Постанова
від 10.04.2013 по справі 805/2947/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2013 р. Справа №805/2947/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Давиденко Т.В.

при секретарі судового засідання Грішаєві Є.Є.

за участю представників сторін:

від позивача - Гнатенко А.В. від 02.01.2013 року № 7

від відповідача - не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву Донбаського

територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до відповідача Відкритого акціонерного товариства «Градієнт»

про стягнення фінансових санкцій в сумі 5100 грн.

ВСТАНОВИВ:

Донбаське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства «Градієнт» про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 5100 грн.

Доводи позовної заяви обґрунтовує тим, що під час перевірки ТОВ «Градієнт» виявлені порушення норм ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та п. 1 гл. 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, на підставі яких відносно товариства винесені постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів на загальну суму 5100 грн., які відповідачем у добровільному порядку не сплачені, постанови у встановленому чинним законодавством порядку не оскаржені.

Зазначає, що згідно ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Враховуючи наведене просить стягнути з відповідача суми штрафних санкцій в розмірі 5100 грн.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав доводи позовної заяви, надав пояснення аналогічні викладеним в позовній заяві, просив позовну заяву задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзив на позовну заяву та заяву про розгляд справи за участю його представника не надав.

Згідно ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, доводи позовної заяви, заслухавши представника позивача, суд встановив.

ТОВ «Градієнт» перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ 14312140), зареєстроване за юридичною адресою: 83044, м. Донецьк, Пролетарський район, вул. Комуністична, 4.

07.08.2012 року Донбаським територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку проведена перевірка ТОВ «Градієнт», про що складені акти від 07.08.2012 року № 469ДО-1-Е, № 470-ДО-1-Е, № 471-ДО-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів.

Під час перевірки встановлені порушення ТОВ «Градієнт» ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та п. 1 гл.7 розділу V «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», а саме, нерозміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії регулярної річної інформації за 2011 рік, розміщення якої здійснюється в строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, неопублікування інформації у офіційному друкованому виданні регулярної річної інформації емітента не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, неподання до Комісії регулярної річної інформації за 2011 рік, подання якої здійснюється не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

20.08.2012 року Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку винесла постанови № 469-ДО-1-Е, № 470-ДО-1-Е, № 471-ДО-1-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів відносно ТОВ «Градієнт», згідно яких застосувала до ТОВ «Градієнт» штрафні санкції в загальній сумі 5100 грн. за порушення, встановлені під час перевірки.

На момент звернення до суду рішення про застосування фінансових санкцій у встановленому чинним законодавством порядку не оскаржені, суми фінансових санкцій у добровільному порядку не сплачені.

Між сторонами немає розбіжностей щодо обставин справи, встановлених судом, позивач просить стягнути з відповідача зазначену суму санкцій.

Проаналізувавши матеріали справи, законодавство, що регулює спірні правовідносини, доводи позовної заяви, докази, надані сторонами до матеріалів справи, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні регулює Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», статтею 5 якого визначено, що Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством. Таким чином, відповідач у справі - орган владних повноважень, якому чинним законодавством України надані владні управлінські функції у сфері державного регулювання на ринку цінних паперів.

Згідно ч. 1 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до ч. 4 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

- розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- розміщення на власному веб-сайті.

Згідно п. 1 гл. 7 розділу V «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів» розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії.

В порушення зазначеної норми Закону позивач не опублікував в офіційному друкованому виданні регулярну річну інформацію емітента за 2011 рік.

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів встановлена статтею 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», пунктом 5, 6, 7 частини 1 якої визначено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або публікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Оскільки під час перевірки на ринку цінних паперів встановлені відповідні факти порушення, суд вважає, що позивачем правомірно, в межах повноважень та у спосіб визначений Конституцією та законом застосовані до відповідача санкції у зазначених наведеними нормами Закону розмірах.

Абзацем 1 частини 3 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» юридичним особам надане право оскаржити рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу в суді.

Відповідачем не надано суду доказів оскарження рішень позивача у встановленому чинним законодавством порядку.

Відповідно до абз. 2 частини 3 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Оскільки відповідачем суми санкцій у добровільному порядку та у встановлений строк не сплачені, позивач правомірно, в межах повноважень та у спосіб, визначений Законом, звернувся до адміністративного суду з позовною заявою про стягнення таких сум, тому суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню.

Згідно ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка є суб'єктом владних повноважень, питання про перерозподіл судових витрат не вирішується.

На підставі викладеного керуючись ст. 19 Конституції України, Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок», ст. 2, ст. 7-14, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122 - 154, ст. 158 - 163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Градієнт» про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 5100 грн. - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Спілка збагачувачів Донбасу» (ЄДРПОУ 14312140 юридична адреса: 83044, м. Донецьк, Пролетарський район, вул. Комуністична, 4), в доход Державного бюджету України (відділення Державного казначейства в м. Донецьку розрахунковий рахунок 31110106700004 код ЄДРПОУ 38033949 банк ГУДКС в Донецькій області МФО 834016 код платежу 2181100) фінансові санкції в розмірі 5100 грн.

Постанова Донецького окружного адміністративного суду може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

У судовому засіданні 10.04.2013 року проголошений повний текст постанови.

Суддя Давиденко Т.В.

Дата ухвалення рішення10.04.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30572209
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2947/13-а

Ухвала від 11.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

Ухвала від 26.03.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

Ухвала від 10.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

Постанова від 10.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

Ухвала від 07.03.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні