Постанова
від 13.05.2013 по справі 826/5626/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 травня 2013 року 10:56 № 826/5626/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Вєкуа Н.Г. при секретарі судового засідання Іванині М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Фондова біржа ПФТС"

до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва Державної податкової служби

про скасування податкового повідомлення-рішення

ВСТАНОВИВ :

Публічне акціонерне товариство "Фондова біржа ПФТС" (надалі - Товариство, позивач) звернулося до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва Державної податкової служби (надалі - відповідач, податковий орган) про скасування податкового повідомлення-рішення від 19 листопада 2012 року № 0006562220.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 18 квітня 2013 року відкрито провадження у адміністративній справі, закінчене підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, які обгрунтовані тим, що позивач правомірно сформував податковий кредит за господарськими операціями з ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» на підставі належно оформлених його контрагентом податкових накладних. Доводи відповідача про безтоварність та фіктивність господарських операцій вважає недоведеними належними документальними доказами, відтак достатніми доказами виконання господарських зобов'язань за угодами з вказаним контрагентом вважає податкові накладні, банківські виписки тощо.

Представник відповідача в судових засіданнях та письмових запереченнях проти позову заперечив, вказуючи, що підставою для висновку про заниження податкових зобов'язань з на додану вартість було те, що господарські операції між позивачем та ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» фактично не здійснювались, в зв'язку з чим наявність у позивача податкових накладних контрагента, не є, на думку податкового органу, безумовною підставою для віднесення зазначених у цих накладних сум до податкового кредиту з ПДВ та одержання у зв'язку з цим податкової вигоди.

Відповідач вважає, що безтоварна господарська операція за угодами, в результаті яких занижуються податкові зобов'язання з ПДВ та створюється можливість відшкодування податку на додану вартість з бюджету, завідомо суперечить інтересам держави і суспільства та є такою, що порушує публічний порядок.

В обґрунтування таких доводів відповідач посилається на ряд доказів, які долучені до матеріалів справи.

Отже, на думку відповідача, послуги позивачем фактично у ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» не придбавалися, а витрати на придбання таких послуг, які позивач відніс до складу валових, є надуманими у зв'язку з чим відповідач вважає, що позивач не мав правових підстав для віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту відповідно до пункту 198.3 статті 198 Податкового кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників позивача, враховуючи заперечення відповідача , всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позову, виходячи з наступного.

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва було проведено документальну позапланову невиїзну перевірку Публічного акціонерного товариства "Фондова біржа ПФТС" з питань правильності нарахування, повноти та своєчасності сплати податку на додану вартість в частині відображення податкового кредиту по взаємовідносинам з ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» за період з 01.09.2011р. по 30.09.2011р., за результатами якої складено акт від 29.10.2012р. № 407/1-22-20-21672206.

У висновках вказаного акту встановлено порушення позивачем п.198.1, п.198.2, п. 198.3, п.198.6 ст.198, Податкового кодексу України, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 58 576,67 грн.

Такий висновок податкового органу зводиться до фіктивності господарських операцій між позивачем та контрагентом ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс», який, як вказує податковий орган, має ознаки фіктивного підприємства.

На підставі вказаного акту перевірки відповідачем було прийнято податкове повідомлення-рішення від 19 листопада 2012 року № 0006562220, яким Товаристу збільшено суму грошового зобов'язання позивача за платежем податок на додану вартість на 73 220,84 грн., в тому числі 58 576,67 грн. основного платежу та 14 644,17 грн. штрафних (фінансових) санкцій.

Щодо господарських операцій між позивачем та ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» суд зазначає наступне.

ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» мали фінансові взаємовідносини на підставі договору від 14.09.2011 року № 14109, на виконання умов якого ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» бере на себе обов'язки щодо надання послуг з організації проведення тематичних семінарів та «круглих столів» в межах Міжнародного Форуму учасників ринку капіталу, що проводиться ПАТ «Фондова біржа ПФТС» 22-25 вересня 2011 року, а Замовник зобов'язується прийняти і оплатити ці послуги. На основі вищезазначеного договору були виписані податкові накладні на загальну суму 58 576, 67 грн. Суми ПДВ по накладних включені ПАТ «Фондова Біржа ПФТС» до складу податкового кредиту у вересні 2011 року та відображені у реєстрі отриманих податкових накладних, що відповідають даним податкової накладної з ПДВ за вересень 2011 року.

Також, представником позивача на підтвердження виконання договору надано до суду рахунок-фактуру, акт виконаних робіт, а також банківські виписки, які свідчать про оплату послуг.

Разом з тим, зібраними у справі та дослідженими судом доказами у їх сукупності підтверджується фіктивність господарських операцій між позивачем та ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс», яке має ознаки фіктивного підприємства.

Як свідчать матеріали податкової перевірки, відповідачем було встановлено, що підприємство не знаходиться за місцем реєстрації, про що складено довідку від 13.01.2012 року за № 23/7/26 ВПМ Ізмаїльської ОДІТІ про не встановлення місцезнаходження платника податків. Попередній акт неможливості проведення перевірки ТОВ «Валідея- Трейд-Люкс» за періоди 06,07,08, 10, 2011 року № 0734/2250/37184439 від 05.06.2011 також будується на матеріалах податкової міліції, акту обстеження юридичної та фактичної адреси платника податків.

При проведенні перевірки податковим органом було встановлено, що за податковою адресою ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» (АДРЕСА_1) мешкає громадянин ОСОБА_1, у якого 13.01.2012 року оперуповноваженим Ізмаїльської ОДПІ ст. лейтенантом ВПМ Ізмаїльської ОДПІ Сивоконем В.К. було взято пояснення, згідно якого ОСОБА_1 повідомив, що жодної інформації щодо ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» йому невідомо, за адресою: АДРЕСА_1 ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» ніколи не знаходилося, договір оренди приміщення ніколи не складався.

Також, основним постачальником для ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» є ТОВ «Рекламна Агенція «ЗВ Графікс» (код ЄДРПОУ 34729679), яке має ознаки укладання угод без реального їх виконання, так як у нього відсутні необхідні умови для ведення бізнесу, відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, а також: встановлено взаємовідносини з ПІТ «Сейлфуд», яке відповідно до акту ДІЛ у Оболонському районі м. Києва від 25.11.2011 року № 665-23-7-34680053 має «ознаки фіктивності» та здійснює операції з метою надання вигоди третім особам. Перевіряючи в акті посилаються на наявність не чим не підтверджених пояснень керівників та засновників наведених товариств про те, що вони не здійснювали господарської діяльності, а від їх імені діяльність велась іншими особами.

Тобто, з урахуванням інформації, використаної в ході даної перевірки податковий орган прийшов до висновку про формування податкового кредиту ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» за рахунок ТОВ «Рекламна Агенція «ЗВ Графікс»» з метою надання податкової вигоди третім особам.

Крім того суд звертає увагу , що основний вид діяльності ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс»: оптова торгівля будівельними матеріалами (КВЕД: 51.53.2) , а відповідно, послуги з організації проведення тематичних семінарів та «круглих столів» не могли бути проведені, оскільки вищезазначений вид діяльності не відноситься до компетенції ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс».

Здійснення діяльності з виконання будівельних робіт по будівництву котельні контрагентом Товариства в період вересень 2011 року, тобто тоді, коли надавались послуги позивачу , встановлено Чернівецьким окружним адміністративним судом, про що зазначено в постанові від 13.03.2013р. по справі № 825/665/13-а.

Наведені обставини та досліджені судом документальні докази у їх сукупності, суд вважає достатніми для висновку про те, що господарські операції з надання послуг між позивачем та ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» фактично не мали реального характеру, їх виконання оформлено лише документально без мети на реальне настання правових наслідків, що обумовлені господарськими договорами.

Відповідно до положень пункту 198.3 статті 198 Податкового кодексу України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з : придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Отже, наведені правові норми дозволяють платнику податку формувати податковий кредит у зв'язку з реальним придбанням товарів (робіт, послуг) та на підставі відповідних розрахункових, платіжних та інших документів, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов'язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції , одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ч. 2 ст. 9 цього ж Закону).

За вимогами п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну.

За наведених правових норм у суду відсутні підстави вважати наявні в матеріалах справи податкові накладні первинними бухгалтерськими документами в розумінні Кодексу, тобто документами, які підтверджують фактичне придбання позивачем послуг у ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс».

Угоди (господарські операції), які мають ознаки фіктивних та в результаті яких створюється можливість відшкодування ПДВ з бюджету та заниження податкових зобов'язань, завідомо суперечать інтересам держави і суспільства (ст.207 ГК України) та є такими, що порушують публічний порядок (ст.229 ЦК України).

Таким чином, беручи до уваги сумнівність ведення господарської діяльності ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс» в рамках правового поля, враховуючи неможливість ведення господарської діяльності з надання послуг позивачу та будівництва котельні одночасно, а також те, що проведення робіт по підготовці до семінарів та тематичних зустрічей не є основним видом діяльності ТОВ «Валідея-Трейд-Люкс», зважаючи на правові підстави віднесення сум податкового кредиту з ПДВ, суд приходить до висновку, що відомості в податкових накладних недостовірні та є наслідками укладення фіктивних угод.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Вєкуа Н.Г.

постанова складена у повному обсязі 17 травня 2013 року

Дата ухвалення рішення13.05.2013
Оприлюднено20.05.2013
Номер документу31257994
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/5626/13-а

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Ухвала від 13.08.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Постанова від 13.05.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Постанова від 13.05.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні