається .

Враховуючи зазначені обставини, суд вважає за необхідним відповідно до вимог ч.3 ст. 314 КПК України відмовити у затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому ст.ст.468-475 КПК України.

Керуючись ст. ст.314 ч.3 п.1, 372, 474 ч.7,8 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Відмовити в затвердженні угоди від 29 січня 2013 року, укладеної між прокурором з процесуального керівництва прокуратури Одеської області молодшим радником юстиції Алексєєвим В.В. та ОСОБА_1 , про визнання винуватості та повернути кримінальне провадження №42013170000000048 прокурору для продовження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає, повторне звернення з угодою у цьому кримінальному провадженні не допускається.

Суддя: Дармакука Т.П.

.

Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено12.04.2013
Номер документу30383096
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —507/282/13-к

Ухвала від 26.04.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 02.04.2013

Кримінальне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 05.03.2013

Кримінальне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні