Постанова
від 02.04.2013 по справі 823/448/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2013 року Справа № 823/448/13-а

15 год. 00 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Мишенка В.В.,

при секретарі Ільченку С.М.,

за участю: прокурора Шевчук Н.В. - за посвідченням, представника позивача Шепель К.М. - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Звенигородського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до публічного акціонерного товариства «Черкаська рибоводно-меліоративна станція» про стягнення штрафу в сумі 1020 грн. 00 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Звенигородський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з публічного акціонерного товариства «Черкаська рибоводно-меліоративна станція» (далі-відповідач) штраф в розмірі в сумі 1020 грн. 00 коп.

В обґрунтування позовних вимог прокурором зазначено, що до відповідача за правопорушення на ринку цінних паперів відповідною постановою було накладено санкцію у вигляді штрафу в розмірі 1020 грн. 00 коп. Зазначену постанову відповідач отримав, у встановленому законодавством порядку постанову не оскаржив та штраф не сплатив, а тому він підлягає стягненню в судовому порядку.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник позивача в судовому засіданні адміністративний позов підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити.

Відповідач до зали судового засідання свого представника не направив, заперечення на позов не надавав, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Виходячи з положень ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов до такого висновку.

Публічне акціонерне товариство «Черкаська рибоводно-меліоративна станція», як суб'єкт господарювання - юридична особа, ідентифікаційний код 00725246, зареєстроване 20.07.1999 року за № 10032715646.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні, є Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР (далі - Закон України № 448/96-ВР).

Відповідно до статті 1 Закону України № 448/96-ВР державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Частиною 1 статті 5 Закону України № 448/96-ВР передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно частин 1-4 статті 6 Закону України № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до пункту 14 статті 8 Закону України № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Як свідчать матеріали справи, уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлені ознаки порушення публічним акціонерним товариством «Черкаська рибоводно-меліоративна станція» вимог пункту 3 статті 35 та пункту 1 статті 36 Закону України «Про господарські товариства», а саме: опублікування в офіційному друкованому виданні не в повному обсязі інформації - повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів.

Керуючись пунктом 1 розділу ІІІ та пунктом 1 розділу IV Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 грудня 2007 року № 2272, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 12.02.2008 року за № 120/14811, далі - Правила (чинних до 01.01.2013 року), заступником директора Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Грищенко І.С. прийнята постанова від 30.07.2012 року про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів.

09.08.2012 року начальником управління корпоративних фінансів та звітності Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Алексейчук Р.В. складено акт № 1560-ЦД-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів, а також постанова про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів.

20.08.2012 року директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Жупаненком В.М. прийнята постанова № 1539-ЦД-1-Е, згідно якої за вчинене правопорушення на ринку цінних паперів накладено на публічне акціонерне товариство «Черкаська рибоводно-меліоративна станція» штраф в розмірі 1020 грн. 00 коп. Постанова надіслана відповідачу 28.08.2012 року згідно списку згрупованих поштових відправлень.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 11 Закону України № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: не опублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 11 Закону України № 448/96-ВР передбачено, що рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді. Таке ж положення міститься в розділі XV Правил, згідно якого постанова за справою про правопорушення, а також рішення Комісії за скаргою на постанову можуть бути оскаржені до суду в порядку і строки, установлені законодавством. Крім того, згідно вказаної статті у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Дані про оскарження постанови № 1539-ЦД-1-Е від 20.08.2012 року та сплату визначеного в ній розміру штрафу у встановлені строки в матеріалах справи відсутні.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства «Черкаська рибоводно-меліоративна станція» (20243, Черкаська область, Звенигородський район, с. Княжа, ідентифікаційний код 00725246) в дохід бюджету через Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (03680, м. Київ, вул. Горького, 51, ідентифікаційний код 38039715) штраф в розмірі 1020 (одна тисяча двадцять) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку передбаченому ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлений 04.04.2013 року.

Суддя В.В. Мишенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено05.04.2013
Номер документу30420199
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/448/13-а

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 14.03.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 25.02.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні