Ухвала
від 24.05.2013 по справі 643/5906/13-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 643/5906/2013-к Головуючий 1 інстанції:

Провадження № 11-СС/790/275/13 ОСОБА_1

Категорія:ст.132, 160 КПК України Доповідач: Меркулова Т.В.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2013 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Харківської області у складі:

головуючого - Меркулової Т.В.,

суддів - Каплієнка І.І., Курила О.М.,

при секретарі - Леськові Е.П.,

за участю заявника - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові матеріали за апеляційною скаргою представника ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» - директора ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Московського районного суду м. Харкова від 24 квітня 2013 року, якою надано слідчому СВ Московського РВ ГУМВС України в Харківській області тимчасовий доступ до документів ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ», -

В С Т А Н О В И Л А :

Ухвалою слідчого судді Московського районного суду м. Харкова від 24 квітня 2013 року за клопотанням слідчого СВ Московського РВ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3, яке погоджене з прокурором Московського району м. Харкова по кримінальному провадженню № 12013220470001832 надано тимчасовий доступ до документів з подальшим їх вилученням ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» з питань фінансово-господарських відносин за період 01.01.2011 року по теперішній час із ТОВ НВП «Контакт-Україна», ТОВ «Гранічер», ТОВ «ПБП «Укрбудконструкція», ТОВ «СТС-Генпідряд», НВП «Електродинаміка», ПНВКП «Сатурн», ТОВ «Будтехцентр», ТОВ «Профклімат Схід», ТОВ «Актстоун», ТОВ «Торгово-виробниче об*єднання «Східбуд», ПБФ «УКРСПЕЦБУДПОКРИТТЯ», ТОВ «Строй-Альянс», а також подальшого використання отриманих матеріальних цінностей і послуг ( договори, накладні, податкові накладні, акти прийому-передавання, акти звірок, акти виконаних робіт, дефектні акти, кошториси, товарно-транспорті накладні, сертифікати якості і відповідності продукції, банківські і касові документи про оплату, тощо).

На вказану ухвалу слідчого судді директором ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» ОСОБА_2 подана апеляційна скарга, в якій вона прохає скасувати постанову слідчого судді та постановити нову ухвалу про відмову в задоволенні клопотання слідчого, посилаючись на те, що ухвала винесена незаконно, так як матеріали досудового слідства на яке посилається слідчий в клопотанні за фактом розкрадання коштів ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» у зв*язку з виконанням договору з ТОВ «ОПТТЕХКОНСАЛТИНГ», а зазначені в клопотанні слідчого інші підприємства в межах даного кримінального провадження не фігурують.

Заслухавши доповідь судді, пояснення ОСОБА_2, яка підтримала апеляційну скаргу та просила відмовити слідчому в задоволенні клопотання; перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає за необхідне апеляцію залишити без задоволення, з наступних підстав.

Як встановлено слідчим суддею, 1 липня 2011 року між ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» і ТОВ «ОПТТЕХКОНСАЛТИНГ» було укладено договір №7/12, згідно якого ТОВ «ОПТТЕХКОНСАЛТИНГ» мало розробити робочу документацію по реконструкції комунікацій на ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» в м. Кременчук. Однак встановлено, що зазначена документація була розроблена співробітниками ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» і самостійно передана до ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод». Відповідно до актів перевірок ДПІ Жовтневого району м. Харкова ТОВ «ОПТТЕХКОНСАЛТИНГ» в період травень-вересень 2011 року буд-які роботи не виконувало, що свідчило про розкрадання коштів державного підприємства ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ».

За результатами вивчення звітності ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» поданої до ДПІ у Московському районі м. Харкові в 2011-2012 роках були встановлені і інші факти фінансово-господарських відносин ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» із суб*єктами підприємницької діяльності, задіяних в незаконних схемах мінімізації податкових зобов*язань і незаконному переведенню коштів в готівкову форму, а саме з вказаними в клопотанні слідчого підприємствами.

Враховуючи вказані обставини, з метою встановлення всіх обставин скоєння кримінального правопорушення і отримання необхідних даних для його кваліфікації на адресу ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» було направлено лист №67/13992 від 10.04.2013р. з проханням надати копії вказаних в клопотанні слідчого документів, однак ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ» відмовилось надати копії зазначених документів.

Згідно з вимогами ст.163 УПК України тимчасовий доступ до речей і документів застосовується якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв*яку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не оставляють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При розгляді клопотання слідчого слідчий суддя, згідно з вимогами ст.ст.159, 163, 164 КПК України, в повному обсязі врахував передбачені законом обставини та обґрунтовано дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про надання тимчасового доступу до документів.

Слідчим суддею враховано, що інформація, вказана в клопотанні слідчого, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №12013220470001832 за фактом розкрадання коштів ДП «УКРДІПРОВАЖМАШ», необхідністю вилучення зазначених документів є наявні відомості у органу досудового розслідування реальної загрози зміни та знищення документів; ці документи не становлять собою та не включають документів, які містять охоронювану законом таємницю; вилучення зазначених документів необхідно для проведення досліджень з використовуванням їх оригіналів.

За таких обставин колегія суддів вважає, що ухвала слідчого судді законна та обгрунтована, а тому підстав для її скасування не вбачається.

Вважаючи наведене, керуючись ст.ст.404, 405, 407 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу директора ОСОБА_2 - залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Московського районного суду м. Харкова від 24 квітня 2013 року, якою надано слідчому СВ Московського РВ ГУМВС України в Харківській області тимчасовий доступ до документів ДП «УКРДІПРОВАЖМАЖ» - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили негайно та оскарженню не підлягає.

Головуючий -

Судді -

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.05.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу31480414
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —643/5906/13-к

Ухвала від 24.04.2013

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 24.05.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Меркулова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні