Рішення
від 13.12.2006 по справі 16/288
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/288

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "13" грудня 2006 р.Справа №  16/288

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коротченко Л.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 16/288

за позовом: прокурора Олександрійського району в інтересах держави, в особі Олександрійської об'єднаної державної податкової служби, м. Олександрія Кіровоградської області

до відповідача: приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест", с. Пролетарське Олександрійського району Кіровоградської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Пролетарської сільської ради, с. Пролетарське Олександрійського району Кіровоградської області

про стягнення 4400 грн.,

за участю представників сторін:

від прокуратури - Гребенюк Т.Г., посвідчення № 457;

від позивача - Дьорко А.М., довіреність № 35 від 10.01.06;

від відповідача - участі не брав, про дату, час і місце проведення судового засідання належним чином повідомлений;

від третьої особи - Ковтонюк Н.П., рішення № 2 від 03.04.06.

Прокурором Олександрійського району в інтересах держави, в особі  Олександрійської об'єднаної державної податкової служби пред'явлено позов до приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест" про стягнення                 заборгованості по платі за землю у розмірі 4400 грн.

Відповідач участі в судовому засіданні не брав, про дату, час і місце проведення судового засідання належним чином повідомлений, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № 912007 (а.с. 69).

На адресу господарського суду Кіровоградської області 11.12.06 року від позивача надійшла заява № 17362/10-13-01 від 11.12.06 р. про зменшення розміру позовних вимог, в якій просить стягнути з відповідача 287,64 грн. заборгованості по платі за землю.

На виконання ухвали господарського суду Кіровоградської області від            07.11.06 р. у справі № 16/288 прокурор Олександрійського району Кіровоградської області надіслав 13.12.06 р. до господарського суду Кіровоградської області обґрунтування та уточнення позовних вимог про стягнення заборгованості по платі за землю та просить стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства  "Агро-Інвест" 287,64 грн.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши подані суду докази та заслухавши пояснення прокурора, представника позивача та третьої особи, господарський суд, -

                                               ВСТАНОВИВ:

Перевіркою проведеною державним інспектором по використанню та охороні земель Метким Ю. В. за участю сільського голови Пролетарської сільської ради Ковтонюк Н. П., спеціаліста сільської ради Романько Т.П. та управляючого приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест" (далі - ПСП "Агро-Інвест") Богач В.В. у присутності директора ПСП "Агро-Інвест" Савченко В. В. (далі - директора ПСП "Агро-Інвест") складено акт перевірки додержання вимог земельного законодавства від 23.11.05 р. (а.с. 13), яким зафіксовано факт самовільного користування земельною ділянкою та відповідно складено протокол про адміністративне правопорушення № 003405 від 23.11.05 р. (а.с. 14) та притягнуто директора ПСП "Агро-Інвест" до адміністративної відповідальності, згідно статті 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Крім того, приписом № 003405 від 23.11.05 р. директора ПСП "Агро-Союз" зобов'язано в           30-денний термін замовити документи на право користування землею.

Постановою № 003405 від 28.11.05 р. державним інспектором по використанню та охороною земель Кіровоградського обласного головного управління земельних ресурсів Метким Ю. В. накладено адміністративне стягнення на директора  ПСП "Агро-Інвест"  Савченко В.В. у вигляді штрафу у розмірі 255 грн. (а.с. 16).

Довідкою № 21 від 11.09.06 р. Пролетарська сільська рада повідомляє, що приватне сільськогосподарське підприємство "Агро-Інвест" у період з 2003 року по 31.08.06 р. самовільно займає землі держрезерву на території Пролетарської сільської ради загальною площею 66,8 га. Договір оренди землі не заключали, податки не сплачували. Станом на 01.09.06 р. землі повернуті сільській раді (а.с. 4).

Згідно довідки № 01-08/3274 від 03.11.06 наданої Олександрійським районним відділом земельних ресурсів ПСП "Агро-Інвест" самовільно займало земельну ділянку, яка відноситься до земель резервного фонду Пролетарської сільської ради Олександрійського району, загальною площею 39,01 га (а.с. 33).

З матеріалів справи вбачається, що приватне сільськогосподарське підприємство "Агро-Інвест" самостійно на власний розсуд використовувала земельну ділянку, не маючи на це відповідного дозволу, документів визначених у ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, тобто, без укладеного договору оренди земельної ділянки у встановленому законом порядку, а тому приватне сільськогосподарське підприємство "Агро-Інвест" будучи користувачем зобов'язаний сплатити за період користування земельною ділянкою - податок на землю.

У заяві № 17362/10-13-01 від 11.12.06 р. Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції про зменшення позовних вимог, позивач зменшив позовні вимоги, та просить стягнути з ПСП "Агро-Інвест" 287,64 грн. плати за землю до місцевого бюджету Пролетарської сільської ради Олександрійського району, спираючись на те, що відповідач повинен сплатити за користування земелею за 282 дні, плата за один день становить 1,02 грн., отже плата землю за 282 дні становитеме 287,64 грн. (а.с. 70, 71).

Господарський суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України та ст.ст. 2, 3  Закону України "Про плату за землю", використання землі в Україні є платними, плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати. Платежі за землю зараховуються на спеціальні бюджетні рахунки бюджетів сільської, селищної, міської ради на території яких знаходяться земельні ділянки.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою, річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою за розмір земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю", та перевищувати 10 відсотків їх нормативної грошової оцінки. Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Закону України "Про плату за землю").

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про оренду землі" орендодавцями земельних  ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом та орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є районні, обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів України в межах повноважень, визначених законом.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні"  завданнями органів державної податкової служби є: здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Згідно з ст. 27 Закону України "Про плату за землю" контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюються органами держаної податкової служби.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про систему оподаткування " контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами в межах повноважень, визначених законами.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 14 Закону України "Про систему оподаткування " до  загальнодержавних належать такі податки і збори (обов'язкові платежі): плата за землю (земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності).

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про плату за землю" використання землі в Україні є  платним та власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Відповідно до ст.5 цього Закону об'єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар.

Платежі за землю відповідно до ст. 20 Закону України "Про плату за землю" повинна зараховуватися до відповідних місцевих бюджетів у порядку визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю, в даному випадку до місцевого  бюджету Пролетарської сільської ради Олександрійського району                                         (р/р № 33216811600034 в УДК в Кіровоградській області, МФО 823016,                          код 24146085)

Враховуючи наведене, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги прокурора є обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 21 Закону України "Про оренду землі", ст. 2 Закону України "Про податкову службу в Україні", ст.ст. 14, 20 Закону України "Про систему оподаткування", ст.ст. 20, 27 Закону України "Про плату за землю", ст.ст. 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                       ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути  з  приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест" (Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Пролетарське, вул. Жовтнева, 1, р/р 260025301, МФО 323528, код 32355130) на користь місцевого  бюджету Пролетарської сільської ради Олександрійського району (р/р № 33216811600034 в УДК в Кіровоградській області, МФО 823016, код 24146085) заборгованість  в сумі 287,64 грн. - плати за землю.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

   

Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест" (Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Пролетарське, вул. Жовтнева, 1, р/р 260025301, МФО 323528, код 32355130)   у доход Державного бюджету               (р/р № 31118095600002 в УДК в Кіровоградській області, МФО 823016, ОПКО 24145329)  -  102 грн. державного мита.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

 

Стягнути  приватного сільськогосподарського підприємства "Агро-Інвест" (Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Пролетарське, вул. Жовтнева, 1, р/р 260025301, МФО 323528, код 32355130)  користь  державного  підприємства  "Судовий  інформаційний  центр"  (м. Київ,  пр. Перемоги  44,   рахунок  №  26002014180001  в  ВАТ "Банк  Універсальний",  м. Львів, МФО 325707) витрати на інформаційно - технічне забезпечення  судового  процесу  в сумі  118 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

                                        

Згідно ч. 3 ст. 85 ГПК України рішення  господарського суду  набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні  було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, з дня   підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

До набрання рішенням законної сили воно може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду  у встановленому законом порядку.

  

Суддя   Л. С. Коротченко

 

 

 

Дата ухвалення рішення13.12.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу313750
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4400 грн

Судовий реєстр по справі —16/288

Ухвала від 24.05.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 24.05.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Судовий наказ від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні