Рішення
від 12.02.2009 по справі 15/174/27
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/174/27

                   Україна                                                                        

                                                          Господарський суд    Чернігівської  області

 м.Чернігів,пр.Миру,20                                                                                                  Тел.7-99-18

                                                                       Іменем   України

                                                                     Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я           

                    

11.02.09.                                                                                                                  Справа  № 15/147/27.

Позивач- Товариство з обмеженою відповідальністю „Альянс – Імперія – Інвест”, 14005, м. Чернігів, вул. Київська, 14 а.   

До відповідача – Державного управління охорони навколишнього середовища в Чернігівській області, 14005, м. Чернігів, вул. Малясова, 12.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – Товариство з обмеженою відповідальністю „Комфорт Еко”, 33018, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 16.

Про визнання недійсними результатів процедури закупівлі за державні кошти.                    Суддя Ю.В.Федоренко.

                                           Представники  сторін:

Від позивача –   Широкий О.В. директор, Коваленко В.Л., дов. від 22.12.08.

Від відповідача – Степанець І.П., дов. від 09.07.08, Голован О.П., дов. від 10.02.09.

Третя особа – не з”явився.

           С У Т Ь   С П О Р У:

   Рішення прийняте після перерви яку оголошено на підставі ст.77 ГПК України.

   Заявлено позов про визнання недійсними результати процедури закупівлі за державні кошти Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області робіт з будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів продуктивністю 50 м. куб/добу на полігоні твердих побутових відходів в с. Масани Чернігівського району за державні кошти. Про зобов”язання Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області розпочати в установленому чинним законодавством України порядку нову процедуру закупівлі робіт з будівництва установки для утилізації рідких промислових відходів продуктивністю 50 м. куб/добу на полігоні твердих побутових відходів в с. Масани Чернігівського району за державні кошти.

Позовні вимоги мотивовані тим, що до оцінки тендерних пропозицій було допущено тільки пропозицію ТОВ „Комфорт Еко” чим порушено основний принцип закупівлі товарів та послуг за державні кошти, а саме здійснення конкурентного відбору учасників з метою визначення переможця торгів.

Додаткове обґрунтування позовних вимог надано позивачем у заяві про доповнення позовних вимог від 19.12.08 та поясненні від 10.02.09 в яких ставиться питання про визнання недійсними результатів торгів на закупівлю робіт з будівництва вказаного вище об”єкту що підтвердили у судовому засіданні і представники позивача.

Фактично позивачем зменшено розмір позовних вимог що відповідає положенням ст.22 ГПК України, не порушує права та охоронювані законом інтереси сторін та третьої особи.

Відповідач позов не визнав посилаючись на те, що в процесі розгляду тендерних пропозицій було встановлено, що позивач і запропоновані ним субпідрядні організації не можуть виконувати роботи, що є предметом закупівлі, зокрема в ліцензії на будівельну діяльність відсутній п. 3.02.02.03 дозволеного виду робіт „очисних каналізаційних споруд та систем”. В зв”язку з цим пропозиції позивача були відхилені.

Третя особа письмових пояснень по суті спору не надала, повноважного представника в суд не направила. Про час та місце розгляду справи у суді повідомлена належним чином.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін суд встановив таке.

01.10.08 позивач звернувся з заявою до відповідача за № 39 на участь у торгах ( тендері ) на будівництво установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів продуктивністю 50 м.3/ добу на полігоні твердих побутових відходів в с.Масани та просив надати тендерну документацію для участі в торгах ( тендері ).

Листом від 01.10.08 відповідачем направлено позивачу тендерну документацію на 21 аркушу та локальні кошториси на магнітних носіях.

Тендерна документація на предмет закупівлі та роздруківка локальних кошторисів додані до матеріалів справи.

Згідно з протоколом розкриття тендерних ( цінових ) пропозицій відбулося 07.10.08 об 12 годині. Тендерні пропозиції подали  такі юридичні особи: 1. Будівельно-монтажне управління „Житлобуд-2” Відкритого акціонерного товариства в ціновою пропозицією 5938906,80 грн. 2. Товариство з обмеженою відповідальністю „Альянс-Імперія-Інвест” – 4313286 грн., 3. Товариство з обмеженою відповідальністю „Комфорт Еко” – 5799324 грн.

В протоколі, зокрема, зазначено, що учасниками 2 та 3 дотримано вимог щодо наявності та правильності оформлення всіх необхідних документів, передбачених тендерною документацією ( запитом щодо цінових пропозицій ) а учасником 1 цих вимог не дотримано.

Вказаний протокол складено за формою, встановленою Мінекономіки наказом від 04.04.08 № 108.

При складені протоколу про розкриття тендерних пропозицій було чинним „Тимчасове положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 274 „Про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти” від 28.03.08 ( далі – Тимчасове положення № 274 ).

У відповідності з абз.3 та 4 п. 53 Тимчасового положення №274 під час розкриття тендерних пропозицій перевіряється наявність усіх необхідних документів, передбачених тендерною документацією, правильність їх оформлення, а також оголошується найменування та адреса кожного учасника, ціна кожної тендерної пропозиції. Під час розкриття тендерних пропозицій складається протокол за встановленою уповноваженим органом формою, копія якого подається всім учасникам на їх запит.

Отже, протоколом про розкриття тендерних ( цінових ) пропозицій сам відповідач підтвердив наявність усіх необхідних документів, які подані позивачем та  передбачені тендерною документацією, правильність їх оформлення,

Засіданням тендерного комітету Державного управління охорони навколишнього природного середовища  у Чернігівській області щодо розгляду тендерних пропозицій учасників торгів на предмет допущення їх до оцінки за бальною системою на закупівлю будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів продуктивністю 50 м. куб/добу на полігоні твердих побутових відходів в с. Масани Чернігівського району допущено до оцінки ТОВ „Комфорт Еко”. Пропозиції ТОВ „Альянс-Імперія_Інвест” та Будівельно – монтажне управління „Житлобуд 2” відхилено.

Вказане підтверджується протоколом № 08/2 – 3 від 13.10.08 в якому зазначено, що ТОВ „Альянс-Імперія-Інвест” та запропоновані ним субпідрядники  не можуть виконувати роботи щодо будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів.

Пропозиції позивача відхилені з таких підстав: відповідно до Сніп 2.04.03-85 п.6-250 будівництво установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів є роботами що передбачають будівництво установки очистки води фізико – хімічним способом. Виходячи з даних норм в розділі 3.02.00 Монтаж конструкцій зовнішніх інженерних мереж  і систем підрозділу Каналізація необхідна наявність розділу 3.02.02.03 – очисних каналізаційних споруд та систем згідно Ліцензійних умов провадження будівельної діяльності ( вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючи конструкцій, будівництво та монтаж інженерних та транспортних мереж ) затверджених наказом  Держбуду, Держпідприємництва від 13.09.01 № 112/182  отримана учасником ліцензія датована 2005 роком ). Окрім цього, примірний перелік робіт провадження господарської діяльності, пов”язаної зі створенням об”єктів архітектури, затверджений наказом  Держархбудінспекції від 16.07.08 №112 також у підрозділі 3.05.02 Каналізація окремо визначає розділ очисних споруд.

Про відхилення його тендерних пропозицій позивача повідомлено листом від 13.10.08 за № 08-08/391.

Результати процедури закупівлі викладені у протоколі оцінки тендерних пропозицій № 08/2-4 від 13.10.08 в якому вказано, що відповідно до п.66 Тимчасового положення № 274 акцептовано пропозицію ТОВ „Комфорт Еко”.

Скарга позивача від 17.10.08 стосовно результатів торгів розглянута і відхилена, що підтверджується протоколом засідання тендерного комітету щодо розгляду скарги ТОВ „Альянс-Імперія-Інвест” від 28.10.08.

Підстави відхилення тендерної пропозиції передбачені п.28,61 Тимчасового положення № 274, а акцепт тендерної пропозиції замовником торгів п.66 вказаного положення.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.10.08 № 22-рп/2008 у справі № 1-41/2008 постанову Кабінету Міністрів України „Про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти від 28.03.08 № 274 визнано такою, що не відповідає Конституції України ( є неконституційною ).

В рішенні, зокрема, зазначено, що вказана постанова втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення.

Рішення Конституційного Суду України є обов”язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Отже, на момент відхилення тендерних пропозицій позивача та акцепту пропозицій ТОВ „Комфорт Еко”, яке проводилось у відповідності з Тимчасовим положенням № 274, останнє було не конституційним і його положення не могли застосовуватись як при відхиленні пропозицій позивача так і при акцепті пропозицій третьої особи.

Відповідно до ст.42,124 Конституції України держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускається зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Переможець конкурсу визначається в порядку, встановленому засновником конкурсу. Результати конкурсу можуть бути оскаржені заінтересованою особою до суду ( ч.2 та 3 ст.1154 Цивільного кодексу України ).

Оскільки при проведенні торгів пропозиції позивача були відхилені та визначено переможця торгів на підставі Тимчасового положення №274 яке визнане судом неконституційним чим порушені права та охоронювані законом інтереси позивача позов є обґрунтованим та підлягає повному задоволенню.

Разом з тим судом відхиляються посилання позивача на укладення відповідачем та третьою особою договору з порушенням вимог тендерної документації та всупереч тендерній пропозиції третьої особи, оскільки укладений за результатами торгів договір не є предметом спору.

Керуючись ст.49,82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

                                                    В И Р І Ш И В :

    

Позов задовольнити повністю. Визнати недійсними результати процедури закупівлі за державні кошти робіт з будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів продуктивністю 50 м. куб./ добу на полігоні твердих побутових відходів в с. Масани Чернігівського району Чернігівської області, викладені в протоколі оцінки тендерних пропозицій № 08/2-4 від 13.10.08, проведені замовником - Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області.

Стягнути з Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області, м. Чернігів, вул. Малясова, 12, код 05524156, ( поточний рахунок невідомий ), на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Альянс-Імперія-Інвест”, м. Чернігів, вул. Київська, 14 а, код 34018314, ( поточний рахунок невідомий ), 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення виготовлене і підписане у повному обсязі 12.02.09.

Суддя                                                      Ю.В.Федоренко

12.02.09  

        

Дата ухвалення рішення12.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3042012
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними результатів торгів на закупівлю робіт з будівництва вказаного вище об”єкту що підтвердили у судовому засіданні і

Судовий реєстр по справі —15/174/27

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 30.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 02.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Рішення від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні