Рішення
від 12.02.2009 по справі 15/10-пд-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/10-ПД-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

12.02.2009                                                                Справа №  15/10-ПД-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Генічеської районної державної адміністрації, м.Генічеськ Херсонськоїобласті

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеський сільськогосподарський дитячий заклад імені Іллі Куліка", м.Генічеськ Херсонської області  

третя особа без самостійних вимог на стороні позивача; Державна податкова інспекція в Генічеському районі, м.Генічеськ Херсонської області

про  внесення змін до договору оренди земельної ділянки та зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від  позивача   - Юнусов Д.А. - головний спеціаліст, довір.№ 09/01-173 від 08.01.2009р.

від  відповідача   - Михайлюк Н.А. - директор, паспорт серії МО № 880227 виданий Генічеським РВ УМВС України в Генічеському районі 13.02.2001.р.

від третьої особи - не прибув

Позивач звернувся з позовом, в якому просить внести зміни до договору оренди землі від 11 січня 2007 року  № 4АА002202-040772000002, які полягають в наступному: викласти абзац перший п.9 договору оренди від 11 січня 2007 року № 4АА002202-040772000002  в такій редакції: "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та трикратному розмірі земельного податку. На момент укладання цієї угоди відповідно до статті 9 Закону України "Про плату за землю" земельний податок справляється в розмірі 50% від грошової оцінки одиниці площі ріллі по Херсонській області з урахуванням  щорічної індексації. Грошова оцінка одиниці площі ріллі по Херсонській області з урахуванням індексацій складає 10 806 грн. 76 коп. за 1,0 га на рік. Розмір земельного податку становить 5 403 (п'ять тисяч чотириста три) гривні 38 копійок щороку за 1 га. Згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 03 червня 2008 року № 309-VI річна оренда плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляться відповідно до закону і не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, що встановляється Законом України "Про плату за землю". Таким чином, оренда плата становить 61110грн.61коп. за 3,7699га.          Також позивач просить зобов'язати відповідача підписати угоду про внесення змін до договору оренди землі від 11 січня 2007 року №  4АА002202-040772000002, встановивши розмір орендної плати за користування земельною ділянкою в розмірі 61110грн.61коп. за 3,7699га. та зареєструвати зазначену вище угоду у Генічеському районному відділі Херсонської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру".          Встановити, що зміни до пункту 9 договору оренди землі від 18 червня 2007 року, № 4АА002202-040772000002 набирають чинність з моменту набрання чинності Закону України "Про  внесення змін до деяких законодавчих актів України" № 309-VI, тобто з 04 червня 2008 року.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не заявив. У своєму відзиві підтримав позовні вимоги позивача.

Відповідач проти позову заперечує на тій підставі, що при укладенні договору визначена грошова оцінка земельної ділянки складає 22683 грн. та відповідно до п.5 ст.21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата не може перевищувати 12% від грошової оцінки землі.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

          11 січня 2007 року на підставі розпорядження голови Генічеської районної адміністрації № 303 від 08.06.05р. між позивачем та відповідачем укладений договір оренди земельної ділянки площею 3,7699 га із земель рекреаційного призначення (забудовані землі), що розташовані за межами населеного пункту села Генічеська Гірка на території Щасливцевської сільської ради для розміщення бази відпочинку.

          Відповідно до п.9 договору оренди земельних ділянок орендна плата вноситься орендарем на рахунок Щасливцевської сільської ради та у розмірі 17528гн.70коп.          Відповідно до ст.21 Закону України "Про оренду землі" розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Закону України "Про плату за землю" (2535-12). (Частина друга статті 21 із змінами, внесеними згідно з Законом № 2505-IV (2505-15) від 25.03.2005)  Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

          Відповідно до ст.23 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності, які передані в оренду для сільськогосподарського використання, переглядається один раз на три роки в порядку, встановленому законом або договором оренди. Починаючи з  дня укладення договору, тобто з 11.01.07р. зміни в орендну плату за орендовані земельні ділянки не вносились, а тому у позивача є право на внесення змін до договору оренди в частині визначення розміру орендної плати.

          З урахуванням викладеного позивач звернувся до відповідача з пропозицією №302/04-243/0218 від 18.11.08р., в якій запропонував відповідачу внести зміни до договору оренди земельної ділянки з урахуванням змін, внесених до ст.21 Закону України "Про оренду землі" та запропонував відповідачу встановити розмір орендної плати виходячи із трикратного земельного податку та з індексацією грошової оцінки земельної ділянки станом на 01.01.08р., що складає 16210 грн. 14 коп. за 1 га щорічно.

          Відповідач не погодився з цією пропозицією, тому позивач звернувся до господарського суду за вирішенням питання внесення змін до договору.

          Розглядаючи це питання господарський суд виходить із того, що сторони при внесенні змін до договору повинні керуватись нормами чинного законодавства.

          Позивач, у своїй пропозиції про внесення змін до розміру орендної плати керувався індексацією грошової оцінки земельної ділянки, яку здійснила ДПІ у Генічеському районі. Із відзиву ДПІ вбачається, що ДПІ здійснила розрахунок орендної плати та індексацію грошової оцінки земельної ділянки виходячи із ст.9 Закону України "Про плату за землю", відповідно до якої податок за земельні ділянки, надані в тимчасове користування на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, за винятком земельних ділянок, зазначених у частині другій статті 6 цього Закону, справляється у розмірі 50 відсотків від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.  Із тексту цієї статті вбачається, він визначає розмір плати за землі рекреаційного призначення, а до індексації грошової оцінки земельної ділянки не має ніякого відношення. До того ж, до компетенції ДПІ не входять повноваження по оцінці земельних ділянок, тому розрахунок орендної плати, наданий ДПІ у Генічеському районі суперечить нормам чинного законодавства, оскільки при укладенні договору грошова оцінка земельних ділянок, що є предметом договору здійснювалась експертом як землі рекреаційного призначення, а тому повинна бути проіндексована вартість земельних ділянок рекреаційного призначення, а не ріллі.

          Позивачем представлена вартість грошової оцінки земельних ділянок відповідача, що здійснена Відділом Держкомзему у Генічеському районі, із якої вбачається, вартість земельних ділянок, які орендуються відповідачем, з урахуванням індексації складає 214850грн.15коп.

          Щодо розміру орендної плати, запропонованої позивачем із розрахунку трикратного розміру земельного податку, то господарський суд виходить із того, що розрахунок, зроблений ДПІ, який став підставою для пропозиції позивача про внесення змін до договору, із невірно здійсненої індексації грошової оцінки земель, що є предметом договору.

          Окрім того, позивач та ДПІ у Генічеському районі при розрахунку розміру орендної плати керувався частиною 4 ст.21 Закону України "Про оренду землі", у той час як ч.5 цією статті встановлено обмеження розміру орендної плати за землі державної та комунальної власності. Відповідно до ч.5 цієї статті річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки. При цьому у разі визначення орендаря на конкурентних засадах може бути встановлений більший розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині. Відповідачем укладений договір до вступу в законну силу змін до вказаної статті та укладений він не на конкурентних засадах, а тому розмір річної орендної плати не може перевищувати 12% від грошової оцінки землі.

          За таких умов позов в цій частині задовольняється частково.

          Щодо вимог позивача про зобов'язання підписати угоду про внесення змін до договору від 11 січня 2007 року №4АА002202-040772000002, то відповідно до ст.85 ГПК України рішення господарського суду набирає  законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу. У разі подання апеляційної скарги або внесення апеляційного подання рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

          Відповідно до ст.115 ГПК України рішення, ухвали, постанови  господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

          Щодо вимог позивача про внесення змін до п.9 договору з дати  набрання чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" № 309-VI, тобто з 03 червня 2008 року, то відповідно до п.5 ст.188 ГК України якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням. Таким чином, ця вимога суперечить чинному законодавству та задоволенню не підлягає.

          Щодо вимог про зобов'язання відповідача зареєструвати зазначену вище угоду у Генічеському районному відділі Херсонської регіональної   філії ДП "Центр державного земельного кадастру", то господарський суд виходить із того, що сторони добровільно про внесення змін до договору не домовились, такі зміни вносяться за рішенням суду, а тому відповідач зобов'язаний зареєструвати не угоду, а договір у новій редакції з урахуванням рішення господарського суду по цій справі. Таку реєстрацію він має право здійснити після набрання рішенням чинності, тобто на день розгляду справи у відповідача таке право відсутнє, а тому господарський суд не вправі зобов'язувати його здійснювати дії, на вчинення яких у нього ще не наступило право. До того ж, докази того, що відповідач ухиляється від такого обов'язку, позивач не надав.

          За таких умов позов підлягає частковому задоволенню.

          Керуючись ст.ст.82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

          1.Позов задовольнити частково.

          2.Пункт 9 договору оренди земельної ділянки площею 3.7699га із земель рекреаційного призначення (забудовані землі), що розташована за межами населеного пункту села Генічеська Гірка на території Щасливцевської сільської ради для розміщення бази відпочинку, укладеного між Генічеською райдержадміністрацією, м.Генічеськ, вул.Леніна, 5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім.І.Кулика", с.Генічеська Гірка, вул. Набережна, 57, код ОКПО 05446025, викласти у наступній редакції:, - "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у трикратному розмірі земельного податку, але не більше ніж 12% від грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням індексації, що складає 214850грн.15коп., а розмір орендної плати - 30079грн.02коп.

          3.В задоволенні вимог позивача про внесення змін до п.9 договору з дати  набрання чинності Закону України "Про  внесення  змін  до  деяких законодавчих актів України" № 309-VI, тобто з 04 червня 2008 року відмовити.

          4.В задоволені вимог позивача зареєструвати договір оренди з урахуванням змін до п.9 договору у Генічеському районному відділі   Херсонської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" відмовити.

          5.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю  "Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім.Іллі Кулика", с.Генічеська Гірка, вул. Набережна, 57, код ОКПО 05446025, р/рахунок 260087140 в РБ "Аваль", м.Херсон, МФО 352093,  на користь  Генічеської районної державної адміністрації, м.Генічеськ, вул.Леніна, 5, р/рахунок 33214812800118 у банку УДК м.Херсон, МФО 852010, код ЄДРПОУ 24103822 - 42 грн. 50 коп. витрат по держмиту та 59 грн. 00 коп. витрат на ІТЗ, всього - 101 (сто одна) грн. 50 коп.

          6.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

          7.Рішення направити сторонам по справі.

Суддя                                                                                      З.В. Клепай

Дата підписання рішення 13.02.2009р.

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.02.2009
Оприлюднено11.03.2009
Номер документу3085619
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/10-пд-09

Постанова від 17.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Яценко О.М.

Рішення від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 20.02.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні