Ухвала
від 28.03.2013 по справі 915/132/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

УХВАЛА

"28" березня 2013 р. Справа № 915/132/13

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Адаховської В.С. ,

при секретарі Куйбар О.С.,

за участю представників сторін:

від ТОВ "НОРДСТАР": Русаков А.О. - голова ліквідаційної комісії,

від Відділення виконавчої дирекції Фонду в Центральному районі м. Миколаєва: не з'явився,

від ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва: Кирилов О.В. - довіреність № 393/9/10-007 від 31.01.2013 р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "НОРДСТАР" (54015, м. Миколаїв, вул. Спортивна, 13, ідентифікаційний код 20914015)

про банкрутство

кредитори :

1. Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби (54028, м. Миколаїв, вул. Гмирьова, 1/1),

2. Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Центральному районі м. Миколаєва (54020, м. Миколаїв, вул. Чигрина, 3)

28.03.2013 р. у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Нордстар" звернулося до господарського суду з заявою б/н від 15.01.2013 р. про порушення справи про банкрутство ТОВ "Нордстар", яке ліквідується в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Заяву мотивовано тим, що фінансовий стан Товариства має ознаки неплатоспроможності, вартості активів недостатньо для задоволення кредиторської заборгованості в повному обсязі.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 18.01.2013 р. порушено провадження у справі № 915/132/13 про банкрутство ТОВ "Нордстар" за спрощеною процедурою, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, зобов'язано боржника надати суду додаткові докази.

В заяві б/н та б/д (вх. № 2763/13 від 11.02.2013 р.) та в додаткових поясненнях до заяви б/н та б/д (вх. № 4407/13 від 04.03.2013 р.) Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби (далі - ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва) просить суд припинити провадження у справі на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, посилаючись на недостовірність ліквідаційного балансу підприємства внаслідок невідображення в ньому наявних активів юридичної особи, а також на передачу нерухомого майна у власність іншої юридичної особи з подальшим безоплатним відчуженням корпоративних прав та безоплатну передачу дебіторської заборгованості, що свідчать про ухилення боржника від виконання своїх зобов'язань перед кредиторами, в т. ч. перед державою.

ТОВ "Нордстар" у відзиві від 19.02.2013 р. на подану ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва заяву просить суд відмовити в задоволенні останньої, т. я. наявна кредиторська заборгованість у сумі 1 603 045, 64 грн. свідчить про стійку неплатоспроможність боржника, що унеможливлює відновлення його платоспроможності.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представника ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва, який підтримав свою заяву, голову ліквідаційної комісії, на думку якого підстав для припинення провадження у даній справі немає, суд дійшов висновку, що заява ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва про припинення провадження у справі підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 1 статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) встановлено, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Указана спрощена процедура банкрутства виходить з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 51 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Згідно із ч. 4 ст. 105 ЦК України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи.

Також, відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України "Про господарські товариства" з дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження по управлінню справами товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 97 ЦК України управління товариством здійснюють його органи.

Як вбачається з матеріалів справи, 20.04.2012 р. на зборах учасників ТОВ "Нордстар" було прийнято рішення, оформлене протоколом № 2 (Т. 1, а. с. 16), про ліквідацію вказаного Товариства, звільнення з посади директора Товариства Кравчика Володимира Вікторовича та призначення головою ліквідаційної комісії Русакова Андрія Олександровича.

У ході розгляду даної справи від ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва до суду надані документи, з яких випливає, що ТОВ "Нордстар" є засновником Дочірнього підприємства "Норд Строй" (надалі - ДП "Норд Строй"), до статутного капіталу якого відповідно до рішення загальних зборів учасників від 21.03.2012 р. здійснено негрошовий внесок, а саме, передано нерухоме майно, що належить ТОВ "Нордстар" на праві власності: нежитлові приміщення по вул. Московській, 69а/3. Вказане нерухоме майно при передачі було оцінено учасниками на суму 270 000,0 грн.

Згідно поданої представником ДПІ копії довідки КП "ММБТІ" від 28.03.2012 р. № 2187 станом на березень 2012 року за ТОВ "Нордстар" обліковувалось нерухоме майно, розташоване у м. Миколаєві, вул. Московська, 69-А/3, а згідно копії довідки від 06.11.2012 р. № 8203 вищезазначене нерухоме майно зареєстровано за ДП "Норд Строй", при цьому вартість вказаного майна визначена у сумі 570 967,0 грн. Ліквідатором вже подано копію довідки КП "ММБТІ" № 8696 від 23.11.2012 р., яка свідчить про відсутність реєстрації за ТОВ "Нордстар" нерухомого майна.

Із Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 23.08.2012 р. вбачається, що ТОВ "Нордстар" було засновником Дочірнього підприємства "Норд Строй".

21.09.2012 р. на зборах учасників ТОВ "Нордстар" прийнято рішення, оформлене протоколом № 3 ( Т. 1, а. с. 182), зокрема, про вихід останнього зі складу засновників (учасників) ДП "Норд Строй".

Оскільки учасники ТОВ "Нордстар": Кравчик Володимир Вікторович та Кравчик Станіслав Володимирович не входять до складу ліквідаційної комісії ТОВ "Нордстар", то прийняте ними рішення у ході ліквідації ТОВ "Нордстар" про вихід останнього зі складу засновників (учасників) ДП "Норд Строй" не узгоджується з чинним законодавством України, зокрема, наведеними вище ст. ст. 97, 105 ЦК України, ст. 20 Закону України "Про господарські товариства".

Так, зі змісту статті 21 Закону України "Про господарські товариства" та статей 60-61 Господарського кодексу України вбачається, що майно товариства, яке підлягає ліквідації, використовується насамперед для розрахунків з кредиторами.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

Із наведених вище доказів випливає, що головою ліквідаційної комісії Русаковим А.О. не вжито заходів щодо виявлення майна ДП "Норд Строй", засновником якого являлося ТОВ "Нордстар".

Враховуючи вищенаведене, господарський суд приходить до висновку, що боржник не надав належних та допустимих доказів своєї неплатоспроможності та неможливості виконати свої зобов'язання перед кредиторами.

Таким чином, матеріали справи свідчать, що до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство за правилами статті 51 Закону не додані документи, які повинні бути подані на момент звернення із такою заявою та не можуть бути витребувані судом в процесі розгляду справи.

З огляду на викладене, суд визнає, що провадження у справі про банкрутство ТОВ "Нордстар" було порушено передчасно, а вирішення даної справи по суті на стадії винесення постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури без дослідження обставин виявлення майна ТОВ "Нордстар", у тому числі у ДП "Норд Строй" та його вартості, а також причин внесення до статутного капіталу ДП "Норд Строй" нерухомого майна за заниженою оцінкою, суд визнає неможливим.

Постановою Пленуму Верховного Суду України Постанови Верховного суду України № 15 від 18.12.09р. "Про судову практику в справах про банкрутство" (п. 36) від 18 грудня 2009 року роз'яснено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора, за заявою якого було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

За таких обставин, суд вважає необхідним припинити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Нордстар" на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 Закону та п. 1 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 1, 12, п. 7 ч. 1 ст. 40, ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 30.06.1999р . зі змінами), п. 1 1 ч. 1 ст. 80, ст. 86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Провадження у справі № 915/132/13 припинити.

2. Скасувати мораторій на задоволення вимог кредиторів, введений ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 18.01.2013 р. у справі № 915/132/13.

3 Копію ухвали надіслати кредиторам, боржнику, державному реєстратору - Виконавчому комітету Миколаївської міської ради (54057, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20).

Суддя В.С. Адаховська

Ухвала оформлена у відповідності до ст. 86 ГПК України

та підписана суддею 09.04.2013 року.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено11.06.2013
Номер документу31717975
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/132/13

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 07.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 19.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 18.01.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні