Ухвала
від 22.03.2013 по справі 378/303/13-ц
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/303/13-ц

Провадження № 2/378/139/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" березня 2013 р. смт. Ставище

Суддя Ставищенського районного суду Київської області Скороход Т.Н., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до Ставищенської районної державної адміністрації, відділу Держземагенства в Ставищенському районі Київської області про визнання державного акта недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаною позовною заявою звернувся ОСОБА_1

Позивач просить суд визнати часткою не чинним і скасувати розпорядження Ставищенської районної державної адміністрації від 19 грудня 2005 року №609 «Про виділення в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на території Іванівської сільської ради», в частині виділення в натурі (на місцевості) ОСОБА_1, як власнику земельної частки (паю) на підставі сертифіката РН №371098,1/2» (однієї другої) частини земельної ділянки №613 згідно Схеми поділу земель колективної власності КСП "Прогрес", що підлягають паюванню на території Іванівської сільської ради Ставищенського району Київської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із земель, що належали на праві колективної власності колективному сільськогосподарському підприємству «Прогрес» с. Іванівка Ставищенського району Київської області; визнати частково не чинним і скасувати розпорядження Ставищенської районної державної адміністрації від 18 червня 2008 року №434 «Про надання у власність земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) на території Іванівської сільської ради», в частині виділення в натурі (на місцевості) та надання у власність для ведення товарного сільськогосподарського виробництва мені, ОСОБА_1, земельної ділянки площею 3,4624 га, з видачею державного акта на право власності на землю взамін сертифіката; визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку на бланку серія ЯЖ №2158812 виданий 23 грудня 2008 року Ставищенською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження №434 від 18 червня 2008 року на ім'я ОСОБА_1 на земельну ділянку кадастровий номер 3224283200:04:002:0103 площею 3,4624 га, яка розташована на території Іванівської сільської ради Ставищенського району Київської області цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010834902394.

Вивчивши подану заяву, додані до неї документи, вважаю, що слід відмовити у відкритті провадження у справі, оскільки заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, виходячи з наступного.

У відповідності з ч. 1 ст. 15 ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Згідно ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів суб'єктів права у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єкта владних повноважень;

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи, інтереси юридичних осіб, державні і суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 17 КАС України спори фізичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскаржень його дій чи бездіяльності підпадає під компетенцію адміністративних судів.

За п. 7 ч. 1 ст. 3 цього Кодексу суб'єктом владних повноважень є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Із вищенаведеного вбачається, що природа спірних правовідносин, вказаних в позові, пов'язана з діяльністю органа владних повноважень, його діями; предметом даного спору є визнання недійсним державного акта з підстав видачі державного акту на земельну ділянку межі якої накладаються на межі іншої земельної ділянки. Таким чином, між сторонами виник не спір про цивільне (земельне) право, а публічно-правовий спір щодо реалізації суб'єктом владних повноважень управлінських функцій в сфері земельних відносин. Вимоги ОСОБА_1 заявлені до відповідача, як суб'єкта владних повноважень, тобто, в даному випадку є публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Крім того, з вказаної позовної заяви не вбачається ніякого спору між сторонами, позивач не вказує, які його права, свободи чи інтереси порушуються, не визнаються або оспорюються відповідачами.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. 115 ЦПК України, ч. 1 п. 1 ст. 17 КАС України,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Ставищенської районної державної адміністрації, відділу Держземагенства в Ставищенському районі Київської області про визнання державного акта недійсним.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Київської області через Ставищенський районний суд Київської області протягом п'яти днів з дня її проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення ухвали, протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Т. Н. Скороход

СудСтавищенський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.03.2013
Оприлюднено09.04.2013
Номер документу30405763
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —378/303/13-ц

Ухвала від 11.09.2013

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 13.08.2013

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 05.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С.А. С. А.

Ухвала від 20.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С.А. С. А.

Ухвала від 20.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С.А. С. А.

Ухвала від 25.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С.А. С. А.

Ухвала від 22.03.2013

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні