Ухвала
від 30.05.2013 по справі 826/1387/13-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/1387/13-а Головуючий у 1-й інстанції: Аблов Є.В. Суддя-доповідач: Горяйнов А.М.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2013 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Горяйнова А.М.,

суддів - Мамчура Я.С. та Шостака О.О.,

при секретарі - Томко Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м. Києва Державної податкової служби на постанову окружного адміністративного суду міста Києва від 04 березня 2013 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс-Агротех» до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м. Києва Державної податкової служби визнання протиправними дії, скасування рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість,

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2012 року ТОВ «Сервіс-Агротех» звернулося до суду з позовом, у якому просило визнати неправомірним та скасувати рішення ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Сервіс-Агротех» № 6 від 09 січня 2013 року.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 04 березня 2013 року вказаний адміністративний позов було задоволено.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням відповідач подав апеляційну скаргу в якій просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову. Свої вимоги обґрунтовує тим, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Зокрема апелянт вказує на те, що актом про неможливість проведення зустрічної звірки було встановлено відсутність у ТОВ «Сервіс-Агротех» протягом 12 місяців операцій, що є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

Під час судового засідання представник відповідача підтримала свою апеляційну скаргу та просила суд її задовольнити з підстав, викладених в ній.

Представник позивача в судовому засіданні заперечував проти апеляційної скарги та просив суд відмовити в її задоволенні посилаючись на те, що судом першої інстанції було винесено законне і обґрунтоване рішення, а підстави для його зміни чи скасування - відсутні.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги та заперечення на неї, колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС - залишити без задоволення, а постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 04 березня 2013 року - без змін виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Судом встановлено, що рішенням ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС від 09 січня 2012 року № 6 було анульовано реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Сервіс-Агротех».

Не погоджуючись із вказаним рішенням ТОВ «Сервіс-Агротех» звернулося до суду з даним позовом.

Приймаючи рішення про часткове задоволення позовних вимог ТОВ «Сервіс-Агротех» суд першої інстанції виходив з того, що реєстрацію платника податку на додану вартість було анульовано з підстав, не передбачених пп. «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України.

Колегія суддів погоджується із зазначеним висновком суду першої інстанції, оскільки він знайшов своє підтвердження під час апеляційного розгляду справи.

В якості правової підстави для анулювання реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Сервіс-Агротех» в рішенні від 09 січня 2012 року № 6 зазначено пп. «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України.

Згідно пп. «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає органу державної податкової служби декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту.

Представником позивача були надані суду завірені копії податкових декларацій з податку на додану вартість за 12 послідовних податкових місяців, що передують прийняттю рішення про анулювання реєстрації ТОВ «Сервіс-Агротех» платником податку на додану вартість (з грудня 2011 року по листопад 2012 року).

Отримання вказаних податкових декларацій податковим органом підтверджується копіями квитанцій Центру обробки електронних звітів ДПС України та не заперечується відповідачем.

Дослідивши вказані податкові декларації колегія суддів встановила, що у період з грудня 2011 року по листопад 2012 року ТОВ «Сервіс-Агротех» здійснювало операції, які передбачають формування ним податкового зобов'язання чи податкового кредиту.

З огляду на викладене колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що у ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС були відсутні підстави, передбачені пп. «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України, для анулювання реєстрації ТОВ «Сервіс-Агротех» як платника податку на додану вартість.

Обґрунтовуючи свої вимоги про скасування постанови суду від 04 березня 2013 року та прийняття нового рішення про відмову в задоволенні позову відповідач послався на те, що відповідно до акту про неможливість проведення зустрічної звірки від 09 січня 2013 року № 21/22.317/37308786 у жовтні 2012 року в ТОВ «Сервіс-Агротех» були відсутні об'єкти оподаткування по операціях з придбання та продажу товарів (послуг).

Вказані доводи представника відповідача колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки пп. «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України не містить такої підстави для анулювання реєстрації платника податку на додану вартість як складення акту про неможливість проведення зустрічної звірки та закріплення в ньому висновку про відсутність об'єктів оподаткування по операціях з придбання та продажу товарів (послуг).

Крім того, висновок про відсутність операцій купівлі-продажу був зроблений лише щодо одного місяця, а не щодо 12 послідовних податкових місяців, що передують прийняттю рішення № 6 від 09 січня 2013 року.

Таким чином, доводи апеляційної скарги ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС не спростовують висновки суду першої інстанції, викладені в постанові від 04 березня 2013 року, та не можуть бути підставами для її скасування.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було вірно встановлено фактичні обставини справи, надано належну оцінку дослідженим доказам та прийнято законне та обґрунтоване рішення у відповідності з вимогами матеріального та процесуального права. В зв'язку з цим колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу ДПІ у Солом'янському районі м. Києва ДПС - залишити без задоволення, а постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 04 березня 2013 року - без змін.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

В задоволенні апеляційної скарги Державної податкової інспекції у Солом'янському районі м. Києва Державної податкової служби - відмовити.

Постанову окружного адміністративного суду міста Києва від 04 березня 2013 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня її складання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя А.М. Горяйнов

Судді Я.С. Мамчур

О.О. Шостак

Ухвала складена в повному обсязі 04 червня 2013 року.

Головуючий суддя Горяйнов А.М.

Судді: Мамчур Я.С

Шостак О.О.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.05.2013
Оприлюднено11.06.2013
Номер документу31748272
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/1387/13-а

Ухвала від 12.12.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Ухвала від 15.11.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 05.08.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 20.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 30.05.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Постанова від 04.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні