Постанова
від 28.03.2013 по справі 826/1294/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 березня 2013 року 10:19 № 826/1294/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Аблова Є.В.;

при секретарі Мальчик І.Ю.,

за участю сторін:

представника позивача - Гордієнко А.І.,

представника відповідача - Шкодич Ю.В.,

представника відповідача 2-Дунєвої І.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Доместіка-ЛТД» до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва ДПС, Печерської районної у м.Києві державної адміністрації про визнання дій протиправними та скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва ДПС, Печерської районної у м. Києві державної адміністрації про визнання дій протиправними, обґрунтовуючи свої вимоги тим, на думку позивача, відповідачем-2 Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією у порушення норм чинного податкового законодавства України, були вчинені протиправні дії щодо внесення до ЄДРПОУ запису про відсутність позивача за місцем знаходження, та відповідачем-1 ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС, прийняте протиправне рішення про анулювання реєстрації позивача як платника податку на додану вартість, що призвело до порушення прав та законних інтересів позивача.

В позовній заяві просить суд визнати протиправними дії посадових осіб Печерської районної у м. Києві державної адміністрації щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» (код ЄДРПОУ 36149571) за місцезнаходженням (запис №10791430007034550 від 02.01.2013р.); визнати протиправним та скасувати рішення Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва №25/18-637 від 08.01.2013р. про анулювання реєстрації ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» як платника податку на додану вартість (свідоцтво №200094431 від 26 грудня 2012р.)

В судовому засіданні, представник позивача позовні вимоги підтримав повністю.

Представник відповідача-1 проти позову заперечував, зазначивши, що рішення прийняте ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС відповідно до вимог чинного законодавства.

Представник відповідача-2 проти позову заперечував, зазначивши, що Печерська районна у м. Києві державна адміністрація діяла на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши представника позивача, представників відповідачів, суд дійшов наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Доместіка-ЛТД» зареєстроване Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією 23.09.2008р. та згідно свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість №200094431 від 26 грудня 2012р, є платником податку на додану вартість (ЄДРПОУ 36149571).

Судом встановлено, 16.11.2012р. за вх.7607/2 на адресу Печерської районної в місті Києві державної адміністрації з додатками (форма 18-ОПП) надійшло повідомлення за №2124/18-614 від 15.11.2012р. про відсутність юридично особи за місцезнаходженням ТОВ «Доместіка-ЛТД».

21.11.2012р. державним реєстратором було направлено на адресу позивача - м.Київ, вул. Кудрі, 22-а, повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. 27.12.2012р. дане повідомлення було повернуто на адресу відповідача-2, у зв'язку з закінченням терміну зберігання.

Державним реєстратором Печерської районної в місті Києві державної адміністрації внесено запис до ЄДР №10791430007034550 від 02.01.2013р. про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Рішенням Державної податкової інспекції у Печерському районі міста Києва 25/18-637 від 08.01.2013р про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, було анульовано реєстрацію позивача як платника податку на додану вартість та зобов'язано його повернути податковому органу відповідне свідоцтво.

Підставою прийняття зазначеного рішення стала наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису №10791430007034550 від 02.01.2013р про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

З матеріалів справи вбачається, що 20.11.12р. загальними зборами ТОВ «Доместіка-ЛТД» було прийнято рішення про внесення змін до Статуту товариства щодо виходу одного з засновників із товариства та зміни місцезнаходження ТОВ«Доместіка-ЛТД».

Відповідно до виписки з ЄДРПОУ серія АБ №457057 від 21.11.2012р. державним реєстратором були внесені зміни до ЄДРПОУ відносно зміни керівника - Спотар-Аяр Ганна Юріївна та місцезнаходження ТОВ«Доместіка-ЛТД» - м. Київ, вул. Чигоріна,55.

Окрім того, судом встановлено, що податковий стан про відсутність ТОВ«Доместіка-ЛТД» за місцезнаходженням було знято ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС 26.11.2012р. Електронна податкова звітність позивача була прийнята ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС 04.12.2012р.

Таким чином, з викладеного випливає, що на момент внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» (код ЄДРПОУ 36149571) за місцезнаходженням (запис №10791430007034550 від 02.01.2013р.), в ЄДРПОУ вже містилась інформація про зміну місцезнаходження ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» з 21.11.2012р.

Законодавчим актом, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства є Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI.

Відповідно до пункту 180.1 статті 180 Податкового кодексу України, для цілей оподаткування платником податку на додану вартість є: 1) будь-яка особа, що провадить господарську діяльність і реєструється за своїм добровільним рішенням як платник податку у порядку, визначеному статтею 183 цього розділу; 2) будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник податку; 3) будь-яка особа, що ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню, та на яку покладається відповідальність за сплату податків у разі переміщення товарів через митний кордон України відповідно до Митного кодексу України, а також: особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимів, які передбачають повне або часткове умовне звільнення від оподаткування, у разі порушення таких митних режимів, встановлених митним законодавством; особа, яка використовує, у тому числі при ввезенні товарів на митну територію України, податкову пільгу не за цільовим призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із цим Кодексом, а також будь-які інші особи, що використовують податкову пільгу, яку для них не призначено.

Відповідно до п.п.«ж» п.184.1. ст.184 Податкового кодексу, реєстрація діє до дати анулювання платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається в разі якщо: в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

У відповідності до змісту ст.6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003, № 755-IV, Державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці: проводить державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; передає органам державної статистики (далі - органи статистики), державної податкової служби, Пенсійного фонду України повідомлення та відомості з реєстраційних карток про вчинення реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, у тому числі щодо створення або ліквідації відокремлених підрозділів юридичних осіб; оформлює та видає виписки, витяги та довідки з Єдиного державного реєстру; проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців.

Водночас із внесенням до Єдиного державного реєстру запису про зміну відомостей про юридичну особу, які відповідно до цього Закону зазначаються у виписці з Єдиного державного реєстру, державний реєстратор повинен видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику виписку з Єдиного державного реєстру не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомостей про внесення відповідних відомостей до відомчих реєстрів. (п.10 ст. 19 Закону №3262-VI).

Пунктом 11 ст.19 Закону №3262-VI встановлено, юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. У разі якщо юридична особа, засновниками (учасниками) якої затверджено статут, прийняла рішення продовжувати свою діяльність на підставі модельного статуту, юридична особа подає державному реєстратору таке рішення, реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу з відповідною відміткою та примірник оригіналу статуту для проставляння штампу про те, що юридична особа з відповідної дати провадить діяльність на підставі модельного статуту. Такий штамп проставляється державним реєстратором також на примірнику оригіналу статуту даної юридичної особи, що зберігається у реєстраційній справі.

П.12.ст.19 Закону №3262-VI, у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки. У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Згідно п.14 ст.19 Закону №3262-VI, у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи з системного аналізу зазначених правових норм, суд приходить до висновку, що подання будь-якої реєстраційної картки, що містить інформацію про юридичну особу, можна вважати підтвердженням відомостей про дану юридичну особу.

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що на момент внесення запису до Єдиного державного реєстру про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, в Єдиному державному реєстрі вже містилися відомості про юридичну особу ТОВ «Доместіка-ЛТД», а саме внесення змін до установчих документів.

Отже, суд приходить до висновку щодо обгрунтованості вимог позивача щодо визнання протиправними дії посадових осіб Печерської районної у м. Києві державної адміністрації щодо внесення до ЄДРПОУ запису про відсутність позивача за місцезнаходженням.

Разом з тим, не підлягають задоволенню вимоги позивача щодо визнання протиправним та скасувати рішення Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва №25/18-637 від 08.01.2013р. про анулювання реєстрації ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» як платника податку на додану вартість (свідоцтво №200094431 від 26 грудня 2012р.), оскільки спірне рішення прийняте на підставі запису в ЄДРПОУ про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, дії щодо внесення якого визнаються протиправними у даній справі.

За таких обставин, Окружний адміністративний суд міста Києва, за правилами, встановленими ст.86 Кодексу адміністративного судочинства України, перевіривши наявні у справі докази та заслухавши пояснення представників сторін по справі, дійшов висновку про правомірність заявлених позовних вимог в частині визнати протиправними дії посадових осіб Печерської районної у м. Києві державної адміністрації щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність ТОВ «ДОМЕСТІКА-ЛТД» за місцезнаходженням.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Печерської районної у м.Києві державної адміністрації щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відсутності ТОВ «Доместіка-ЛТД» за місцезнаходженням (запис №10701430007034550 від 02.01.13 р.)

В іншій частині відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Окружний адміністративний суд міста Києва апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до Київського апеляційного адміністративного суду.

Якщо апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Повний текст постанови складений та підписаний 02.04.13 р.

Суддя Аблов Є.В.

Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено12.04.2013
Номер документу30617405
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/1294/13-а

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 01.08.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Усенко В.Г.

Постанова від 28.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 04.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні