Рішення
від 25.04.2013 по справі 922/817/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" квітня 2013 р.Справа № 922/817/13-г

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Мамалуя О.О.

при секретарі судового засідання

розглянувши справу

за позовом Головного управління Держземагенства у Харківській області 3-я особа на боці позивача, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Державну фінансову інспекцію в Харківській області до ТОВ "Будівельник", м. Харків про розірвання договору підряду та поверненн за участю :

позивача - Вихрова В.Л. - дов.;

відповідача - не з"явився;

третьої особи - не з"явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач, головне управління Держкомзему у Харківській області звернувся до господарського суду з позовною заявою, згідно якої просить суд:

- розірвати договір будівельного підряду від 20.09.2004 р., укладений між ТОВ "Будівельник" та Харківським обласним головним управлінням земельних ресурсів;

- стягнути з відповідача, товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельник" зроблені позивачем витрати в розмірі 914411,00 грн.

В ході розгляду справи було здійснено заміну позивача - головне управління Держкомзему у Харківській області його правонаступником - Головного управління Держземагенства у Харківській області. Також до участі у справі було залучено в якості третьої особи на боці позивача, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Державну фінансову інспекцію в Харківській області.

Відповідач та третя особа в судове засідання не з"явилися, відзив на позовну заяву та додаткових документів не надали. Причини неявки суду не відомі, про місце та час розгляду справи були повідомлені належним чином.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив, що в процесі виконання Програми розвитку земельних відносин у Харківській області на 2001-2005 р., якою передбачались заходи по охороні земель області, та на підставі клопотання Печенізької районної державної адміністрації про будівництво на території регіонального ландшафтного парку "Печенізьке поле" в балці Гнилушка Артемівської сільської ради протиерозійної гідротехнічної споруди (ставка) для затримання паводкових і зливових вод та недопущення деградації земель парку, Харківськім обласним головним управлінням земельних ресурсів з метою побудови "Ставка в балці Гнилушка на території Артемівської сільської ради Печенізького району Харківської області" було проведено торги на закупівлю робіт по будівництву ставка, що фінансувались за рахунок Державного бюджету України. ТОВ "Будівельник" як учасник торгів, що запропонував найнижчу ціну тендерної пропозиції, було визнано переможцем торгів, з яким 20.09.2004 р., в особі директора Кожанова Миколи Борисовича і було укладено договір будівельного підряду.

Відповідно до ст. ст. 317, 318 ГК України, будівництво об'єктів, підготовка будівельних ділянок здійснюються на умовах підряду. Для здійснення зазначених робіт укладаються відповідні договори підряду. Загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України про договір підряду, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

За договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти і оплатити їх. Зміст договору підряду на капітальне будівництво, що укладається на підставі державного замовлення, має відповідати цьому замовленню.

Відповідно до п. 1.1 Договору будівельного підряду від 20.09.2004 р., підрядник (ТОВ "Будівельник") бере на себе зобов'язання своїми силами і засобами, на власний ризик збудувати і здати замовникові (Харківському обласному головному управлінню земельних ресурсів) об'єкт "Ставок в балці Гнилушка на території Артемівської сільської ради Печенізького району Харківської області", відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації й обумовлений цим договором строк, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик, передати затверджену проектно - кошторисну документацію, забезпечити своєчасне фінансування будівництва, прийняти закінчений будівництвом об'єкт і повністю сплатити вартість виконаних робіт і матеріалів.

Відповідно п. п. 2.4, 2.5 договору власником об'єкта будівництва до їх здачі замовникові є підрядник. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження об'єкта до його прийняття замовником несе підрядник.

Відповідно до п. п. 14, 95 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженому постановою КМУ від 01.08.2005 р. № 668 „Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві " в різних редакціях, а саме:

- в редакції 01.08.2005 р.: п.14 Власником результату виконаних робіт (об'єкта будівництва) до їх здачі замовникові є підрядник;

п. 95 Право власності на закінчені роботи (об'єкт будівництва) переходить до замовника з моменту підписання акта приймання-передачі;

- в редакції 17.06.2009 року: п. 14 Власником результату виконаних робіт (об'єкта будівництва) є замовник, якщо інше не передбачено договором.

п. 95. Якщо згідно з умовами договору підряду власником виконаних робіт (об'єкта будівництва) до їх передачі замовнику є підрядник, право власності на закінчені роботи (об'єкт будівництва) переходить до замовника з моменту підписання сторонами акта про виконані роботи.

- в редакції 28.12.2011 року. п. 14. Власником результату виконаних робіт (об'єкта будівництва) є замовник, якщо інше не передбачено договором.

п. 95. Якщо згідно з умовами договору підряду власником виконаних робіт (об'єкта будівництва) до їх передачі замовнику є підрядник, право власності на закінчені роботи (об'єкт будівництва) переходить до замовника з моменту підписання сторонами акта про виконані роботи.

Відповідно до п. 4.1.1 договору, підрядник зобов'язаний виконувати визначені цим договором роботи якісно і в узгоджений календарним планом строк, не допускати відхилення від проектно-кошториснної документації. Згідно з календарним графіком виконання робіт по будівництву ставка в балці Гнилушка на території Артемівської сільської ради Печенізького району Харківської області строки виконання робіт повинні були закінчитися у 10 місяці 2005 року. Згідно п. 5.1. Договору, замовник не пізніше 10-ти днів після отримання від підрядника повідомлення про завершення будівництва зобов'язаний направити комісію для приймання збудованого об'єкта. Комісія повинна здійснити приймання об'єкта в порядку, встановленому відповідним чинним законодавством, не пізніше 5-ти днів від початку її роботи.

Окрім того, на даний час від підрядника ТОВ "Будівельник" повідомлення про завершення будівництва до замовника не надходило (на виконання вимог п.5.1. Договору), об'єкт будівництва не прийнято Комісією замовника, додаткові угоди про припинення дії договору / розірвання договору сторонами не укладалися, з урахуванням п. 8.1 договору, "даний договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим Договором" договір будівельного підряду від 20.09.2004 року на даний час є чинним.

Згідно з Положенням про порядок консервації та розконсервації об'єкта будівництва, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 21.10.2005 р. № 2, яке є обов'язковим для використання під час проведення консервації (комплекс робіт та заходів, пов'язаних із забезпеченням зберігання на визначений довготривалий час об'єкта (будови) на якому припинено будівництво та інше) будівництво яких здійснюється із залученням державних інвестицій, рішення про консервацію приймається головним розпорядником бюджетних коштів за поданням відповідних органів виконавчої влади - розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, та Замовниками, які приймали рішення про будівництво об'єкта, що консервується.

На підставі наведеного та у зв'язку з тим, що рішення про консервацію не приймалися, додаткові угоди про припинення будівництва не укладалися у Головного управління відсутні законні підстави вважати будівництво припиненим та вносити у зв'язку з цим зміни до бухгалтерського обліку.

На даний час у Головного управління відсутні будь-які документи, які підтверджують факт припинення будівництва ставка в балці Гнилушка, визначені Положенням про порядок консервації та розконсервації об'єктів будівництва, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 21.10.2005 р. № 2, яким визначено порядок та умови проведення консервації та розконсервації об'єктів та будов з нового будівництва.

Згідно з п. 3.2 договору, замовник зобов'язується перерахувати підряднику до початку робіт аванс в обсязі 30% від загальної суми договору.

Для належного виконання умов договору, замовник перерахував підряднику через Управління Державного казначейства у Харківській області:

- у 2004 р.: аванс згідно договору у розмірі 39385,27 грн. з ПДВ (платіжне доручення № 657 від 17.12.2004 p.); аванс згідно договору у розмірі 288424,73 грн. з ПДВ (платіжне доручення № 658 від 20.12.2004 p.): відповідно до Актів виконаних робіт № 1 і № 2 кошти у розмірі 752849,53 грн. з ПДВ (платіжне доручення № 683 від 29.12.2004 p.);

- у 2005 р.: відповідно до актів виконаних робіт № 2 і № 3 кошти у розмірі 5000,47 грн. з ПДВ (платіжне доручення № 357 від 01.09.2005 p.). - отже, було здійснено оплату на загальну суму 1085660,00 (один мільйон вісімдесят п'ять тисяч шістсот шістдесят грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ.

Також, відповідно до п. З.1. договору замовник передав підряднику будівельні матеріали на суму 6130,32 грн. без ПДВ.

В бухгалтерському обліку бюджетних установ незавершене будівництво - це обсяг освоєних капітальних вкладень по незакінчених і не введених в експлуатацію будовах та об'єктах будівництва, станом на певну дату.

Згідно плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ. затвердженому спільним наказом Міністерства фінансів України та Головного управління Держказначейства України від 10.12.99 р. № 114 (далі Наказ № 114) та Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України 17.07.2000 р. № 64 (у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30) в бухгалтерському обліку Головного управління капітальні видатки за не введеним в експлуатацію основним засобом - об'єктом капітального будівництва ставка в балці Гнилушка обліковуються на субрахунку 141 "Капітальні видатки за не введеними в експлуатацію основними засобами" синтетичного рахунку 14 "Незавершене капітальне будівництво" балансового рахунку "Необоротні активи".

Інструкцією № 64 також встановлено, що "Облік незавершеного капітального будівництва ... з початку і до закінчення зазначених робіт та введення в експлуатацію здійснюється на рахунку 14 "Незавершене капітальне будівництво" (п. 5.2).

На теперішній час в бухгалтерському обліку Головного управління на субрахунку 141 "Капітальні видатки за не введеними в експлуатацію основними засобами" обліковуються витрати на загальну суму 914411,00 грн. без ПДВ на підставі п. 1.13. Інструкції № 64. яким встановлено, що "Суми податку на додану вартість, яка сплачується при отриманні необоротних активів, не враховуються до вартості необоротних активів і відносяться на фактичні видатки" (тобто суми ПДВ списуються на затрати установи та не обліковуються на рахунках бухгалтерського обліку).

Враховуючи те. що згідно з Інструкцією № 64 "Усі затрати на будівництво ... групуються за напрямками робіт (витрат)" (п. 5.4.) сума витрат у розмірі 914411,00 грн. складається з:

- Витрат на оплату підряднику вартості будівельних матеріалів на загальну суму 894800,94 грн.;

- Вартості будівельних матеріалів, які були передані підряднику разом з проектною документацією при укладанні договору на суму 6130,32 грн.;

- витрат на оплату вартості виконаних підрядником будівельних робіт у розмірі 9915,38 грн.;

- Витрат на оплату Харківській обласній службі Укрдержінвестекспертизи вартості послуг з проведення державної інвестиційної експертизи робочого проекту ставка в балці Гнилушка у розмірі 3564,36 грн.

Отже, в бухгалтерському обліку Головного управління на субрахунку 141 "Капітальні видатки за не введеними в експлуатацію основними засобами" обліковуються витрати Підрядника у розмірі 910846,64 грн. та виграти на проведення експертизи робочого проекту ставка в балці Гнилушка у розмірі 3564,36 грн.

Тобто, на даний в Головному управлінні обліковуються на загальну суму капітальні видатки за не введеним в експлуатацію основним засобом - об'єктом капітального будівництва ставка в балці Гнилушка на 900931,26 грн. + 9915,38 грн. + 3564,36 грн. = 914411,00 гривень без ПДВ.

Відповідно до п. 2.1. договору, замовник у встановлені договором строки передав підрядникові будівельний майданчик і проектно-кошторисну документацію, в тому числі дозвіл Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Печенізького району на виконання будівельних робіт № 1 від 16 червня 2005 року, висновок Державного управління екології та природних ресурсів в Харківській області № 848, "сводное заключение комплексной государственной экспертизы по рабочему проекту строительства пруда в балке Гнилушка на территории Артемовского сельского совета Печенежского района" № 565-04 (421-04).

З урахуванням наведеного:

-договір будівельного підряду від 20.09.2004 р. на даний час є чинним.

- на даний час в Головному управлінні обліковуються на загальну суму капітальні видатки за не введеним в експлуатацію основним засобом - об'єктом капітального будівництва ставка в балці Гнилушка на 914411,00 грн.

- замовником виконані умови Договору в повному обсягу.

- відповідно до п. п. 7.1, 7.5 договору, у випадку порушення своїх зобов'язань за договором сторони несуть відповідальність, визначену договором і чинним в Україні законодавством. Порушенням зобов'язання є його не виконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. Усі спори , що пов'язані з цим договором, його укладанням або такі, що виникають у процесі виконання умов цього договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками сторін. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується у судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору в порядку, визначеному відповідним чинним в Україні законодавством.

Відповідно до ч.2 ст. 849 ЦК України, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк явно неможним, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Згідно з ч.2 ст. 883 ЦК України, за невиконання або не належне виконання обов'язків за договором будівельного підряду підрядник сплачує неустойку, встановлену договором або законом, та відшкодовує збитки в повному обсязі.

Відповідно до ст. ст. 322, 320 ГК України, за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором підряду на капітальне будівництво винна сторона сплачує штрафні санкції, а також відшкодовує другій стороні зроблені другою стороною збитки (зроблені другою стороною витрати).

Замовник має право не втручаючись у господарську діяльність підрядника. Він має право перевіряти хід і якість будівельних і монтажних робіт, а також якість матеріалів, що використовуються.

У разі, якщо підрядник виконує роботу настільки повільно, що закінчення її до строку стає явно неможливим, замовник має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

В порядку ст. 222 ГК України, ст. 6 ГПК України, Головне управління звернулося з претензією до ТОВ "Будівельник" щодо перерахування позивачу 914411,00 грн., у зв'язку з невиконанням зобов'язань передбачених договором будівельного підряду (повернення зроблених позивачем витрат)

25.01.2013 р. до Головного управління від ТОВ "Будівельник" надійшла відповідь, якою відмовлено у задоволені претензійних вимог.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.8 Конституції України, ст.ст. 43,49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Розірвати договір будівельного підряду від 20.09.2004 р., укладений між ТОВ "Будівельник" та Харківським обласним головним управлінням земельних ресурсів.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельник" (61184, м. Харків, вул. Дружби Народів, 207, кв. 46, код 31635008) на користь Головного управління Держземагенства у Харківській області (р/р 35214003005237, МФО 851011 в ГУДКСУ в Харківській області) зроблені позивачем витрати в розмірі 914411,00 грн. та 19361,22 грн. судового збору.

Повне рішення складено 29.04.2013 р.

Суддя Мамалуй О.О.

Дата ухвалення рішення25.04.2013
Оприлюднено14.05.2013
Номер документу31133526
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору підряду та поверненн

Судовий реєстр по справі —922/817/13-г

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 05.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 26.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 02.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 23.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 10.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні