Постанова
від 17.04.2009 по справі 15/10-пд-09
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

15/10-пд-09

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

  ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

17.04.09                                                                                       Справа №15/10-пд-09

Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:

Головуючий суддя Яценко О.М. судді  Яценко О.М.    , Кричмаржевський В.А.  , Хуторной В.М.

при секретарі: Лола Н.О.

за участю представників:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: Михайлюк Н.А., паспорт МО 880227  від 13.02.2001 р.;

від третьої особи: не з'явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад імені Іллі Куліка», с. Генічеська Гірка Херсонської області

на рішення господарського суду Херсонської області від 12.02.2009р. у справі № 15/10-ПД-09

за позовом: Генічеської районної державної адміністрації, м. Генічеськ Херсонської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад імені Іллі Куліка», с. Генічеська Гірка Херсонської області

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Державна податкова інспекція в Генічеському районі, м. Генічеськ Херсонської області

про внесення змін до договору оренди земельної ділянки та зобов'язання вчинити певні дії

     Розпорядженням В.о.голови Запорізького апеляційного господарського суду № 749 від 16.04.2009р. справа № 15/10-ПД-09 передана для розгляду колегії суддів у складі: Головуючий: Яценко О.М. – доповідач; суддів: Кричмаржевський В.А., Хуторной В.М..

     Колегія суддів прийняла справу до провадження.

     За згодою присутнього представника відповідача оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

     Рішенням господарського суду Херсонської області у справі № 15/10-ПД-09 від 12.02.2009р. (суддя Клепай З.В.) позов Генічеської районної державної адміністрації, м.Генічеськ Херсонської області задоволено частково. Пункт 9 договору орендної земельної ділянки площею 3.7699га із земель рекреаційного призначення (забудовані землі), що розташована за межами населеного пункту села Генічеська Гірка на території Щасливцевської сільської ради для розміщення бази відпочинку, укладеного між Генічеською райдержадміністрацією, м. Генічеськ, вул. Леніна,5 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім. І. Кулика», с. Генічеська Гірка, вул. Набережна ,57 викладено у наступній редакції: «Оренда плата вноситься орендарем у грошовій формі у трикратному розмірі земельного податку, але не більше ніж 12 % від грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням індексації, що складає 214 850 грн. 15 коп., а розмір орендної плати – 25 782 грн. 02 коп.» ( із змінами внесеними ухвалою від 20.02.2009р.).

     В задоволенні вимог позивача про внесення змін до п.9 договору з дати набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 309-VI, тобто з 04 червня 2008 року відмовлено.

     В задоволенні вимог позивача зареєструвати договір оренди з урахуванням змін до п.9 договору у Генічеському районному відділі Херсонської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» відмовлено.

     Рішення господарського суду мотивоване нормами Законів України «Про оренду землі»,  «Про плату за землю», «Про виконавче провадження» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

 Не погоджуючись з рішенням господарського суду, ТОВ «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім. І.Кулика» звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду скасувати, прийняти нове рішення у справі, яким  в задоволенні позовних вимог відмовити. При цьому заявник апеляційної скарги посилається на наступні обставини: рішення суду суперечить діючому законодавству; товариство є дитячим оздоровчим закладом, на який розповсюджується статті 1 та 7 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»;  суд не врахував  пільги для дитячих оздоровчих закладів із землекористування; крім того, суд невірно розрахував розмір орендної плати.

В судовому засіданні представник заявника апеляційної скарги підтримав її доводи, пояснила, що у товариства є Державний акт на землю, профіль дитячого оздоровчого закладу зберігся, незважаючи на зміну назви. Пільги на земельний податок передбачений діючим законодавством.

     Генічеська районна державна адміністрація у відзиві не погодилась з доводами апеляційної скарги, просить залишити без змін рішення господарського суду: апелянт сплачує не земельний податок, а орендну плату. Господарським судом було винесено ухвалу від 20.02.2009 року, якою виправлена описка і розмір орендної плати становить 25782 грн. 02 коп.

     Державна податкова інспекція в Генічеському районі підтримує позовні вимоги, просить розглянути справу без її представника.    

Згідно ст. 99 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно зі ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.

Перевіряючи законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду, вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників відповідача, суд

ВСТАНОВИВ:

          

     Між Генічеською районною державною адміністрацією та відповідачем укладено договір оренди від 11 січня 2007 року № 4АА002202-040772000002.

     Пунктом 13 договору оренди землі від 11 січня 2007 року № 4АА002202-040772000002 встановлено, що розмір орендної плати переглядається, зокрема, у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, та в інших випадках, передбачених законом.

     Позивач, у пропозиції про внесення змін до розміру орендної плати керувався індексацією грошової оцінки земельної ділянки, яку здійснила ДПІ у Генічеському районі. Із відзиву ДПІ вбачається, що ДПІ здійснила розрахунок орендної плати та індексацію грошової оцінки земельної ділянки виходячи із ст. 9 Закону України "Про плату за землю", відповідно до якої податок за земельні ділянки, надані в тимчасове користування на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, за винятком земельних ділянок, зазначених у частині другій статті 6 цього Закону, справляється у розмірі 50 відсотків від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. Із тексту цієї статті вбачається, що він визначає розмір плати за землі рекреаційного призначення, а до індексації грошової оцінки земельної ділянки не має ніякого відношення. До того ж, до компетенції ДПІ не входять повноваження по оцінці земельних ділянок, тому розрахунок орендної плати, наданий ДПІ у Генічеському районі суперечить нормам чинного законодавства, оскільки при укладенні договору грошова оцінка земельних ділянок, що є предметом договору здійснювалась експертом як землі рекреаційного призначення, а тому повинна бути проіндексована вартість земельних ділянок рекреаційного призначення, а не ріллі.

     Позивачем представлена вартість грошової оцінки земельних ділянок відповідача, що здійснена Відділом Держкомзему у Генічеському районі, із якої вбачається, вартість земельних ділянок, які орендуються відповідачем, з урахуванням індексації складає 214 850 грн. 15 коп.

     Господарський суд правомірно прийшов до висновку, що вимоги райдержадміністрації про збільшення орендної плати підлягають частковому задоволенню.

     Стаття 21 Закону України «Про оренду землі» вказує на сплату трикратного розміру земельного податку, але обмежує суму частиною, де зазначено, що річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків їх нормативно-грошової оцінки.

     У відзиві на позовну заяву товариство погодилось з розміром орендної плати, що складає 12% від нормативно-грошової оцінки – а.с.33.

     Суд першої інстанції правомірно відмовив в задоволенні вимоги про спонукання товариства зареєструвати договір оренди з врахуванням змін внесених до пункту 9 договору у Генічеському районному відділі Херсонської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», оскільки договір оренди вже первісно при укладенні зареєстрований 11 січня 2007 року у відповідності до чинного земельного законодавства.

     Колегія суддів також погоджується з висновком суду першої інстанції щодо моменту внесення змін до пункту 9 договору оренди з моменту набуття законної сили рішення суду, оскільки це не суперечить діючому законодавству.

     Доводи апеляційної скарги спростовуються вищевикладеними обставинами, а також наступним:

     Згідно статуту ТОВ «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад імені Іллі Кулика» та довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України видами діяльності товариства є не тільки оздоровлення дітей, але й комерційні види діяльності (виробництво та реалізація товарів, здійснення лізингових операцій, експериментальна та виробнича діяльність, т.і.)  - а.с.37, 47.

     Заявник апеляційної скарги використовує спірну земельну ділянку на підставі договору оренди землі та сплачує відповідно орендну плату. На його взаємовідносини з райдержадміністрацією розповсюджується Закон України «Про оренду землі». Тому посилання товариства на норми Закону України «Про плату за землю», які надають пільги по сплаті земельного податку дитячим оздоровчим закладам є необґрунтованим.

     Посилання заявника апеляційної скарги на Державний акт на землю є необґрунтованим, оскільки вказаний Державний акт був виданий міжколгоспному дитячому оздоровчому табору імені Іллі Кулика, а не товариству. З моменту припинення діяльності міжколгоспного оздоровчого табору імені Іллі Кулика припинилось також його землекористування. Факт правонаступництва підприємства не означає автоматичного набуття права землекористування його правонаступником.  

     Ухвалою господарського  суду від 20.02.2009 року внесено виправлення до резолютивної частини рішення суду від 12.02.2009 року в частині розміру орендної плати. Встановлений судом розмір орендної плати в сумі 25782 грн. 02 коп. відповідає 12 відсоткам нормативної грошової оцінки орендованої землі, що передбачено ч.5 статті 21 Закону України «Про оренду землі».

     За таких обставин колегія суддів приходить до висновку про законність та обґрунтованість рішення господарського суду. Підстав для його скасування колегія суддів не вбачає.

     Разом з цим колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що суд першої інстанції в резолютивній частині рішення неправильно зазначив назву та місцезнаходження. Згідно Статуту відповідача та Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи назвою товариства є Товариства з обмеженою відповідальністю «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім. І.Кулика» (а.с.35), а місцезнаходженням – с. Генічеська гірка Генічеського району Херсонської області.

     За викладених вище обставини, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що відповідачем по справі є ТОВ «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім. І.Кулика», с. Генічеська гірка Генічеського району Херсонської області

     Судові витрати покласти на заявника апеляційної скарги.

Керуючись ст. 101 – 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

     Відповідачем по справі вважати ТОВ «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім. І.Кулика», с. Генічеська гірка Генічеського району Херсонської області.

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Генічеський сільськогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім.І. Кулика» с. Генічеська гірка Генічеського району Херсонської області на рішення господарського суду Херсонської області  від 12.02.2009  року у справі № 15/10-ПД-09 залишити без задоволення.

     Рішення господарського суду Херсонської  області від 12.02.2009 року у справі № 15/10-ПД-09 - без змін.

  

Головуючий суддя Яценко О.М.

 судді  Яценко О.М.  

 Кричмаржевський В.А.  Хуторной В.М.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.04.2009
Оприлюднено02.06.2009
Номер документу3731153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/10-пд-09

Постанова від 17.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Яценко О.М.

Рішення від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 20.02.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні