Постанова
від 21.02.2013 по справі 805/2231/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2013 р. Справа №805/2231/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10-30

головуючого- судді Кошкош О.О.

при секретарі Яковецькій О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання в м. Донецьку, по вул. 50 Гвардійської дивізії, 17, адміністративну справу за поданням Державної податкової інспекції у м. Дзержинську Донецької області Державної податкової служби про стягнення коштів з Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства»,

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у м. Дзержинську Донецької області Державної податкової служби звернулась до суду з поданням про стягнення коштів з Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства». В обґрунтування вимог заявник зазначає, що у зв'язку із несплатою самостійно узгоджених податкових зобов'язань з податку на прибуток, станом на 20 лютого 2013 року за Комунальним підприємством «Дзержинське підприємство зеленого господарства» обліковується податковий борг в розмірі 1312 грн. Граничний строк сплати вказаного податкового зобов'язання становить 19 лютого 2013 року. У встановлені законодавством строки заборгованість сплачена не була, у зв'язку з чим податковим органом були направлена платнику податків перша та друга податкові вимоги. Для недопущення витрат бюджету, своєчасності сплати боргу підприємством просить стягнути кошти з рахунків платника податків Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» в рахунок погашення податкового боргу перед бюджетом в сумі 1312 грн.

Представник заявника до судового засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується розпискою про отримання судової повістки. Надіслав заяву, відповідно до якої просив суд розглянути справу за його відсутністю. На підставі викладеного суд визнав можливим розглянути справу за відсутністю представника заявника, на підставі наявних у справі доказів.

Представник платника податків Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» до судового засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином за допомогою засобів телефонного зв'язку. Надіслав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, в якій зазначено, що вимоги подання визнає у повному обсязі. За таких обставин суд визнав можливим розглянути подання податкового органу за відсутністю представника боржника на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню.

Заявник Державна податкова інспекція у м. Дзержинську Донецької області Державної податкової служби є суб'єктом владних повноважень, якій в даних правовідносинах реалізує надані йому Законом України «Про державну податкову службу в Україні» та Податковим кодексом України повноваження.

Комунальне підприємство «Дзержинське підприємство зеленого господарства» зареєстроване в якості юридичної особи на підставі свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України за № 03361951, діє на підставі статуту підприємства.

Згідно з п. 41.5. ст. 41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи, щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень.

Судом встановлено, що 9 лютого 2013 року платник податків надав до Державної податкової інспекції у м. Дзержинську Донецької області Державної податкової служби податкову декларацію з податку на прибуток № 9087461051, якою визначив суму податку в розмірі 1312 грн.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Також відповідно до ст. 203 цього Кодексу, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Згідно до п. 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Як передбачено п. 57.1, 57.3 ст. 57 Кодексу, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, останнім днем сплати боржником податкового зобов'язання є 19 лютого 2013 року. Оскільки Комунальним підприємством «Дзержинське підприємство зеленого господарства» у встановлені законодавством строки узгоджені податкові зобов'язання сплачені не були, за платником податків обліковується податковий борг, що підтверджується зворотнім боком облікової картки, в розмірі 1312 грн.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен повинен сплачувати податку та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пунктом 3 статті 45 Бюджетного кодексу України встановлено, що органи, які контролюють справляння надходжень бюджету, забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до державного бюджету податків і зборів та інших доходів відповідно до законодавства.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

На момент звернення заявника до суду, податковий борг з податку на прибуток в розмірі 1312 грн. по декларації від 09.02.2013 року № 9087461051 боржником не сплачений.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 цього Кодексу, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.2 статті 95 Кодексу встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадиться не раніше ніж 60 календарних днів з дня надсилання такому платнику податкової вимоги.

Як вбачається з матеріалів справи, з метою погашення боргу на адресу відповідача було спрямовано першу податкову вимогу від № 1/8 від 17.10.2001 року, та друга податкова вимога № 2/72 від 26.11.2001 року. Проте зазначені заходи не призвели до погашення податкового боргу.

Як зазначено у п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно ч.1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку про необхідність стягнення коштів з Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» в рахунок погашення податкового боргу в розмірі 1312 грн. з рахунків у банках, обслуговуючих зазначеного платника податків.

Відповідно до ч. 7 ст. 183-3 КАС України суд допускає негайне виконання постанови.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 159, 160, 161, 162, 163, 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Подання Державної податкової інспекції у м. Дзержинську Донецької області Державної податкової служби про стягнення коштів з Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Комунального підприємства «Дзержинське підприємство зеленого господарства» (ЄДРПОУ 03361951, адреса: 85206, Донецька область, м. Дзержинськ, в. Нова, 2) на користь Державного бюджету кошти за податковим боргом з податку прибуток по податковій декларації від 09.02.2013 року № 9087461051 в розмірі 1312 (одна тисяча триста дванадцять) грн.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення.

Суддя Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30554779
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2231/13-а

Ухвала від 30.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 21.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні