Ухвала
від 09.02.2009 по справі 16/366/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/366/08

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадження у справі

             09.02.09                                                                  справа №  16/366/08

            Ніколаєнко Р.А.

Кредитор –Куйбишевська міжрайонна державна податкова інспекція Запорізької області, смт Куйбишеве Запорізької області

Боржник –сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Славута”, 70313, с.Пролетарське Розівського району Запорізької області вул.Леніна, 1, код ЄДРПОУ 00853263

Банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника –ЗРУ КБ “Приватбанк”, м.Запоріжжя  

про банкрутство

      Суддя  Ніколаєнко Р.А.      

Представники сторін:

від кредитора: Манастирний С.О. (дов.59 від 14.11.2008)

від боржника: Новікова Л.П. (директор, протокол № 13 від 14.04.2003)

ВСТАНОВЛЕНО:

          Куйбишевською МДПІ   на підставі ст.52 Закону України Закону “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” подано заяву про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - СТОВ “Славута”.

Ухвалою від 23.12.2008 заяву прийнято до розгляду, порушено  провадження у справі про банкрутство  № 16/366/08 з призначенням судового засідання на 30.12.2008.  Розгляд справи відкладався до 26.01.2009, до 09.02.2009.

09.02.2009  за результатами розгляду справи винесено ухвалу.

На обґрунтування заяви кредитор вказав на наявну у боржника станом на 05.12.2008  заборгованість в розмірі 9715,28 грн., на  неможливість її стягнення   через відсутність   майна боржника,  на те, що боржник фактично припинив підприємницьку діяльність, що вбачається з останніх податкових декларацій боржника, а також  на те,  що боржник  відсутній за місцезнаходженням, що зафіксовано актами Куйбишевської МДПІ.   Додатково поданою під час розгляду справи заявою   кредитор вказав про зростання податкової заборгованості боржника, яка за рахунок нарахування пені в розмірі 3229,40 грн. станом на  19.01.2009  склала 12944,68 грн.  

                    Боржник надав суду відзив на заяву кредитора, у якому зазначив, що СТОВ “Ставута” з квітня 2003 року припинило господарську діяльність, договори на оренду землі розірвані з пайовиками у березні 2003 року, майно колишнього КСП розпайоване, на розрахунковий рахунок накладено арешт. За таких обставин боржник не заперечує проти визнання його банкрутом, оскільки не має змоги сплатити заборгованість  

                    Дослідивши матеріали справи, оцінивши фактичні обставини, вислухавши присутніх в засіданні, суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає припиненню з огляду на таке.

          Відповідно до ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі –Закон “Про відновлення платоспроможності…”), на якій ґрунтується заява кредитора,  відсутність суб'єкта підприємницької діяльності за місцезнаходженням, ненадання протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій та документів бухгалтерської звітності, наявність інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, є підставами для визнання боржника банкрутом незалежно від розміру вимог кредитора.

          Отже, умовою здійснення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника за спрощеною процедурою є  існування передбачених  вищеназваною статтею обставин   чи  будь-яких інших обставин, які б засвідчували факт нездійснення боржником підприємницької діяльності у зв`язку з його відсутністю.

Згідно з приписами ч.ч.1, 3 ст.18 вказаного Закону “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і   можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до  них не внесено  відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Виходячи з вимог ч.2 ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Доказ відсутності боржника за місцезнаходженням, яким згідно із наведеними нормами є  запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, здійснений державним реєстратором,  кредитором не представлений.

В силу тих же вищезазначених правових норм представлені кредитором   акти № 7 від 12.11.2008 та № 10 від 09.01.2009, які відображують, що СТОВ “Славута” по вул.Леніна, 1 в с.Пролетарське Розівського району Запорізької області не знаходиться, не можуть бути прийняті за належні докази.

Витребуваною судом довідкою Розівської державної адміністрації Запорізької області від 22.01.2009 з'ясовано, що запису щодо відсутності СТОВ “Славута” за юридичною адресою Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців  не містить.

До того ж, відсутність боржника спростовується явкою керівника СТОВ “Славута” в судове засідання.   

Матеріалами справи також встановлено, що боржник подає передбачену законом звітність. Так, до відповідних територіальних органів фондів соціального страхування, фонду зайнятості, Пенсійного фонду, управління статистики СТОВ “Славута” звітувало у січні 2009 року.

Остання податкова звітність подавалася боржником за ІІІ квартал 2008 року, тобто менше, ніж рік тому, як то передбачено ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності... ”.

          Слід зауважити, що надання податкової звітності з нульовими показниками, на що звертає увагу кредитор, не є однозначною ознакою відсутності діяльності, а є відображенням стану підприємства у певний період.

Крім того, представлені боржником довідки,   звітні документи  боржника до органів статистики свідчать про те, що станом на 01.01.2009 на балансі СТОВ “Славута” значиться майно  - основні засоби (житловий фонд, соцкультпобут, інженерні інфраструктури) на суму 1142311,79 грн., а також грошові кошти в сумі 462,36 грн.

Факт існування вказаного майна на балансі СТОВ “Славута” не дозволяє зробити висновок про відсутність діяльності боржника.

 Викладені боржником у відзиві пояснення, за якими господарську діяльність СТОВ “Славута” припинено, не можуть бути прийняті за переважні докази у даній справі, оскільки, прийнявши рішення про припинення підприємницької діяльності, юридична особа має припинитися  через реорганізацію чи ліквідацію в порядку, встановленому цивільним законодавством України.

Таким чином, матеріали справи містять такі докази, які унеможливлюють    визнати СТОВ “Славута” відсутнім боржником у розумінні ст.52 Закону “Про відновлення платоспроможності...”,  а тому підстави для здійснення провадження у справі про банкрутство  СТОВ “Славута”  за спрощеною процедурою згідно з вказаною нормою не мають місця.  

          Сума вимог кредитора до боржника є меншою за триста розмірів мінімальних заробітних плат, що виключає підстави для здійснення провадження за загальною процедурою.

          Внаслідок такого, провадження у справі підлягає припиненню в силу п.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України.    

          На підставі викладеного, керуючись ст.5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”,  п.1 ст.80, ст.86 Господарського процесуального кодексу України,  суд

УХВАЛИВ:

              

              Провадження у справі припинити.

              

              Примірники даної ухвали надіслати кредитору, боржнику,   державному реєстратору Розівської райдержадміністрації, Запорізькому обласному відділу з питань банкрутства.

Суддя                                                      Р.Ніколаєнко              

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення09.02.2009
Оприлюднено19.03.2009
Номер документу3143125
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/366/08

Постанова від 26.03.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 12.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні