Ухвала
від 18.04.2013 по справі 804/3982/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОКРЕМА УХВАЛА

18 квітня 2013 р. Справа № 804/3982/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Рищенко А. Ю., при секретарі судового засідання - Шайді О.В., за участю: представника позивача - представника відповідача - Бичкова В.В., Семєйко Н.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про визнання протиправними дій та скасування наказу № 112 від 05.02.2013 року, -

ВСТАНОВИВ :

20.03.2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про визнання протиправними дій та скасування наказу № 112 від 05.02.2013 року.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.03.2013 року було відкрито провадження в адміністративній справі та призначено справу до судового розгляду.

05.02.2013 року Державною податковою інспекцією у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби було видано наказ № 112 «Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» (код ЄДРПОУ - 21858879)» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період лютий 2011 року по взаємовідносинах з ДП «Ресурсцветмет», ВАТ «Південно-Східне регіональне виробниче об'єднання «Цветмет» (код ЄДРПОУ - 24247018), за період березень 2011 року по взаємовідносинах з ТОВ «Лугпромстройсантехмонтаж» (код ЄДРПОУ - 35554567) строком на 10 робочих днів з 05.02.2013 року.

Згідно даного наказу вказану документальну позапланову виїзну перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» було наказано організувати - в. о. начальника управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Кожану О.О. та провести - головному державному податковому ревізору-інспектору відділу особливо важливих перевірок управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Недільку С.М.; координацію роботи щодо виконання цього наказу було покладено на в. о. начальника управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області - Кожана О.О., а контроль - на в. о. першого заступника начальника Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Древаля А.В.

Згідно п. 86.1 ст. 86 Податкового кодексу України, результати перевірок (крім камеральних та електронних перевірок) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами органу державної податкової служби та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності). У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.

Акт (довідка), складений за результатами перевірки та підписаний посадовими особами, які проводили перевірку, у строки визначені цим Кодексом, надається платнику податків або його законному представнику, який зобов'язаний його підписати.

Строк складення акта (довідки) про результати перевірки не зараховується до строку проведення перевірки, встановленого цим Кодексом (з урахуванням його продовження).

У разі незгоди платника податків з висновками акта такий платник зобов'язаний підписати такий акт перевірки із зауваженнями, які він має право надати разом з підписаним примірником акта або окремо у строки, передбачені цим Кодексом.

Під час судового розгляду даної адміністративної справи судом були встановлені порушення вищезазначеними службовцями Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби норм чинного законодавства та неналежне виконання ними своїх посадових обов'язків, а саме: складання Акта перевірки від 08.02.2013 року № 360 «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» (код ЄДРПОУ - 21858879) з питань дотримання вимог податкового,валютного та іншого законодавства по взаємовідносинам з ДП ВАТ «Цветмет» (код ЄДРПОУ - 24247018) за лютий 2011 року, та з ТОВ «Лугпромстройсантехмонтаж» (код ЄДРПОУ - 35554567) за період березень 2011 року» на виконання наказу від 05.02.2013 року без фактичного проведення такої.

Так, під час судового розгляду справи відповідачем не було доведено правомірності складання вказаного Акта перевірки та правомірності дій щодо дотримання порядку проведення чи то документальної позапланової виїзної перевірки чи то документальної позапланової невиїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ», якщо такі мали місце. Адже, за свідченнями представника відповідача зазначення в наказі, акті перевірки про необхідність проведення документальної позапланової виїзної перевірки є лише технічною помилкою, а фактично відповідальними службовцями Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби була проведена документальна позапланова невиїзна перевірка. Проте, відповідач не довів правомірності таких тверджень, не довів дійсності проведення ані документальної позапланової виїзної перевірки, ані документальної позапланової невиїзної перевірки.

Відповідно до ст. 166 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи, що вищевказані службові особи Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби неналежним чином виконали покладені на них посадові обов'язки, є наявними порушення закону, у відповідності до вимог ст. 166 КАС України, суд вважає необхідним направити окрему ухвалу Державній податковій службі України у Дніпропетровській області, начальнику Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Ліпінському А.В. для відома та вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Керуючись ст.ст. 165, 166 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Направити окрему ухвалу Державній податковій службі України у Дніпропетровській області, начальнику Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Ліпінському А.В. для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону з боку в. о. начальника управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Кожана О.О., головного державного податкового ревізора-інспектора відділу особливо важливих перевірок управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Неділька С.М., в. о. першого заступника начальника Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Древаля А.В. у вигляді складання Акта «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАКТ» (код ЄДРПОУ - 21858879) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства по взаємовідносинам з ДП ВАТ «Цветмет» (код ЄДРПОУ - 24247018) за лютий 2011 року, та з ТОВ «Лугпромстройсантехмонтаж» (код ЄДРПОУ - 25554567) за період березень 2011 року» від 08.02.2013 року № 360 без фактичного проведення такої.

Роз'яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КАС України про вжиті заходи суд повідомляється не пізніше одного місяця після надходження окремої ухвали.

Копію ухвали направити:

- Державній податковій службі України у Дніпропетровській області - для відома та виконання;

- начальнику Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Ліпінському А.В. - для відома та виконання;

- в. о. начальника управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Кожану О.О. - для відома;

- головному державному податковому ревізору-інспектору відділу особливо важливих перевірок управління податкового контролю Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Недільку С.М. - для відома;

- в. о. першого заступника начальника Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби - Древаля А.В. для відома.

Окрема ухвала може бути оскаржена особами, інтересів яких вона стосується, в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-денний строк апеляційної скарги з дня отримання ухвали.

Суддя А.Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено08.05.2013
Номер документу31046533
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та скасування наказу № 112 від 05.02.2013 року

Судовий реєстр по справі —804/3982/13-а

Ухвала від 19.05.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 21.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 18.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 18.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 21.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні