Рішення
від 15.04.2013 по справі 615/180/13- ц
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 615/180/13- ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2013 р. м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Степаненко Г.І.

при секретарі Партола О.Є.

представник позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2

представник відповідача Костромін В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Валки Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротоп» Валківського району Харківської області, третя особа: відділ Держкомзему у Валківському районі Харківської області про розірвання договору оренди земельної ділянки (паю),

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ТОВ «Агротоп» Валківського району Харківської області про розірвання договору оренди земельної ділянки від 25 липня 2007 року, яка належить позивачеві на праві власності згідно Державного акту на землю, серія ЯБ № 206042, так як вважає, що орендар порушив істотні умови договору оренди земельної ділянки щодо раціонального та цільового використання земельної ділянки, а саме порушив правила сівозміну й агротехніки.

Представники позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2, які діють на підставі доручення, в судовому засіданні позов підтримали та просили його задовольнити, а також пояснили суду, що ОСОБА_4 є власником земельної ділянки, площею 4,2670 га, виділеної їй для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Мельниківської сільської ради Валківського району Харківської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, серія ЯБ № 206042 № 242 від 02 березня 2005 року, вказана земельна ділянка використовується ТОВ «Агротоп» Валківського району Харківської області на умовах підписаного сторонами по справі договору оренди землі від 25 липня 2007 року, зареєстрованою за № 0407688149, також між сторонами 27 липня 2007 року було підписано акт прийому - передачі земельної ділянки.

Відповідач порушив п.9.4 розділу 9 вказаного договору оренди землі щодо раціонального та цільового використання земельної ділянки, а саме порушив правила сівозміну й агротехніки. Згідно п.12.3 вказаного договору оренди земельної ділянки дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої ділянки, яке істотно перешкоджає її використання, а також і інших підстав, визначених законом.

ТОВ «Агротоп» в 2011 році на одному і тому самому полі сіяло соняшник, а в 2012 році вказане поле за правилами сівозміни має «парувати», проте відповідач засіяв знову соняшник на полі, що призвело до виснаження земельної ділянки.

В порушення ст.52 Закону України «Про землеустрій» ТОВ «Агротоп» використовує землі товарного сільськогосподарського призначення без технічної документації із землеустрою щодо еколого - економічного обґрунтування сівозмін на землях.

Відповідно до ст.ст.24, 25 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря - дотримання режиму екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил своєчасного внесення орендної плати, а орендар зобов'язаний виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі,

дотримуватися режиму використання земель природно заповідного та іншого природоохоронного призначення.

На підставі викладеного просять розірвати договір оренди землі від 25 липня 2007 року, № 0407688149, який укладений між ОСОБА_4 та ТОВ «Агротоп», і зареєстрований у Державному реєстрі земель Валківським відділом Держкомзему Харківської області, про що вчинено запис 25 липня 2007 року № 0407688149.

Представник відповідача Костромін В.С. в судовому засіданні позов не визнав та пояснив суду, що 25 липня 2005 року між ОСОБА_4 та ТОВ «Агротоп» відповідно до вимог Закону України «Про оренду землі» було укладено договір оренди земельної ділянки за № 0407688149 на виконання п.1 укладеного між сторонами договору оренди, орендодавець ОСОБА_4 передала, а орендар TOB "Агротоп» прийняло в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходяться на території Мельниківської сільської ради Валківського району Харківської області.

Відповідно до п.3.1 вказаного договору оренди, сторони між собою домовилися, що договір укладено строком на 15 років.

На виконання п.5.1 договору оренди земельної ділянки між сторонами був підписаний акт приймання - передачі земельної ділянки, відповідно до якого ОСОБА_4 передала, а TOB "Агротоп» прийняло земельну ділянку на умовах оренди, що є невід'ємною частиною договору оренди.

Особливістю договору оренди земельної ділянки є визначений законом перелік істотних умов договору. Так, відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди; термін договору оренди; орендна плата; цільове призначення, умови використання і збереження якості землі; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження і обтяження щодо використання земельної ділянки; сторона (орендодавець чи орендар), яка несе ризик випадкового пошкодження чи знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відповідно до вказаних положень сторони між собою дійшли всіх істотних умов договору оренди земельної ділянки, про що свідчать їх підписи в договорі.

Вважає, що наведені позивачкою факти щодо порушення сівозміни і агротехніки ТОВ «Агротоп» ґрунтуються лише на її припущеннях.

Порядок вказаних сівозмін регулюється та погоджується головним агрономом TOB "Агротоп». На вказаному полі заборонені засоби захисту рослин не застосовувалися, порядок сівозмін порушено не було. Вказані обставини підтверджуються довідкою TOB "Агротоп».

Твердження позивача, що відповідач в 2011,2012 роках на одному й тому ж самому полі сіяли соняшник є таким, що не відповідає дійсності, є надуманим, та таким, що не ґрунтується з посиланням на будь - який нормативний акт, чи рекомендаційні методичні посібники щодо вирощування сільськогосподарських культур та порядку їх сівозмін. Просить в задоволенні позову відмовити.

Представник третьої особи відділу Держкомзему у Валківському районі Харківської області в судове засідання не з'явився, в своєму клопотанні просив розглянути справу за його відсутності.

Суд, вислухавши пояснення осіб, які приймали участь у справі, свідків, дослідивши матеріали справи, вважає позов ОСОБА_4 є таким, що не підлягає задоволенню враховуючи наступне.

В судовому засіданні представник відповідача наголошував на тому, що послідовність посіву культур - озимої пшениці, соняшника, кукурудзи відповідає всім стандартам, нормам і порядку сівозміні в ТОВ «Агротоп».

Згідно зі ст.3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно - правовими актами.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Законом України "Про оренду землі", який є спеціальним і має пріоритет перед іншими законами у сфері зазначених правовідносин.

Відповідно до ст.ст. 93, 124 Земельного кодексу України, ст. 1 Закону України "Про оренду землі" право оренди земельної ділянки, тобто володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької чи іншої діяльності, виникає виключно на підставі договору оренди.

Відповідно до ст.6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди

земельної ділянки на підставах і в порядку, передбаченому Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України та іншими законами України і договором оренди землі.

Як встановлено судом, позивачка ОСОБА_4 є власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 4,2670 га, яка розташована на території Мельниківської сільської ради Валківського району Харківської області на підставі Державного акту на право приватної власності на землю, серія ЯБ № 206042 № 245 від 02 березня 2005 року.

Довідкою відділу Держкомзему у Валківському районі Харківської області підтверджується, що за ОСОБА_4 зареєстрована земельна ділянка, кадастровий номер 6321284000:02:000:0101, загальною площею 4,2670 га, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯБ № 206042, яка знаходиться у контурі № 54 за межами населених пунктів на території Мельниківської сільської ради Валківського району Харківської області.

Між позивачкою та відповідачем ТОВ «Агротоп» 14 грудня 2006 року був підписаний Договір оренди земельної ділянки, площею 4,2670 га терміном на 15 років, який зареєстрований у Валківському відділі Держкомзему Харківської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 25 липня 2007 року за № 0407688149.

Поняття договору оренди землі визначено в ст.13 Закону України «Про оренду землі», відповідно до якої договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до п.9.4 вищезазначено Договору оренди землі орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням а орендодавець зобов'язаний передати в користування земельну ділянку.

На виконання п. 5.1 договору оренди земельної ділянки між сторонами 14 грудня 2006 року був підписаний акт приймання - передачі земельної ділянки, відповідно до якого ОСОБА_4 передав, а ТОВ «Агротоп» прийняло земельну ділянку на умовах оренди, що є невід'ємною частиною договору оренди.

Згідно ст.792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є:

об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

строк дії договору оренди;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;

умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду;

умови збереження стану об'єкта оренди;

умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;

відповідальність сторін;

умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відповідно до вказаних положень сторони по справі дійшли всіх умов договору оренди земельної ділянки.

Статтею 24 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил.

Відповідно до ст.25 Закону України «Про оренду землі» орендар земельної ділянки зобов'язаний: приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку; виконувати встановлені щодо

об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Стаття 32 Закону України «Про оренду землі» дійсно передбачає, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Частиною 2 ст.651 ЦК України передбачено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно п.12.3 Договору оренди земельної ділянки, який укладений між сторонами, дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною охороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також і інших підстав, визначених законом.

Статтею 35 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що спори пов'язані з орендою землі, вирішуються у судовому порядку.

Позивачка вважає, що підставою для розірвання договору є те, що з 01 серпня 2010 року набув чинності Закон України від 04 червня 2009 року № 1443-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів», було внесено відповідні зміни до земельного кодексу України, згідно яких земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовуються відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують екологічно - економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель.

Судом встановлено, що договір оренди було зареєстровано 25 липня 2007 року.

Відповідачка вважає, що у зв'язку зі змінами вищевказаного закону умови договору не було приведено у відповідність до закону України № 1443-VІ.

В той же час Валківською районною державною адміністрацією розпорядженням № 412 від 10 липня 2012 року було надано дозвіл відповідачеві «ТОВ «Агротоп» на розробку проекту землеустрою». В даний час проводиться виготовлення проекту землеустрою, що забезпечує еколого - економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь на території Мельниківської сільської ради Валківського району Харківської області.

Суд вважає, що дана обставина по справі не є підставою для розірвання договору оренди, так як це питання знаходиться на стадії виконання і його виконання проводиться не відповідачем, а відсутність проекту землеустрою не свідчить про істотне порушення Договору оренди належної позивачеві ОСОБА_4 земельної ділянки.

Як пояснив представник відповідача, і це підтверджено довідкою ТОВ «Агротоп» 02/11/233 від 15 квітня 2013 року і поясненням спеціаліста - агронома, умови Договору виконувалися в повному об»ємі відповідно до розділу 5 Договору. Проводяться на кожному полі грунтові агрохімічні дослідження Харківським обласним державним науково - технологічним центром охорони родючості грунтів «Облдержродючість», регулярно вносяться мінеральні і органічні добрива. А в період 2010 - 2012 рр. на земельних ділянках вирощувалися польові культури у ланці сівозміни озима пшениця - соняшник - ячмінь. Така послідовність культур відповідає вимогам Методичних рекомендацій щодо оптимального співвідношення сільськогосподарських культур у сівозмінах різних ґрунтово - кліматичних зон України, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук від 18 липня 2008 року № 440/71. Структура ланки сівозміни за період 2010-2012 рр. не суперечить нормативам періодичності вирощування культур на одному і тому самому полі, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2010 року № 164. Вказані утвердження відповідача не спростовуються показаннями позивачки і доказами по справі.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_5 пояснив, що він в 2010 році працював на полі, де виконував роботи по збиранню врожаю - соняшника з поля, яке розташоване на території ПСП «Мельникове», йому відомо, зі слів ОСОБА_2, що на цьому полі знаходиться і земельна ділянка (пай) ОСОБА_4

Свідок ОСОБА_6 пояснив, що він в 2011 році обробляв поле, де було посіяно ячмінь і соняшник, йому зі слів ОСОБА_2 відомо, що на цьому полі знаходиться земельна ділянка (пай) ОСОБА_4

Свідок ОСОБА_7 пояснив, що він на полі збирав врожай соняшника в 2012 році, йому говорили, що там знаходиться земельна ділянка (пай), яка належить ОСОБА_4

В той же час свідки не могли вказати, де знаходиться земельна ділянка (пай), яка виділена ОСОБА_4, який номер цього поля, хто проводив посів сільськогосподарських культур на цьому полі, де розташована земельна ділянка ОСОБА_4, час, коли вони проводили ці польові роботи, який її розмір, межі ділянки свідки вказати не змогли. Той факт, що на полі розташованому на території Мельниківської сільської ради знаходиться земельна ділянка (пай) ОСОБА_4 їм особисто повідомив ОСОБА_2

Показання свідків суд оцінює поряд з другими доказами по справі, оскільки ці показання викликають сумнів, так як вони протирічать іншим матеріалам справи.

Згідно зі статтею 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановленої статтею 61 цього кодексу.

Відповідно до ст.10 ЦПК України - цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 212 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Будь - яких вимог щодо дотримання відповідачем як орендарем, екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів позивач не заявляє і на погіршення ним корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стажу, не посилається .

Факти наведених порушень з боку відповідача не встановлені і на такі позивачка не посилається.

Таким чином, дослідивши усі надані суду докази, суд приходить до висновку, що позивачка не надала суду жодних доказів, які б підтвердили, що відповідачем порушено істотні умови договору оренди земельної ділянки щодо раціонального та цільового її використання, а саме те, що було порушено правила сівозміну й агротехніки, що призвело до погіршення родючості землі. Зазначені твердження позивача є безпідставними, надуманими, ґрунтуються на самих припущеннях та не мають будь -якого правового підґрунтя.

Враховуючи вище викладене, суд не находить законних підстав для задоволення зазначеного позову ОСОБА_4

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 3,4,57-60 ЦПК України, ст.ст. 651, 652, 792 ЦК України, ст. 163 Земельного Кодексу України, Законом України "Про оренду землі", суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротоп» Валківського району Харківської області, третя особа: відділ Держкомзему у Валківському районі Харківської області про розірвання договору оренди земельної ділянки - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через Валківський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя: Степаненко Г. І.

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.04.2013
Оприлюднено07.05.2013
Номер документу30851567
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/180/13- ц

Ухвала від 06.03.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Ухвала від 15.02.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Ухвала від 06.03.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Ухвала від 11.03.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Рішення від 15.04.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Рішення від 15.04.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

Ухвала від 01.02.2013

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні