Постанова
від 05.06.2013 по справі 2а-17990/12/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 2а-17990/12/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Аблов Є.В.

Суддя-доповідач: Чаку Є.В.

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 червня 2013 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Чаку Є.В.,

суддів: Маслія В.І., Файдюка В.В.

за участю секретаря Муханькової Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Аудиторсько-консалтингова група "Експерт" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 лютого 2013 року у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Аудиторсько-консалтингова група "Експерт" до Державної податкової інспекції в Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби, Державної податкової служби у місті Києві про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення та про визнання протиправними дій, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аудиторсько-консалтингова група "Експерт" (надалі - позивач) звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції в Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби, Державної податкової служби у місті Києві про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 22 серпня 2012 року № 0001182320 та про визнання протиправними дій Державної податкової служби у місті Києві.

Окружний адміністративний суд міста Києва постановою від 19 лютого 2013 року відмовив у задоволенні адміністративного позову.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати незаконну, на його думку, постанову суду першої інстанції та постановити нову, якою задовольнити адміністративний позов. В своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на незаконність, необ'єктивність та необґрунтованість оскаржуваного рішення, порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що є підставою для скасування постанови суду першої інстанції.

В судове засідання сторони не з'явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, у зв'язку із чим, колегія суддів, на підставі ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 41, ч. 4 ст. 196 КАС України розглядає справу за їх відсутності без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

У період з 18 липня 2012 року по 24 липня 2012 року Державною податковою інспекцією у Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби відповідно до вимог податкового законодавства та на підставі постанови слідчого відділу Державної податкової інспекції у Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби лейтенанта податкової міліції Острик М.М., в рамках кримінальної справи № 7100187, проводилася документальна позапланова невиїзна перевірка товариства з обмеженою відповідальністю «Аудиторсько-консалтингова група «Експерт» з питань дотримання вимог чинного податкового законодавства, своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податків та зборів (обов'язкових платежів) по взаємовідносинам з товариством з обмеженою відповідальністю «Трикиташ», з товариством з обмеженою відповідальністю «Алвіга-К», з товариством з обмеженою відповідальністю «Юніфон Груп», з товариством з обмеженою відповідальністю «Ітера Плюс» за весь період взаємовідносин, за результатами якої складено акт від 31 липня 2012 року № 2397/22-40/32346015.

На підставі даного акту перевірки Державною податковою інспекцією у Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби було прийнято податкове повідомлення-рішення № 0001182320 від 22 серпня 2012 року з податку на додану вартість, податкове зобов'язання якого становить 923308,75 грн., у тому числі за основним платежем - 738647 грн., за штрафними (фінансовими) санкціями - 184661,75 грн.

Вказане податкове повідомлення-рішення було оскаржено позивачем до Державної податкової служби у місті Києві.

За результатами розгляду скарги, Державною податковою службою у місті Києві прийнято рішення від 02 листопада 2012 року № 7196/10/12-114, відповідно до якого податкове повідомлення-рішення № 0001182320 від 22 серпня 2012 року залишено без змін, а скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Аудиторсько-консалтингова група «Експерт» - без задоволення. 12 листопада 2012 року назване рішення було направлено позивачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення, а 06 грудня 2012 року повернуто за закінченням терміну зберігання.

На момент оскарження позивачем податкового повідомлення - рішення діяло Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, затверджене наказом Державної податкової адміністрації, від 23 грудня 2010 року, № 1001 (далі - Положення).

Відповідно до пункту 13 Положення, орган державної податкової служби зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом двадцяти календарних днів, наступних за днем отримання скарги платника податків, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Керівник органу державної податкової служби (заступник керівника) може прийняти рішення про продовження строку розгляду скарги платника податків понад строк, визначений у абзаці першому цього пункту, але не більше шістдесяти календарних днів, та письмово повідомити про це платника податків до закінчення строку, визначеного в абзаці першому цього пункту. У разі якщо керівник органу державної податкової служби (заступник керівника) відповідно до процедури адміністративного оскарження приймає рішення про продовження строків розгляду скарги платника податків понад строки, визначені в абзаці першому цього пункту, пеня не нараховується протягом таких додаткових строків незалежно від результатів адміністративного оскарження.

Згідно до пункту 15 Положення, рішення за результатами розгляду скарги платника податків приймає керівник органу державної податкової служби (заступник керівника). Оригінал рішення після зазначення реєстраційного номера вихідної кореспонденції надсилається (надається) платнику податків. Рішення вважається надісланим (наданим) юридичній особі - платнику податків, якщо його вручено посадовій особі або уповноваженій особі такої юридичної особи - платника податків під розписку або надіслано поштою з повідомленням про вручення на адресу, зазначену юридичною особою - платником податків безпосередньо у скарзі як адреса, на яку необхідно надіслати рішення на скаргу. У разі коли пошта не може вручити платнику податків рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Слід зазначити, що під час вчинення Державною податковою інспекцією у Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби процесуальних дій стосовно прийняття податкового повідомлення-рішення № 0001182320 від 22 серпня 2012 року був чинним Податковий кодекс України.

Відповідно до пункту 86.9 статті 86 Податкового кодексу України, якщо грошове зобов'язання розраховується органом Державної податкової служби за результатами перевірки, призначеної відповідно до кримінально-процесуального закону або закону про оперативно-розшукову діяльність, податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки не приймається до дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Отже, Державна податкова інспекція у Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби не мала правових підстав для прийняття податкового повідомлення-рішення № 0001182320 від 22 серпня 2012 року.

Враховуючи вищезазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що Державна податкова служба у місті Києві діяла на підставі, у межах повноважень та у спосіб, визначений законом, але вважає не вірними доводи про правомірність винесення Державною податковою інспекцією в Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби податкового повідомлення-рішення № 0001182320 від 22 серпня 2012 року.

Таким чином, апеляційну скаргу слід задовольнити у частині вимог про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення Державної податкової інспекції в Деснянському районі міста Києва Державної податкової служби № 0001182320 від 22 серпня 2012 року, а в іншій частині - залишити без задоволення. Постанова суду першої інстанції підлягає скасуванню.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 202 Кодексу адміністративного судочинства України порушення судом першої інстанції норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання, є підставою для скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 160, 197, 198, 202, 205 та 207 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Аудиторсько-консалтингова група "Експерт" - задовольнити частково.

Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 лютого 2013 року - скасувати, прийняти нову, якою адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення Державної податкової інспекції у Деснянському районі міста Києва № 0001182320 від 22 серпня 2012 року.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядок і строки, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя:

Судді:

Головуючий суддя Чаку Є.В.

Судді: Файдюк В.В.

Маслій В.І.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2013
Оприлюднено12.06.2013
Номер документу31778571
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17990/12/2670

Ухвала від 26.06.2015

Адміністративне

Верховний Суд України

Самсін І.Л.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 15.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 16.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Постанова від 05.06.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Чаку Є.В.

Постанова від 19.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 03.01.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні