Постанова
від 20.05.2013 по справі 163/878/13-п
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/878/13-п Провадження №33/773/135/13 Суддя в 1 інстанції: Мосієвич І.В. Категорія:ч.1 ст.483 МК України Доповідач: Опейда В. О.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2013 року місто Луцьк

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Волинської області Опейда В.О.,

з участю прокурора - Шевчука В.М.,

представника митниці - Пікалюка М.С.,

особи притягнутої до відповідальності - ОСОБА_3,

представника апелянта - ОСОБА_4,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_3 та його представника на постанову Любомльського районного суду від 04 квітня 2013 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, проживаючого у АДРЕСА_1, не працюючого, закордонний паспорт НОМЕР_5, і.п.н. - НОМЕР_2, за ч. 1 ст. 483 МК України, -

В С Т А Н О В И В :

Згідно постанови Любомльського районного суд від 04 квітня 2013 року ОСОБА_3 визнаний винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України і на нього накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 900,00 (дев'ятсот) гривень із конфіскацією в дохід держави товару - м'ясо продукти «бочок копчений» в герметичних упаковках загальною вагою 30 (тридцять) кілограм, вартістю 900,00 (дев'ятсот) гривень та автомобіля «Мерседес-Бенц Vito» р.н. НОМЕР_4, 2002 р.в. №, вилучених згідно протоколу та опису затриманих предметів № 0398/20502/2012 від 01.03.2013 року.

Стягнуто з ОСОБА_3 витрати митниці за зберігання товару та автомобіля в розмірі 2588 (дві тисячі п'ятсот вісімдесят вісім) гривень 78 копійок на рахунок одержувача № 31252272210113, ГУДКУ у Волинській області МФО 803014 код ЄДРПОУ 21740416, одержувач: Ягодинська митниця (Призначення платежу: витрати за зберігання майна у справі про ПМП).

Стягнуто з ОСОБА_3 в користь Ягодинської митниці витрати останньої в розмірі 450 гривень за послуги експерта на р/р № 35210011000867, ГУДКУ у Волинській області, МФО 803014, код 25742978, Ягодинська митниця.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 притягнуто до адміністративної відповідальності за те, що він слідуючи 01 березня 2013 року з Республіки Польща в Україну через м/п «Ягодин» Ягодинської митниці в якості водія автомобіля «Мерседес-Бенц Vito» р.н. НОМЕР_4 перемістив через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товар, а саме: м'ясо продукти «бочок копчений» в герметичних упаковках загальною вагою 30 кг., загальною вартістю 900,00 грн., які обмежені відповідно до ч. 1 ст. 378 МК України та які відповідно до постанови КМ України № 434 від 21.05.2012 року також обмежені (заборонені) до ввезення на територію України, що знаходились в диску запасного колеса, котре прикріплене в задній частині днища автомобіля та в сховищах (тайниках) під обшивкою із лівої сторони в автомобілі, котрі піддавалися розбиранню, монтажу і був виявлений в процесі прикордонно-митного контролю (огляду) автомобіля, чим вчинив правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 483 МК України.

В апеляційній скарзі ОСОБА_3 та його представник, не погоджуються з постановою суду в частині конфіскації автомобіля, так як вказаний автомобіль який належить ОСОБА_6 не був обладнаний спеціальними сховищами (тайниками) для приховування та перевезення товарів через митний кордон України. Просять скасувати постанову Любомльського районного суду від 04 квітня 2013 року в частині конфіскації автомобіля «Мерседес-Бенц Vito», номерний знак НОМЕР_4 та повернути його власниці ОСОБА_6.

Заслухавши думку ОСОБА_3 та його представника, які підтримали подану апеляцію і просили її задовольнити, міркування прокурора та представника митниці, які просили залишити постанову суду щодо ОСОБА_3 без змін, дослідивши матеріали вищевказаної справи про адміністративне правопорушення, приходжу висновку, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення.

Висновок суду про вчинення ОСОБА_3 адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, ґрунтується на досліджених та перевірених доказах і є правильним.

Не заслуговує на увагу твердження в апеляції про те, що автомобіль не був обладнаний спеціальними сховищами (тайниками) для приховування та перевезення товарів через митний кордон України, оскільки воно спростовується наявними в матеріалах справи доказами.

Винність ОСОБА_3 у вчинені інкримінованого правопорушення, не зважаючи на його заперечення спростовуються сукупністю доказів досліджених судом. Зокрема, його особистим зізнанням в суді щодо приховування м'ясо продуктів; протоколом про порушення митних правил; актом про проведення огляду товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу; актом спільного огляду транспортного засобу, товарів, інших предметів та речей; письмовими поясненнями порушника; висновками експертів щодо вартості м'ясо продуктів, автомобіля «Мерседес-Бенц Vito», р.н. НОМЕР_4, а також демонтажу та монтажу автомобіля для переміщення м'ясо продуктів; службовою запискою.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 приховував м'ясо продукти в диску запасного колеса, яке прикріплене в задній частині днища автомобіля та в сховищах, а саме: під обшивкою із лівої сторони салону по ходу автомобіля та що піддавалася розбиранню, доступ до якої став можливим після відповідного демонтажу.

Згідно п. 53 ч. 1 ст. 4 МК України спеціально виготовлене сховище (тайник) - сховище, виготовлене з метою незаконного переміщення товарів через митний кордон України, а також обладнані та пристосовані з цією метою конструктивні ємності чи предмети, які попередньо піддавалися розбиранню, монтажу тощо.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 приховав м'ясо продукти в диску запасного колеса, яке прикріплене в задній частині днища автомобіля та в сховищах, а саме: під обшивкою із лівої сторони салону по ходу автомобіля, що підпадає під поняття "спеціально виготовлене сховище (тайник)", оскільки саме з метою приховування переміщуваного ОСОБА_3 м'ясопродуку від митного контролю останні попередньо піддавалися розбиранню.

Зважаючи на викладені обставини у їх сукупності, судом першої інстанції правильно зроблений висновок про необхідність конфіскації транспортного засобу, яка є обов'язковою, згідно санкції ч. 1 ст. 483 МК України оскільки він використовувався для переміщення товарів з приховуванням від митного контролю.

Суд належним чином врахував конкретні обставини у справі, характер вчиненого правопорушення, особу порушника, доведеність вини порушника, майновий стан і наклав стягнення визначене в санкції статей закону за якими він притягнутий до відповідальності.

Разом з тим, враховуючи положення розділу ІІІ ст. 2 "Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.2012 року за № 1140/21452, витрати митного органу за зберігання товарів, транспортних засобів, тимчасово вилучених у справі про порушення митних правил, після набрання законної сили рішенням, винесеним у справі про порушення митних правил, відшкодовуються у разі, якщо особу визнано винною, а вилучені у справі про порушення митних правил товари та/або транспортні засоби підлягають поверненню власнику.

Враховуючи те, що на ОСОБА_3 накладено стягнення у виді конфіскації товарів та транспортного засобу, тому суд безпідставно стягнув з нього 2588 грн. 78 коп. за зберігання товарів на користь митниці. Отже, постанова суду в цій частині підлягає скасуванню.

З врахуванням наведеного приходжу до висновку про те, що апеляційну скаргу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 слід задовольнити частково.

Крім цього, у відповідності до змісту описової частини постанови, судом першої інстанції була допущена описка, де зазначено що ОСОБА_3 слідував з України в Республіку Польща. Однак у відповідності до матеріалів справи і протоколу про порушення митних правил зокрема, вбачається, що він слідував з Республіки Польща в Україну. Зазначена описка не міняє змісту вчиненого правопорушення, а тому слід внести уточнення в постанову суду в цій частині.

Керуючись ст. 530 МК України, ст. 294 КУпАП, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 та його представника ОСОБА_4 задовольнити частково.

Постанову Любомльського районного суду від 04 квітня 2013 року щодо ОСОБА_3 в частині притягнення його до адміністративної відповідальності, накладення стягнення та відшкодування витрат за проведення експертного дослідження, залишити без зміни.

Постанову в частині стягнення з ОСОБА_3 на користь Ягодинської митниці 2588 (дві тисячі п'ятсот вісімдесят вісім) гривень 78 копійок витрат за зберігання товару та автомобіля - скасувати.

Уточнити описову частину постанови Любомльського районного суду Волинської області від 04 квітня 2013 року, зазначивши, що ОСОБА_3 слідував з Республіки Польща в Україну.

Постанова набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду

Волинської області В.О. Опейда

Дата ухвалення рішення20.05.2013
Оприлюднено21.05.2013
Номер документу31275020
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —163/878/13-п

Постанова від 04.04.2013

Адмінправопорушення

Любомльський районний суд Волинської області

Мосієвич І. В.

Постанова від 20.05.2013

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Волинської області

Опейда В. О.

Постанова від 07.05.2013

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Волинської області

Опейда В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні