Рішення
від 03.02.2009 по справі 6/448/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/448/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.02.09                                                                                        Справа №  6/448/08

Суддя   Місюра Л.С.

За позовом           Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніка»смт. Веселе Веселівського району Запорізької області

 

До          Сільськогосподарського виробничого кооперативу “Імені Фрунзе” смт. Веселе Веселівського району  Запорізької області

Третя особа,          яка, не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

          Маслов Олександр Олексійович с. Красний Партизан Ясинуватинського району Донецької області

Про спонукання звільнити земельну ділянку

                                                                      Суддя                    Місюра  Л.С.

За участю представників:

Від позивача:          Попов В.Г. –дов. б/н від  04.03.2008р., Рудський С.В. –директор, протокол № 1 від 22.03.2007р.          

Від відповідача:          Година С.М. –дов .№ 763 від 02.09.2008р.

Від третьої особи:          Попов В.Г. –дов. № 1654 від 09.12.2008р.

Розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніка»смт. Веселе Веселівського району   Запорізької області  до Сільськогосподарського виробничого кооперативу “Імені Фрунзе” смт. Веселе Веселівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Маслов Олександр Олексійович  с. Красний Партизан Ясинуватинського району Донецької області,  про спонукання  звільнити земельну ділянку ,  суддя

В С Т А Н О В И В:

Позивач просить зобов'язати відповідача звільнити земельну ділянку площею 4,5506 гектарів кадастровий номер 2321255100:05:003:0022 розміщеної на території Веселівської селищної ради Веселівського району Запорізької області та повернути її орендареві - товариству з обмеженою відповідальністю «Ніка».

 Відповідач позовні вимоги не визнав з наступних підстав: спірна земельна ділянка використовується СВК «Імені Фрунзе», на підставі укладеного 30.01.2005 р. договору оренди земельної частки (паю) з Масловим Олександром Олексійовичем. Договір оренди земельної частки (паю) укладено терміном на  7 років і діє до 30.01.2012р. Відповідно вимог чинного законодавства України він зареєстрований 14.04.2005р. у Веселівський селищній  раді за № 764. Маслов О.О. 29.12.05 р. отримав державний акт на право власності на земельну ділянку і в супереч вимогам розділу 1Х «Перехідні  положення» Закону  України «Про оренду землі»(яким визнано, що після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений, і може бути змінений лише за згодою сторін. Припинення дії договору оренди допускається лише у випадках, визначених законом «Про оренду землі») не розірвавши у встановленому законодавством порядку договір оренди від 30.01.2005р.з СВК «Імені Фрунзе»,  укладає  23.03.07 р. договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Ніка». Листом Державного комітету України по земельних ресурсах від 20.10.2003р. № 1417-2- Ко 1291/6647  визначено, якщо договір оренди було укладено на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай), але потім, із  виділенням цієї частки в натурі ( на місцевості) виготовлено державний акт на право приватної власності на землю, то має відбутися припинення зобов'язання  угод сторін шляхом переукладання договору, або припинення зобов'язання у зв'язку  з неможливістю виконання –тобто розірвання договору. Громадяни вправі обрати один із запропонованих варіантів поведінки, але слід зазначити, що і зміна, і розірвання договору допускається лише за згодою сторін. У разі недосягнення згоди спір вирішується у судовому порядку. Чинним законодавством України не визначено у який термін повинен  бути переукладений договір оренди земельної ділянки.  Маслов О.О. не звертався до правління СВК «Імені Фрунзе»щодо розірвання договору. Договір оренди земельної частки (паю) від 30.01.2005 р. укладений Масловим О.О. з СВК  діє і на даний час. Спеціалізованим законом, яким  врегульовано правовідношення у сфері оренди землі є Закон України «Про оренду землі». Статтею  31 визначеного закону передбачено, за яких умов договір оренди припиняє свою чинність. Отримання  Державного акту на право власності на земельну ділянку серед підстав припинення договору оренди не  зазначено. Не зазначено це  ст.141 ЗК України, ст.412 ЦК України. Вини відповідача у тому, що власник земельної ділянки Маслов О.О. не розірвавши договір оренди земельної частки (паю) з СВК уклав договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Ніка»немає. Просить в задоволенні позовних вимог позивачу відмовити.

Третя особа по суті позовних вимог пояснила, що 23.03.2007р. між позивачем та нею був укладений договір оренди земельної ділянки, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗП № 177222 від 29.12.20005р. Договір пройшов державну реєстрацію 16.06.2007р. про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за № 040726800045, строк оренди згідно умов договору встановлений на 5 років. ТОВ «Ніка»є орендарем земельної ділянки площею 4,5506 га., кадастровий номер 2321255100:05:003:0022, розміщеної на території Веселівської селищної ради Веселівського району Запорізької області. Наявність факту державної реєстрації договору свідчить про його чинність, що прямо передбачено ст. 18 Закону України «Про оренду землі». На даний час вказаний договір є чинним та підлягає виконанню сторонами. Відповідач безпідставно продовжує займати спірну земельну ділянку, обґрунтовуючи це тим, що підставою зайняття земельної ділянки є договір оренди земельної частки (паю) від 30.01.2005 року, укладений  на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай). Проте відповідно до умов п. 2.3 вказаного договору сторони передбачили, що у разі виділення земельної ділянки на основі земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) зобов'язання сторін припиняються відповідно до чинного законодавства. Відповідно до п.17 Розділу Х «Перехідних положення” ЗК України, сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю. Враховуючи вище вказане договір оренди земельної частки (паю) втратив чинність з моменту отримання мною  державного акту і на даний час не є чинним на підставах передбачених у самому договорі. Переукладення договору оренди землі у відповідності до положень розділу IX «Перехідні положення»Закону України «Про оренду землі»є правом, а не обов'язком, яке я вправі або реалізувати або утриматися від його реалізації. Своє преважне право на переукладення договору оренди відповідач міг реалізувати у випадку рівності умов переукладення нового договору, проте мною укладено договір на умовах сплати орендної плати що значно перевищує розмір запропонований відповідачем. Відповідач безпідставно використовує належну на праві власності земельну ділянку.  Просить  задовольнити позов в повному обсязі.

Маслов О.О надав суду письмові пояснення, які засвідчені нотаріусом, в яких вказав, що  він дійсно  16.06.2007р. уклав  договір  оренди земельної ділянки з  ТОВ “Ника”, на підставі державного акту на право власності  на земельну ділянку серія ЗП № 177222 від 29.12.2005р., та повністю підтримує та визнає договірні відносини. Просить письмові  пояснення  від 23.10.2008р. , які були надані відповідачу,  відносно не  підписання договору з ТОВ “Ника” , вважати помилковим та в повної мірі  не відповідаючими дійсності та не враховувати  їх як належний та допустимий доказ  у справі. Просить  позов задовольнити в повному обсязі  та розглянути справу  за його відсутністю.

Заява Маслова  О.О. приймається. Суддя вважає за можливе розглянути справу за відсутністю Маслова  О.О.

Розгляд справи відкладався, за клопотанням сторін продовжений строк розгляду спору.

03.02.2009р. розгляд справи продовжено та прийнято рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача,  відповідача,  та третьої особи, суддя вважає, що позов підлягає  задоволенню з наступних підстав:            

30.01.2005р.  між відповідачем та третьою особою –Масловим О.О. був укладений договір оренди земельної частки (паю).  Договір оренди земельної частки (паю) укладено терміном на  7 років .

Пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України  встановлено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються   правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки  (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення  власникам  земельних  часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до Указу Президента Украї ни “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” від 3 грудня 1999 р. сертифіка ти на право на земельну частку (пай) проголошувалися правовстановлюючими документами, що засвідчують право володін ня, користування та розпорядження земельною часткою (па єм). На цій підставі селянам —власникам земельних часток (паїв) було рекомендовано передавати земельні частки (паї) в оренду. Даним пунктом Перехідних положень уточнюється юридичне значення сертифіката як правовстановлюючого до кумента, що дає власникові земельної частки (паю) лише пра во на виділення частки у натурі. Тим самим фактично встанов лена заборона на передачу після 1 січня 2002р.(з моменту набрання чинності Земельним Кодексом України) земельних час ток (паїв) в оренду. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної частки (паю) у натурі у вигляді земельної ділянки та видачі її власникові державно го акта на право приватної власності на землю.

Громадянин   Маслов О.О. отримав Державний акт на право власності на земельну ділянку 29.12.05 серія ЗП № 177222 та земельну ділянку їй виділено в натурі, присвоєно кадастровий номер 2321255100:05:003:0022 .

Тобто, згідно приписів п. 17 Перехідних положень ЗК України сертифікат, виданий гр. Маслова О.О., що підтверджував право користування СВК “ім.. Фрунзе” належним їй земельним паєм, втратив чинність.

Договір оренди виділеної в натурі земельної ділянки кадастровий номер 2321255100:05:003:0022, належної на праві власності гр. Маслову О.О., з СВК “ім. Фрунзе” третьою особою не укладався.

Таким чином, чинність сертифіката на право власності на пай, за яким відповідач користувався земельною ділянкою у виділеному масиві, припинилась, а права на користування земельною ділянкою кадастровий номер 2321255100:05:003:0022 відповідач не набув.

Таким чином ,  на день прийняття рішення суду, у відповідача відсутні  відповідні документи, які дають йому право займати  спірну земельну ділянку.

16.06.2007р. між позивачем та третьою особою –Масловим О.О. був укладений  договір оренди землі .

Маслов О.О надав суду  письмові пояснення, які засвідчені нотаріусом,  в яких вказав, що  він дійсно 16.06.2007р. уклав договір оренди земельної ділянки з ТОВ “Ника”, на підставі державного акту на право власності  на земельну ділянку серія ЗП № 177222 від 29.12.2005р., та повністю підтримує та визнає договірні відносини. Просить письмові  пояснення  від 23.10.2008р. , які були надані відповідачу,  відносно не  підписання договору з ТОВ “Ника” , вважати помилковим та в повної мірі не відповідаючими дійсності та не враховувати  їх як належний та допустимий доказ  у справі. Просить  позов задовольнити в повному обсязі.

За таких обставин, Маслов О.О.  схвалив договір оренди  землі, укладений з ТОВ “Ника” .  

Договір був укладений на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗП № 177222 від 29.12.05р. Договір пройшов державну реєстрацію 16.06.2007 року про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за №040726800045, строк оренди згідно умов договору встановлений на 5 років. ТОВ «Ніка»є орендарем земельної ділянки площею 4,5506 гектарів, кадастровий номер 2321255100:05:003:0022, розміщеної на території Веселівської селищної ради Веселівського району Запорізької області. Наявність факту державної реєстрації договору свідчить про його чинність, що прямо передбачено ст. 18 Закону України «Про оренду землі».

Проте, незважаючи на наявність законних підстав для користування зазначеною земельною ділянкою, ТОВ «Ніка»не має можливості її використовувати за цільовим призначенням, так як вона зайнята та використовується з метою товарного сільськогосподарського виробництва відповідачем, без належної для того правової підстави та згоди її власника.

07 серпня 2008 року за зверненням ТОВ «Ніка»Мелітопольським міжрайонним відділом Управління з контролю за використанням і охороною земель у Запорізькій області проведено відповідну перевірку, відповідно до якої встановлено, що вище зазначена земельна ділянка використовується СВК «ім. Фрунзе»для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі договору оренди земельної частки (паю) розміром 4,84 умовних кадастрових гектари від 30.01.2005 року, укладеного з   гр. Масловим О.О. Вказаний договір укладено на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) як правовстановлюючого документу, договір за змістом відповідає типовому договору оренди земельної частки (паю) затвердженому наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року №5. Внаслідок перевірки за участю представників Позивача та Відповідача складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 07.09.08р. відповідно до змісту якого сторонам рекомендовано вирішити спір у судовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.                           Таким чином право на оренду зазначеної земельної ділянки, враховуючи зазначений вище договір, було набуте позивачем у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Згідно приписів ст. 27 Закону України “Про оренду землі” орендареві забезпечується захист  його  права  на  орендовану земельну  ділянку  нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування  шкоди,  заподіяної  земельній ділянці громадянами і юридичними особами України,  іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому  числі  міжнародними об'єднаннями та організаціями.

За таких обставин, вимоги позивача  обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Заперечення відповідача не приймаються судом по викладеним вище підставам.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 22, 44 –49, 75, 82 –85 ГПК України, суддя  

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.  Зобов'язати Сільськогосподарський виробничий кооператив “Імені Фрунзе” (72202, Запорізька область, смт. Веселе, вул. Калініна, буд.39, код ЄДРПОУ 00688338) звільнити земельну ділянку площею 4,5506 гектарів кадастровий номер 2321255100:05:003:0022, яка розташована на території Веселівської селищної ради Веселівського району Запорізької області, та повернути її Товариству з обмеженою відповідальністю «Ніка»(72200, Запорізька область, смт. Веселе, вул. Чекістів, буд.117, код ЄДРПОУ 24516694). Надати наказ.

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу “Імені Фрунзе” (72202, Запорізька область, смт. Веселе, вул. Калініна, буд.39, код ЄДРПОУ 00688338)  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніка»(72200, Запорізька область, смт. Веселе, вул. Чекістів, буд.117, код ЄДРПОУ 24516694) витрати по держмиту в сумі 85 грн.  та на ІТЗ судового процесу в сумі 118 грн.  Надати наказ.

Суддя                                                                                                                Л.С. Місюра

Рішення підписано :   03.02.2009р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3041674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/448/08

Постанова від 10.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 15.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д.С.

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д.С.

Рішення від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Місюра Л.С.

Постанова від 24.09.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 20.08.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні