Ухвала
від 30.05.2013 по справі 2-а-3596/08
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2013 року м. Київ К/9991/73001/11

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Васильченко Н.В., Розваляєвої Т.С., Черпіцької Л.Т.,

провівши попередній розгляд адміністративної справи за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2009 року за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області , Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області , Пенсійного фонду України , Головного управління праці та соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації , Міністерства фінансів України , Державного казначейства України про перерахунок пенсії, -

В С Т А Н О В И Л А :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про зобов'язання нарахувати та виплатити недоплачену 30 % надбавку до пенсії як дитині війни згідно із статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 28 листопада 2008 року позов задоволено частково. Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області нарахувати та виплатити позивачу підвищення до пенсії, що передбачене ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком виходячи з розрахунку прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законодавством, за період з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року з урахуванням проведених виплат. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2009 року скасовано постанову суду першої інстанції в частині відмови у адоволенні позовних вимог за 2008 рік та ухвалено в цій частині нове рішення, яким зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області нарахувати та виплатити позивачу підвищення до пенсії, що передбачене ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком виходячи з розрахунку прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законодавством, за період з 22 травня 2008 року по 28 листопада 2008 року, з урахуванням проведених виплат. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями відповідач звернувся з касаційною скаргою, у якій просить їх скасувати та постановити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Як вірно встановлено судами першої та апеляційної інстанцій позивач перебуває на обліку у відповідача та відноситься до категорії громадян, яким встановлений статус «дитини війни», що підтверджується відповідною копією пенсійного посвідчення, яка знаходиться в матеріалах справи та не заперечується відповідачем. Таким чином, він має право на отримання державних соціальних гарантій, передбачених Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Згідно зі статтею шостою Закону України «Про соціальний захист дітей війни»дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.

Законом України від 19 грудня 2006 року № 489-V «Про Державний бюджет України на 2007 рік», зокрема пунктом 12 статті 71, знову було зупинено на 2007 рік дію статті 6 Закону про соціальний захист дітей війни та статтею 111 установлено, що у 2007 році підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії, відповідно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»виплачується особам, які є інвалідами (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), у розмірі 50 відсотків від розміру надбавки, встановленої для учасників війни. Однак Рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2007 року №6-рн/2007 (справа про соціальні гарантії громадян) визнані неконституційними положення пункту 12 статті 71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»щодо зупинення дії на 2007 рік статті 6 Закону.

За таких обставин обґрунтованим та законним є висновок про протиправність бездіяльності відповідача в період із липня по грудень 2007 року щодо не здійснення підвищення пенсії позивачу в цей період на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Крім того, підставою для часткового задоволення позовних вимог судом апеляційної інстанції було правомірно зазначено Рішення Конституційного Суду України № 10-рп/2008 від 22 травня 2008 року, яким були визнані такими, що не відповідають Конституції України положення пункту 41 розділу 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів».

Після прийняття Конституційним Судом України вказаного рішення знову почали діяти положення статті 6 Закону про соціальний захист дітей війни. Тобто з часу прийняття цього рішення у позивача відновилось право на підвищення пенсії на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Судами попередніх інстанцій установлено, що відповідач, ігноруючи зазначені норми матеріального права, не здійснив це підвищення пенсії, чим порушив указане право позивача.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що при розгляді справи допущено неправильне застосування норм матеріального чи порушення норм процесуального права, які передбачені як підстави для зміни, скасування судового рішення, залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

У Х В А Л И Л А :

Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Полтавської області відхилити.

Постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2009 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, встановленими статтями 237, 238, 239 1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді: /підписи/

З оригіналом згідно

суддя Н.В.Васильченко

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення30.05.2013
Оприлюднено13.06.2013
Номер документу31781902
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3596/08

Ухвала від 27.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 30.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Постанова від 15.10.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Боймиструк С.В.

Ухвала від 11.12.2008

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 11.12.2008

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні