Ухвала
від 11.06.2013 по справі 805/6511/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відмову у залишенні позовної заяви

11 червня 2013 р. Справа №805/6511/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адіністративний суд у складі головуючого судді Бабіча С.І. при секретарі судового засідання Тимохіній Я.Ю.

за участю представників сторін:

позивача - Єрмак М.В.;

відповідача - Хомова С.Г.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання відповідача про залишення адміністративного позову без розгляду у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі міста Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю «Н МОТОРС СХІД» про стягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6 517,25 гривень,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі міста Донецька звернулось до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Н МОТОРС СХІД» про стягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6 517,25 гривень.

30.05.2013 року через канцелярію суду від відповідача надійшли доповнення до заперечення проти адміністративного позову, в яких фактично заявлено клопотання про залишення даного адміністративного позову без розгляду, у зв'язку з пропуском позивачем строку звернення до адміністративного суду, встановленого ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Клопотання мотивовано тим, що абз.2 ч.2 ст. 99 КАС України встановлено, що для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог.

Згідно зі ст. 100 КАС України, адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала. Позовна заява може бути залишена без розгляду як на стадії вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі без проведення судового засідання, так і в ході підготовчого провадження чи судового розгляду справи.

Відповідач вказує на те, що позивач дізнався про порушення його прав 13.12.2011 року, тобто з дати винесення Донецьким окружним адміністративним судом постанови від 13.12.2011 року у справі № 2а/0570/20826/2011, якою задоволено повністю адміністративний позов ОСОБА_3 про стягнення сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлв - продажу автомобіля.

Позивач проти вказаного клопотання відповідача заперечував, зазначив, що строк звернення до адміністративного суду повинен відраховуватись з моменту коли позивачу стало відомо про повернення Держказначейством ОСОБА_3 збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6517,25 грн. на підставі постанови Донецького окружного адміністративного суду від 13.12.2011 року у справі № 2а/0570/20826/2011, а саме з моменту надання Держказначейством відповідної інформації листом від 25.04.2013 року № 02-47/432.

Визначившись з правовими нормами, які слід застосовувати до спірних правовідносин, вислухавши пояснення представників сторін, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання відповідача з наступних причин.

Відповідно до абз.2 ч.2 ст. 99 КАС України для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", в редакції, що діяла на момент виникнення спірних відносин, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є юридичні та фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом.

Предметом даного позову є стягнення з відповідача несплаченого ним збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6517,25 гривень (недоїмка).

Абзац 36 ст. 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-IV) містить норму, відповідно до якої страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Таким чином, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування є страховим внеском в розумінні Закону № 1058-IV.

Частина 15 ст. 106 Закону № 1058-IV встановлює, що строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Враховуючи вищевикладене та проаналізувавши норми Закону № 1058-IV в сукупності з нормами ст. 99 КАС України, суд дійшов висновку, що на вимогу суб'єкта владних повноважень про стягнення несплаченого збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не розповсюджуються строки звернення до адміністративного суду.

Таким чином, суд вважає за необхідне в задоволенні клопотання відповідача про залишення адміністративного позову без розгляду, відмовити.

Керуючись п.7 ч.1 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", ч.15 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. ст. 2, 7-11, 86, 99- 100, 165, 167, 185, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання відповідача про залишення без розгляду адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі міста Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю «Н МОТОРС СХІД» про стягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6 517,25 гривень, - відмовити.

Ухвалу постановлено в нарадчій кімнаті та проголошено 11 червня 2013 року в присутності представників сторін.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту постановлення.

Суддя Бабіч С.І.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.06.2013
Оприлюднено13.06.2013
Номер документу31802715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/6511/13-а

Постанова від 11.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 11.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні