Рішення
від 19.12.2006 по справі 9/439-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/439-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

05.12.06р.

Справа № 9/439-06

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЗПС", с. Дзержинівка                Солонянського району Дніпропетровської області 

до   Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровис", смт. Солоне

                     Солонянського району Дніпропетровської області  

про визнання права власності

Суддя  Подобед І.М.

Представники:

  Від позивача – Тихончак І.В. – представник, довіреність від 13.09.06р.

  Від відповідача – представник не з'явився  

СУТЬ СПОРУ:

ТОВ „ЛЗПС” звернулось у вересні 2006 року із позовом до ТОВ „Агровис”, в якому просить господарський суд визнати за позивачем право власності на нерухоме майно –комплекс хлібоприймального пункту за адресою: вул. Привокзальна, 54 селище Лошкарівка Софіївського району Дніпропетровської області, у складі якого: робоча башня, А; робоча башня, Б; будівля контори, В; будівля зерноскладу №4, З; будівля зерноскладу №5, Г; будівля зерноскладу №6, Д; будівля зерноскладу №7,Ж; будівля зерноскладу №1, И; будівля зерноскладу №2, К;, будівля зерноскладу №3, П; гараж-майстерня, К1; будівля зерносушилки, Л; вагова, Р; туалет, Н; пожежне депо, Ц; котельна, Ю; прохідна, О; візіровочна, Ф; будівля зерносушилки, Н1; майданчик, №1; майданчик №ІІ; майданчик №ІІІ; майданчик, ІV; майданчик, V; огорожа, VІ. Обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач зобов'язався передати позивачу у власність вказане майно згідно до рішення загальних зборів учасників ТОВ „Агровис” про викуп цим товариством частки позивача і виході у зав'язку із цим позивача із складу учасників цього товариства та умов договору від 19.10.2004р. про викуп ТОВ „Агровис” частки учасника в статутному фонді, оплата якої здійснюється шляхом передачі у власність майна відповідача.

Відповідач відзив на позов не надав. Уповноважений представник відповідача у судове засідання не з'явився, у зв'язку із чим справа розглядається за наявними в ній матеріалами, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника Позивача та дослідивши надані докази, господарський суд –

                                                  ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „ЛЗПС” (далі - Позивач) було учасником Товариства з обмеженою відповідальністю „Агровис” (далі - Відповідач).

19.10.2004р. загальними зборами учасників Відповідача було прийнято рішення про викуп долі Позивача самим товариством і виході у зв'язку з цим Позивача зі складу учасників Відповідача.

Як видно зі змісту Свідоцтва на право власності на нерухоме майно від 09.08.2004р., виданого Виконавчим комітетом Миколаївської сільської ради Дніпропетровської області, ТОВ „Агровис” на праві приватної власності належав комплекс хлібоприймального пункту, розташований за адресою: вул. Привокзальна, 54, селище Лошкарівка, Софіївського району, Дніпропетровської області, який складається з:  Робочої башні, А; Робочої башні, Б; будівлі контори, В; будівлі зерноскладу № 4, З; будівлі зерноскладу № 5, Г; будівлі зерноскладу № 6, Д; будівлі зерноскладу № 7, Ж; будівлі зерноскладу № 1, И; будівлі зерноскладу № 2, К; будівлі зерноскладу № 3, П; Гаража-майстерні, К1; Будівлі зерносушилки, Л; Вагова, Р; Туалет, Н; Пожежне депо, Ц; котельна, Ю; прохідна, О; візіровочна, Ф; Будівля зерносушилки, Н1; майданчик, № I; майданчик № II; майданчик № III; майданчик IV; майданчик V; Огорожа VI.

Зазначене підтверджується також витягом № 4388545 від 09.08.2004р. про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданого Обласним комунальним підприємством  „Софіївське бюро технічної інвентаризації”.

19.10.2004р. між Позивачем та Відповідачем на підставі рішення загальних зборів учасників від 19.10.2004р. укладено договір про викуп господарським товариством (Відповідачем) долі (частки) Позивача у статутному фонді ТОВ „Агровіс” (Відповідача).

Відповідно до умов вищезазначеного договору Позивач зобов'язався передати  Відповідачу, а Відповідач зобов'язався викупити у Позивача його долю, частку у статутному фонді ТОВ „Агровіс” (Відповідача) у розмірі 99,9 %. Відповідач зі своєї сторони зобов'язався здійснити оплату отриманих за договором корпоративних прав позивача (долі в статутному фонді) шляхом передачі права власності на 99,9 % майна, найменування, кількість та вартість якого зазначені в додатку № 1 до цього договору. Право власності на майно, що передається за цим договором в якості оплати товариством долі, що набувається, переходить до Позивача з моменту підписання цього договору. Відповідач повинен передати майно учаснику на протязі двох днів після підписання цього договору та забезпечити Позивача усіма необхідними документами для реєстрації права власності.

        На виконання умов вищезазначеного договору 19.10.04р. між сторонами складено Додаток № 1 до договору, із змісту якого вбачається, що Відповідач передає Позивачу право власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою:  вул. Привокзальна, 54, селище Лошкарівка, Софіївського району, Дніпропетровської області, яке складається з: Робочої башні, А; Робочої башні, Б; будівлі контори, В; будівлі зерноскладу № 4, З; будівлі зерноскладу № 5, Г; будівлі зерноскладу № 6, Д; будівлі зерноскладу № 7, Ж; будівлі зерноскладу № 1, И; будівлі зерноскладу № 2, К; будівлі зерноскладу № 3, П; Гаража-майстерні, К1; Будівлі зерносушилки, Л; Вагова, Р; Туалет, Н; Пожежне депо, Ц; котельна, Ю; прохідна, О; візіровочна, Ф; Будівля зерносушилки, Н1; майданчик, № I; майданчик № II; майданчик № III; майданчик IV; майданчик V; Огорожа VI. Загальна вартість майна, що передається, узгоджена сторонами в розмірі 442282,00 грн.

За змістом ст. ст. 2 і 26 Закону України „Про власність”, право власності –це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності. Власник на свій розсуд володіє, користується та розпоряджається належним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, що не суперечать закону. Об'єктами права власності господарського товариства, що є юридичною особою, є грошові та майнові внески його членів, а також майно, набуте внаслідок господарської діяльності, та інше майно, придбане на підставах, не заборонених законом.

У відповідності з вимогами ст. 54 Закону України „Про господарські товариства”, при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді.  Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства,  і  в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за  згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі. Учаснику, який  вибув, виплачується  належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному  році  до  моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

Таким чином, уповноважені органи сторін прийняли відповідні рішення в межах наданих ним законом та статутними документами товариств повноважень, та на виконання прийнятих рішень уклали договір про викуп господарським товариством долі (частки) Позивача у статутному фонді від 19.10.2004 р., тобто слід дійти висновку про те, що з часу підписання вказаного договору, Позивач набув право власності на спірне нерухоме майно.

06.12.2004р. господарським судом Дніпропетровської області у справі №32/515 прийняте рішення про визнання права власності за ТОВ „ЛЗПС” з 19.10.2004 р.

07.04.2005р. загальними зборами ТОВ „Агровис” були прийняті рішення про визнання недійсними загальних зборів „Агровис” від 19.10.2006р. про продаж Лошкарівського хлібоприймального пункту.

В подальшому рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 30.09.2005р. у справі №9/251 рішення загальних збори ТОВ „Агровис” від 07.04.2005р. визнано недійсним.

За заявою ТОВ „Агровис” рішення у справі №32/515 від 06.12.2004р. про визнання права власності на спірне майно було переглянуто за нововиявленими обставинами та скасовано рішенням від 14.06.2006р.

Але відповідно до договору купівлі–продажу № 1 від 01.03.2005р., укладеного між Позивачем та ТОВ “Янат” Позивач здійснив відчуження спірного майна.

В подальшому договір купівлі–продажу №1 від 01.03.2005р. рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 14.04.2005р. у справі №8/134 визнаний дійсним.

Отже, з 01.03.2005р. Позивач передав право власності на спірне майно іншій особі і на час розгляду спору не є його власником.

Відповідно до ч. 1 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Таким чином, право власності на спірне майно у відповідача виникло з 09.08.04. відповідно до свідоцтва на право власності, а припинено 19.10.2004 р. Право власності ж у Позивача на спірне майно виникло 19.10.2004р. та було припинено 01.03.2005р. у зв'язку з відчуженням спірного майна на користь ТОВ „Янат”.

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, із яких видно, що  право власності Позивачем було передано іншій особі і цей факт встановлений рішенням суду, в задоволенні позову слід відмовити.

Застосовані ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.06р. у даній справі заходи по забезпеченню позову підлягають скасуванню, згідно ст. 68 Господарського процесуального кодексу України.

Судові втрати у справі покладаються на Позивача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 4, 32-33, 43-45, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

          Судові витрати у справі покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю „ЛЗПС”.

          Скасувати заходи по забезпеченню позову, застосовані ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.06р. у справі №9/439-06.

          Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскаржене протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя

 І.М. Подобед

Рішення підписано- 08.12.06р.

 

   

Дата ухвалення рішення19.12.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу315194
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —9/439-06

Постанова від 20.12.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бакланова Н.В.

Судовий наказ від 25.12.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 19.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Постанова від 07.12.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 09.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 23.10.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 25.09.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 26.09.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні