Постанова
від 30.09.2009 по справі 15/174/27
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2009 р. № 15/174/27

Вищий господарськи й суд України у складі колегі ї суддів:

головуючого судді Кравчука Г.А.,

суддів: Мачульського Г.М.,

Шаргала В.І.

за участю представників ст орін:

позивача Широкого О.В. - президента товариства,

Рибака М.А. дов. б/н від 23.04.2009 р.

відповідача не з' явився

третьої особи не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Державного управління охо рони навколишнього природно го середовища в Чернігівські й області

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду від 02.06.2009 р.

у справі №15/174/27 господарського с уду Чернігівської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Альянс-Імпер ія-Інвест"

до Державного управління охо рони навколишнього природно го середовища в Чернігівські й області

третя особа Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Комфорт-Еко"

про визнання недійсними резул ьтатів закупівлі за державні кошти

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю (надалі ТО В) "Альянс-Імперія-Інвест" звер нулося до господарського суд у Чернігівської області з по зовом до Державного управління охорони навколиш нього природного середовища в Чернігівській області (над алі Держуправління, Управлін ня) та просило:

- визнати недійсними резуль татів процедури закупівлі за державні кошти Державним уп равлінням охорони навколишн ього природного середовища у Чернігівській області робіт з будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів продук тивністю 50 м куб/добу на поліг оні твердих побутових відход ів в с. Масани Чернігівського району за державні кошти;

- зобов'язати Державне управ ління охорони навколишнього природного середовища у Чер нігівській області розпочат и в установленому чинним зак онодавством України порядку нову процедуру закупівлі ро біт з будівництва установки для утилізації рідких промис лових відходів продуктивніс тю 50 м куб/добу на полігоні тве рдих побутових відходів в с. М асани Чернігівського району за державні кошти.

Позовні вимоги мотивовані тим, що до оцінки тендерних пр опозицій було допущено лише пропозицію ТОВ "Комфорт-Еко", ч им порушено основний принцип закупівлі товарів та послуг за державні кошти, а саме здій снення конкурентного відбор у учасників з метою визначен ня переможця торгів.

Додатковим обґрунтуванням позовних вимог, викладених у заяві про доповнення позовн их вимог від 19.12.2008 р. та пояснен ні від 10.02.2009 р., позивач фактично зменшив позовні вимоги та пр осив визнати недійсними рез ультати торгів на закупівлю робіт з будівництва вказаног о вище об' єкту.

В процесі розгляду справи д о участі у справі залучено То вариство з обмеженою відпові дальністю (надалі ТОВ) "Комфо рт-Еко" як третю особу без само стійних вимог на предмет спо ру.

Рішенням господарського с уду Чернігівської області ві д 11.02.2009 року (суддя Федоренко Ю.В .), залишеним без змін постанов ою Київського апеляційного г осподарського суду від 02.06.2009 ро ку (судді: Шипко В.В., Борисенко І.В., Скрипка І.М.) позов задовол ено повністю: визнано недійс ними результати процедури за купівлі за державні кошти ро біт з будівництва установки для утилізації рідких токсич них промислових відходів про дуктивністю 50 м куб./ добу на по лігоні твердих побутових від ходів в с. Масани Чернігівськ ого району Чернігівської обл асті, викладені в протоколі о цінки тендерних пропозицій № 08/2-4 від 13.10.2008 р., проведені замовни ком - Державним управлінням о хорони навколишнього природ ного середовища у Чернігівсь кій області; відповідним чин ом розподілені судові витрат и.

Судові рішення мотивовані тим, що до участі у тендері бу в фактично допущений лише од ин учасник, в той час як позив ачем були подані всі докумен ти необхідні для участі в тен дері; при проведенні процеду ри тендеру відповідач керува вся нормами Тимчасового поло ження про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні ко шти, затв. постановою Кабінет у Міністрів України від 28.03.2008 р. №274, яке було визнане неконсти туційним згідно з рішенням К онституційного Суду України від 09.10.2008 р. №22-рп/2008 у справі №1-41/2008.

Державне управління охоро ни навколишнього природного середовища у Чернігівській області звернулось до Вищог о господарського суду Україн и з касаційною скаргою, в якій не погоджується з висновко м судів попередніх інстанцій про те, що при відхиленні тенд ерної пропозиції позивача уп равління керувалося положен нями законодавства, що втрат ило чинність та звертає уваг у суду касаційної інстанції на те, що управляння керувало сь іншими нормативними актам и, а саме: Ліцензійними умови п ровадження будівельної діял ьності (вишукувальні та прое ктні роботи для будівництва, зведення несучих та огородж уючих конструкцій, будівницт ва монтаж інженерних і транс портних мереж), затверджених наказом Держбуду України ві д 13.09.2001 р. №112/182, зареєстровані в Мі н' юсті України 08.11.2001 р. за N939/6130, на казом Держархбудінспекції в ід 19.02.2008 р. №24, СНіП 2.04.03-85 "Каналізаці я. Зовнішні мережі та споруди ", постановою Кабінету Мініст рів України від 17.10.2008 р. №921 "Про за твердження Положення про зак упівлю товарів, робіт і послу г за державні кошти". З огляду на зазначене скаржник просит ь скасувати оскаржені рішенн я та постанову та прийняти но ве рішення про відмову в позо ві.

У відзиві на касаційну скар гу ТОВ "Альянс-Імперія-Інвест " вважає судові рішення закон ними та обґрунтованими, а кас аційну скаргу - безпідставн ою та такою, що не підлягає зад оволенню.

Заслухавши в судовому поя снення представників позива ча, розглянувши та обговорив ши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність за стосування судами першої та апеляційної інстанцій норм м атеріального та процесуальн ого права, судова колегія Вищ ого господарського суду вваж ає, що касаційна скарга не під лягає задоволенню з наступн их підстав.

Господарськими судами під час розгляду справи встанов лено, що 22.09.2009 року Державне упр авління охорони навколишньо го природного середовища у Ч ернігівській області розміс тило оголошення про запланов ану закупівлю №19739 (БУД), опублі кувавши його в Інформаційном у бюлетені "Вісник державних закупівель" №24(322)/09.2008.

На час опублікування оголо шення про заплановану закупі влю діяло Тимчасове положенн я про закупівлю товарів, робі т і послуг за державні кошти, з атверджене постановою Кабін ету Міністрів України від 28.03.20 08 р. N 274.

На виконання норм вказаног о Тимчасового положення Міне кономіки України видало нака з "Про затвердження форм доку ментів у сфері державних зак упівель" від 04.04.2008 р. N108 (Зареєстро вано в Міністерстві юстиції України 17.04.2008 р. за N 326/15017), яким в том у числі передбачило форми пр отоколу про розкриття тендер них (цінових) пропозицій та пр отоколу оцінки тендерних (ці нових) пропозицій.

ТОВ "Альянс-Імперія-Інвест" 01.10.2008 року подало заяву за №39 пр о участь у торгах (тендері) на будівництво установки для ут илізації рідких токсичних пр омислових відходів продукти вністю 50 м куб/добу на полігон і твердих побутових відходів в с. Масани та просив надати т ендерну документацію для уча сті в торгах (тендері). У відпо відь Державне управління ох орони навколишнього природн ого середовища у Чернігівськ ій області листом від 01.10.2008 р. на правило товариству тендерну документацію на 21 аркуші та л окальні кошториси на магнітн их носіях (роздруковані та мі стяться у матеріалах справи) .

За протоколом розкриття те ндерних (цінових) пропозицій , що відбулося 07.10.2008 р. о 12 годині, тендерні пропозиції подали такі юридичні особи:

1. Будівельно-монтажне упра вління "Житлобуд-2" Відкритого акціонерного товариства з ц іновою пропозицією 5.938.906,80 грн.

2. Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Альянс-Імпер ія-Інвест" - 4.313.286,00 грн.,

3. Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Комфорт-Еко" - 5.799.324,00 грн.

В протоколі, зокрема, зазн ачено, що учасниками 2 та 3 дотр имано вимоги щодо наявності та правильності оформлення в сіх необхідних документів, п ередбачених тендерною докум ентацією (запитом щодо цінов их пропозицій), а учасником 1 ц их вимог не дотримано. Вказан ий протокол складено за форм ою, встановленою наказом Мін економіки від 04.04.2008 р. №108.

Результати процедури заку півлі відображені в протокол ах від 13.10.2008 року №08/2-3 та №08/2-4. При ц ьому, при складенні протокол у про розкриття тендерних пр опозицій було чинним Тимчасо ве положення про закупівлю т оварів, робіт і послуг за держ авні кошти, затверджене пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни №274 "Про здійснення заку півель товарів, робіт і послу г за державні кошти" від 28.03.2008 ро ку (далі - Тимчасове положення №274).

Господарськими судами та кож встановлено, що у відпові дності з абз. 3 та 4 п. 53 Тимчасово го положення №274 при розкритті тендерних пропозицій Держуп равління підтвердило наявні сть усіх необхідних документ ів, які подані позивачем та пе редбачені тендерною докумен тацією, правильність їх офор млення, що відображено у в ідповідному протоколі. Однак , до розгляду тендерних проп озицій учасників торгів на п редмет допущення їх до оцінк и за бальною системою на заку півлю будівництва установки для утилізації рідких токси чних промислових відходів пр одуктивністю 50 м куб/добу на п олігоні твердих побутових ві дходів в с. Масани Чернігівсь кого району допущено до оцін ки лише ТОВ ".Комфорт-Еко" (прот околи від 13.10.2008 року). Пропоз иції ТОВ "Альянс-Імперія-Інве ст" та Будівельно-монтажного управління "Житлобуд-2" відхил ено. Вказане підтверджує ться протоколом № 08/2-3 від 13.10.2008 р., в якому зазначено, що ТОВ "Аль янс-Імперія-Інвест" та запроп оновані ним субпідрядники не можуть виконувати роботи що до будівництва установки для утилізації рідких токсичних промислових відходів.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 28.04.2009 р. зобов' язано відпові дача надати суду технічні ви моги (специфікації) робіт, що п ідлягали закупівлі за держав ні кошти (з визначенням, до яко го виду будівництва належать зазначені роботи - будівниц тво очисних споруд, каналіза цій тощо); чітко визначити, в я кому документі чи розділі Те ндерної документації містил ась вимога про те, що учасник т ендеру обов' язково повинен мати в Ліцензії на право пров едення будівельних робіт роз діл 3.02.02.03 Ліцензійних умов та 3.05. 02.03 Переліку (кодифікатора) роб іт, пов' язаних із створення м об' єктів архітектури; над ати копію Ліцензії (з додатка ми), що подавалась третьою осо бою для участі в тендері.

На виконання ухвали Київсь кого апеляційного господарс ького суду від 28.04.2009 р. відповід ач надав письмові пояснення, у яких зазначив, що Держуправ лінням проводилась закупівл я робіт з будівництва станці ї очистки рідких виробничих відходів, про що прямо зазнач ено в локальних кошторисах 2-1- 1 - 2-1-17, які є складовою частиною тендерної документації.

Відповідно до пункту 6-250 СНІП 2.04.03-85 "Каналізація. Зовнішні ме режі та споруди" будівництво установки для утилізації рі дких токсичних промислових в ідходів є роботами, що передб ачають будівництво установк и очистки води фізико-хімічн им способом. Виходячи з даних норм, у підприємства - учасн ика в ліцензії на будівельну діяльність в розділі 3.02.00 "Монт аж конструкцій зовнішніх інж енерних мереж і систем" підро зділ "Каналізація" повинен бу ти пункт 3.02.02.03 "Очисних каналіза ційних споруд і систем" (Ліцен зійні умови провадження буді вельної діяльності (вишукува льні та проектні роботи для б удівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій , будівництво та монтаж інжен ерних і транспортних мереж), з атверджені наказом Держбуду України від 13.09.2001 р. №112/182, зареєст ровані в Мінюсті України 08.11.2001 р . за N939/6130). Це передбачається і Пе реліком робіт провадження го сподарської діяльності, пов' язаної із створенням об'єкті в архітектури, затвердженим наказом Держархбудінспекці ї від 19.02.2008 р. №24, де у підрозділі 3. 05.02 "Каналізація" також окремо в изначається пункт "(будівниц тво) очисних споруд".

Про відхилення тендерних п ропозицій позивача Держупра вління повідомило його лист ом від 13.10.2008 р. за №08-08/391.

Держуправління у повідомл енні про результати відкрити х торгів від 13.10.2008 р. №09-08/391 зазначи ло, що пропозиція позивача бу ла відхилена згідно з рішенн ям тендерного комітету від 13.1 0.2008 р. у зв'язку з відсутністю в п ереліку робіт, яке має право з дійснювати позивач, а також з апропонованої субпідрядної організації згідно з Ліценз ією на будівельну діяльність в розділі 3.02.00 МОНТАЖ КОНСТРУК ЦІЙ ЗОВНІШНІХ МЕРЕЖ І СИСТЕМ підрозділ КАНАЛІЗАЦІЯ розді лу 3.02.02.03 - (будівництво) очисних каналізаційних споруд та си стем. Проте, господарськими с удами попередніх інстанцій в становлено, що товариством-п озивачем в складі тендерної пропозиції була надана ліцен зія, підтвердженням чого є йо го тендерна пропозиція та пр отокол розкриття тендерних п ропозицій.

Таким чином господарські с уди встановили, що жодних пер едбачених Тимчасовим положе нням №274 підстав недопуще ння тендерних пропозицій по зивача до їх оцінки за бально ю системою на закупівлю буді вництва установки для утиліз ації рідких токсичних промис лових відходів продуктивніс тю 50 м куб/добу на полігоні тве рдих побутових відходів в с. М асани відповідачем не навед ено, а навпаки у протоколі роз криття тендерних пропозицій від 07.10.2008 р. (б/н) відповдіач зазн ачив, що позивач має в наявнос ті та правильно оформив всі н еобхідні документи, передбач ені тендерною документацією .

Як зазначалося вище, резуль тати процедури закупівлі вик ладені у протоколі оцінки те ндерних пропозицій №08/2-4 від 13.10. 2008 р., в якому вказано, що відпов ідно до п. 66 Тимчасового полож ення №274 акцептовано пропозиц ію ТОВ "Комфорт-Еко".

Скарга позивача від 17.10.2008 р. ст осовно результатів торгів ро зглянута і відхилена, що підт верджується протоколом засі дання тендерного комітету що до розгляду скарги ТОВ "Альян с-Імперія-Інвест" від 28.10.2008 року . Підстави відхилення те ндерної пропозиції передбач ені п. п. 28, 61 Тимчасового положе ння №274, а акцепт тендерної про позиції замовником торгів - п . 66 вказаного положення.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.10.2008 р. № 22-рп/2008 у справі №1-41/2008 постанову Кабіне ту Міністрів України "Про зді йснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні ко шти" від 28.03.2008 р. № 274визнано такою , що не відповідає Конституці ї України (є неконституційно ю). В рішенні, зокрема, зазначе но, що вказана постанова втра чає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом Україн и цього рішення. Рішення Конс титуційного Суду України є о бов'язковим до виконання на т ериторії України, остаточним і не може бути оскаржене.

З урахуванням вищенаведен их обставин, суд касаційної і нстанції погоджується з вис новком судів попередніх інст анцій про те, що на час відхиле ння тендерної пропозиції поз ивача Держуправління керув алось нормами Типового полож ення №274, яке втратило чинніст ь згідно з названим рішенням Конституційного суду, крім т ого ТОВ "Альянс-Імперія-Інвес т" були подані всі необхідні д окументи, необхідні для учас ті в тендері, а відтак суди поп ередніх інстанцій правомірн о задовольнили позовні вимог и.

Виходячи з викладеного, к олегія суддів вважає, що пі д час розгляду справи госпо дарськими судами фактичні об ставини справи встановлено н а основі повного і об'єктивно го дослідження поданих доказ ів, висновки судів відповіда ють цим обставинам і їм надан а правильна юридична оцінка з правильним застосуванням н орм матеріального і процесуа льного права.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Держ авного управління охорони на вколишнього природного сере довища в Чернігівській облас ті залишити без задоволення.

Постанову Київського апе ляційного господарського су ду від 02.06.2009 р. у справі №15/174/27 зали шити без змін.

Головуючий суддя

Кравчук Г.А.

Суддя

Мачульський Г.М.

Суддя

Шаргало В.І.

Дата ухвалення рішення30.09.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5347707
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/174/27

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 30.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 02.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Рішення від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні