Рішення
від 06.06.2013 по справі 22-ц/796/7438/2013
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03680 м. Київ, вулиця Солом'янська, 2-а

Справа № 22-ц/796/7438/2013 Головуючий у 1-ій інстанції - Кізюн Л.І .

Доповідач - Шахова О.В.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 червня 2013 року колегія суддів Судової палати у цивільних справах Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого - Шахової О.В.

суддів - Головачова Я.В., Нежури В.А .

при секретарі Охневській Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби

на рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 9 квітня 2013 року

за заявою Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Брокбізнесбанк , Товариство з обмеженою відповідальністю Пріоритет-МК , про розкриття інформації, що містить банківську таємницю, -

В С Т А Н О В И Л А :

У квітні 2013 року Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби звернулась до суду з заявою про розкриття ПАТ Брокбізнесбанк інформації, яка містить банківську таємницю щодо ТОВ Пріоритет-МК . Заявник просив розкрити ПАТ Брокбізнесбанк інформацію, яка містить банківську таємницю про рух коштів по рахунку за № 26000110037710, який належить ТОВ Пріоритет-МК , із зазначенням операцій, суми платежів, призначення платежів, кодів ЄДРПОУ, номерів рахунків контрагентів, паспортних даних осіб, які отримували готівкові грошові кошти з рахунку підприємства через касу банку, номери платіжних документів, мотивуючи своє звернення тим, що відповідно до п. п. 20.1.4, 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органам державної податкової служби надано право проводити перевірки платників податків. Заявник зазначав, що Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби позбавлено можливості провести перевірку вказаного підприємства в зв'язку з його відсутністю за юридичною адресою.

Рішенням Солом'янського районного суду м. Києва від 9 квітня 2013 року, за безпідставністю, у задоволенні заяви ДПІ відмовлено.

Не погодившись з даним рішенням Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби подала апеляційну скаргу, в якій, посилається на те, що судом неповно з'ясовано обставини справи, зокрема, суд не врахував, що ТОВ Пріоритет-МК відсутнє за своєю юридичною адресою, що унеможливлює проведення перевірки даного підприємства.

Крім цього суд не врахував, що необхідність розкриття банківської таємниці ТОВ ПРЮРИТЕТ-МК виникла під час проведення перевірочних заходів відносно іншого суб'єкта господарювання - ТОВ ИНФИНИТИ яке не надало до перевірки первинних бухгалтерських та податкових до документів, у зв'язку з їх втратою. При цьому обсяг взаємовідносин ТОВ „ПРЮРИТЕТ-МК з ТОВ ИНФИНИТИ відповідно до реєстрів отриманих податкових накладних складає 50 292 710,74 грн. за вересень 2011 року.

Суд першої інстанції не звернув увагу на те, що здійснити перевірку з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства ТОВ Пріоритет-МК шляхом проведення перевірки неможливо.

З урахуванням наведеного апелянт просить скасувати зазначене рішення та ухвалити нове, яким заяву Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби задовольнити.

Заслухавши доповідь судді Шахової О.В., пояснення осіб, які брали участь у справі, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, що ТОВ Пріоритет-МК перебуває на обліку у ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва, Миколаївської області Державної податкової служби.

Під час проведення перевірки ТОВ ИНФИНИТИ з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 21.03.2011 року по 30.09.2012 року, відповідно до реєстрів отриманих податкових накладних було встановлено, що зазначене товариство декларувало взаємовідносини з ТОВ Пріоритет- МК . Обсяг взаємовідносин ТОВ ИНФИНИТИ з ТОВ Пріоритет-МК по операціям, які не є об'єктом оподаткування, відповідно до реєстрів отриманих податкових накладних складає 50 292 710,74 грн.

ТОВ ИНФИНИТИ не було надано первинних бухгалтерських та податкових документів, у зв'язку з їх втратою.

Згідно офіційних даних (довідка САДР УДМСУ у Миколаївській області) керівником підприємства є громадянин ОСОБА_1

Відповідно до Висновку від 19 грудня 2012 року за податковою адресою: м. Миколаїв, вул.. Гмирьова, 14, к. 31, підприємство - ТОВ Пріоритет-МК відсутнє.

ПАТ Брокбізнесбанк листом № 322/051-11 БТ від 28.12.2012 року повідомив ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, що 29.12.2012 року в банку закрито поточний рахунок № 26000110037710 (980) ТОВ Пріоритет-МК , а інформацію, яка містить банківську таємницю щодо руху коштів з 12.09.2011 року по дату закриття 06.03.2012 року, банк надати не має правових підстав.

Відмовляючи у задоволенні заяви, суд першої інстанції, виходив з того, що заявник просить розкрити банківську таємницю відносно підприємства без належних на це підстав.

З такими висновками суду погодитися не можна.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 62 Закону України Про банки і банківську діяльність інформація щодо юридичних і фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду. Підставою для розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, є необхідність провести перевірку своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів до державного бюджету суб'єктом господарської діяльності.

При цьому своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплата податків та зборів (обов'язкових платежів) здійснюються шляхом проведення органами державної податкової служби планових і позапланових виїзних перевірок, підстави та порядок яких визначені законом.

За змістом ст. 1076 ЦК України відомості про операції та рахунки можуть бути надані банками органам державної влади, їхнім посадовим та службовим особам виключно у випадках та в порядку, встановлених законом про банки і банківську діяльність.

Відповідно до Закону України Про державну податкову службу в Україні № 509-ХІІ від 4 грудня 1990 року зі змінами, основним завданням та функцією органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законом.

Органи державної податкової служби мають право отримати будь-яку інформацію, віднесену законом до банківської таємниці, за рішенням суду на підставі ч. 1 ст. 62 Закону України Про банки і банківську діяльність .

У пункті 12 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику в цивільних справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб № 10 від 30 вересня 2011 року роз'яснено, що згідно зі статтею 19 Конституції України (254к/96-ВР) органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.

У зв'язку із цим у разі, якщо підставою звернення до суду, зокрема, органу державної податкової служби із заявою про розкриття банківської таємниці, є дії порушника податкового законодавства і стосовно таких дій для цих органів відповідними спеціальними законами передбачений спосіб реагування, то суд не має підстав для задоволення заяви. Винятком є обґрунтовані посилання заявника на неможливість вчинення ним дій відповідно до способів реагування, передбачених зазначеними законами. Зокрема, це можуть бути обґрунтовані посилання з поданням відповідних доказів про те, що особа, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, не знаходиться за місцем своєї реєстрації; підтверджена неможливість вручення повідомлення з копією наказу про проведення документальної перевірки тощо.

В матеріалах справи відсутні дані про адресу ТОВ Пріоритет-МК та, зокрема,висновком від 19 грудня 2012 року встановлено, що платник податків ТОВ Пріоритет-МК за юридичною адресою не знаходиться, що може свідчити про неможливість проведення заявником перевірки фінансової діяльності ТОВ Пріоритет-МК та вчинення передбачених законом дій, що передують зверненню до суду із заявою про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

Суд першої інстанції на вказані обставини уваги не звернув та не врахував, що податковий орган позбавлений можливості провести перевірку господарської діяльності товариства та не має можливості виконати покладені на нього законодавством завдання та функції.

Колегія суддів приходить до висновку, що вимога про розкриття паспортних даних осіб, які отримували грошові кошти з рахунку підприємства через касу банку не підлягає задоволенню, оскільки дана інформація, відповідно до ЗУ Про інформацію є конфіденційною.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 309, 313-314, 316-317 ЦПК України, колегія суддів,-

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби задовольнити частково.

Рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 9 квітня 2013 року скасувати та ухвалити нове.

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство БРОКБІЗНЕСБАНК (03057, м. Київ просп. Перемоги, буд. 41, код ЄДРПОУ - 19357489) розкрити інформацію, що містить банківську таємницю, та надати до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби інформацію про обсяг та обіг коштів, як у електронному вигляді, так і на паперових носіях за період з 12 вересня 2011 року по 6 березня 2012 року по рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю Пріоритет-МК (код ЄДРПОУ 37844195) № 26000110037710 (980) у Філії БРОКБІЗНЕСБАНК , м. Миколаїв, МФО 326922, з наданням відомостей про дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ, номерів рахунків контрагентів, номерів платіжних документів.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, але може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом 20 днів.

Головуючий Судді

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.06.2013
Оприлюднено11.06.2013
Номер документу31727462
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц/796/7438/2013

Ухвала від 29.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Шахова Олена Василівна

Рішення від 06.06.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Шахова Олена Василівна

Рішення від 06.06.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Шахова Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні