Рішення
від 02.04.2013 по справі 914/1023/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.13 Справа№ 914/1023/13-г

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області, м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄФОБС ЗАХІД», м. Львів

про: стягнення заборгованості в сумі 16 583,95 грн., з яких 14 783,40 грн. - основного боргу; 322,21 грн. - пені; 1 478,34 грн. - штрафу

Суддя Деркач Ю.Б.

Представники:

від позивача: Долішній І.І. представник (довіреність № 18-11-07839 від 29.12.2012 року)

від відповідача: не з'явився

Представнику позивача роз'яснено права і обов'язки передбачені ст.ст.20, 22 ГПК України. Заяви про відвід судді не надходили. Клопотань про технічну фіксацію судового процесу не поступало. В судовому засіданні 02.04.2013 р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Суть спору: Позов заявлено Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській області, м. Львів до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄФОБС ЗАХІД», м. Львів про стягнення заборгованості в сумі 16 583,95 грн., з яких 14 783,40 грн. -основного боргу; 322,21 грн. - пені; 1 478,34 грн. - штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідач в порушення умов договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна (№19 укладеного між сторонами 27 січня 2012 року), що належить до державної власності, своєчасно та в повному обсязі не сплатив орендну плату, внаслідок чого виникла вказана вище заборгованість.

Ухвалою суду від 15.03.2013 року позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до судового розгляду на 02.04.2013 року.

Представник позивача в судове засідання 02.04.2013 року з'явився, з підстав, викладених у позовній заяві, просить суд позовні вимоги задовольнити повністю та стягнути з відповідача заборгованість у сумі 16 583,95 гривень.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання 02.04.2013 року не забезпечив, відзиву на позовну заяву не подав, доказів погашення заборгованості не представив, причин неявки суду не повідомив.

Господарським судом Львівської області 15.03.2013 року надіслано поштовий конверт з рекомендованим відправленням відповідачу за адресою: 79053, м. Львів, вул. Володимира Великого, буд. 54, з ухвалою про порушення провадження у справі від 15.03.2013 р. Підтвердження про отримання даного відправлення відповідачем суд не отримав.

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 02.04.2013 р. місцезнаходженням відповідача є адреса, зазначена в позовній заяві: 79053, Львівська обл., м. Львів, Франківський район, вулиця Володимира Великого, будинок 54.

За змістом статті 64 ГПК України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку „Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду (абз. 3 п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р.).

Отже, господарський суд виконав умови щодо належного повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, повно та об'єктивно дослідивши докази в їх сукупності, суд встановив наступне:

27.01.2012 між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській області (Орендодавець) та ТзОВ "ЄФОБС ЗАХІД" (Орендар) укладено договір оренди №19 (надалі - Договір)., згідно якого позивач передає відповідачу, а відповідач приймає у строкове платне користування державне нерухоме майно - вбудовані нежитлові приміщення (№№30-38) загальною площею 61,3 м.кв., які розміщені на першому поверсі п'ятиповерхової будівлі, за адресою: м. Львів, вул. Володимир Великого,54 (реєстровий номер - 25253009, 1123, ЖТХЮРМ002), що знаходиться на балансі Служби автомобільних доріг у Львівській області. Вартість зазначеного орендованого майна визначена згідно зі звітом про оцінку майна станом на 31.08.2011 року і становить за незалежною оцінкою 280415,00 грн. Майно передається в оренду з метою розміщення офісних приміщень.

Позивачем до позовної заяви додано акт приймання-передавання нерухомого державного майна, загальною площею 61,3 м. кв., за адресою: м. Львів, вул. В.Великого, 54, підписаний сторонами 27.01.2012 року.

Згідно п.5.3. договору орендар (відповідач) зобов'язувався своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до п. 3.6. договору, орендна плата перераховується до державного бюджету та балансоутримувачу щомісяця, не пізніше 10 числа місяця наступного за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених КМУ і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж, у наступному співвідношенні: - 70% до державного бюджету; - 30% на рахунок балансоутримувача.

Згідно з п 3.7. договору, орендна плата перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і сплачується до бюджету та балансоутримувачу у визначеному п. 3.6. співвідношенні, тобто відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Згідно п.3 ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Однак, всупереч умовам договору, відповідачем невиконано свого обов'язку щодо сплати орендної плати своєчасно і в повному обсязі, тобто не сплачено орендні платежі в термін визначений договором, в результаті чого заборгованість відповідача по орендній платі становить 14 783,40 грн. Доказів зворотнього суду не надано.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У ст.610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання, згідно зі ст. 611 ЦК України, настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди. Відповідно до ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив зобов'язання, якщо він не припустив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст.179 Господарського Кодексу України, майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і не господарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Згідно ст.193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, одностороння відмова від договору оренди не допускається.

Відповідно до ст.286 ГК України, орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Також, відповідно до п. 3.7 договору за несвоєчасну сплату орендної плати, позивачем нарахована відповідачу пеня в сумі 322,21 грн. Враховуючи факт несплати орендних платежів протягом п'яти місяців (з вересня 2012р. - по січень 2013 р.) відповідно до п. 3.8. договору, нараховано штраф у розмірі 10 % від суми заборгованості, що становить 1478,34 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості (в матеріалах справи).

Відповідно до ст.32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку що позовні вимоги обґрунтовані, не спростовані відповідачем та підлягають до задоволення.

Судові витрати, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, слід покласти на відповідача.

З огляду на викладене, керуючись Конституцією України, ст.ст. 202, 509, 525, 526, 598, 654 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 75, 82, 83, 84, 85, 121, 115, 116 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄФОБС ЗАХІД" ( м. Львів, вул. В.Великого, 54, код ЄДРПОУ- 37613702 ) на користь регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області на р/р №31114092702002, одержувач: Держбюджет м. Львова, банк одержувача - ГУДКС України у Львівській області, МФО 825014, ЄДРПОУ 38008294, основну суму боргу - 14783,40 грн., пеню - 322,21 грн. та штраф - 1478,34 грн.

Стягувач - регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄФОБС ЗАХІД" ( м. Львів, вул. В.Великого,54, ЄДРПОУ- 37613702 ) на користь регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області ( р/р 35215032000186 в ГУДКСУ V Львівській області, МФО 825014, ЗКПО 20823070) 1720,50 грн. судового збору.

4. Накази видати згідно ст. 116 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 04.04.2013 року.

Суддя Деркач Ю.Б.

Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено05.04.2013
Номер документу30450057
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості в сумі 16 583,95 грн., з яких 14 783,40 грн. - основного боргу; 322,21 грн. - пені; 1 478,34 грн. - штрафу

Судовий реєстр по справі —914/1023/13-г

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Рішення від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні