Рішення
від 29.05.2013 по справі 376/1118/13-ц
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/1118/13-ц

Провадження № 2/376/477/2013

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2013 р. Сквирський районний суд Київської області

в складі:головуючого судді- Віговський С. І. ,

при секретарі Кропивлянській С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сквира справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю В«Червоний ланВ» , про визнання недійсним рішення засновників ТОВ В«Червоний ланВ» , -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, будучи засновником ТОВ В«Червоний ланВ» , звернувся до суду з вказаним позовом, в якому просить визнати недійсним рішення засновників ТОВ В«Червоний ланВ» , с.Горобіївка, Сквирського району Київської області, оформленого протоколом № б/н на загальних зборах (засіданні засновників) ТОВ В«Червоний ланВ» у лютому 2010 року. Позовні вимоги мотивує тим, що рішенням загальних зборів (засідання засновників) ТОВ В«Червоний ланВ» у лютому 2010 року за № б/н, в рахунок погашення заборгованості за надані послуги СФГ «Мрія» (с.Горобіївка, Сквирський район, Київська область) за договором по обмолоту зернових культур від 28.07.2009 року в сумі 37299 (тридцять сім тисяч двісті дев'яносто дев'ять) грн. 00 коп., було незаконно, всупереч Закону України В«Про господарські товаристваВ» та Статуту ТОВ В«Червоний ланВ» (зокрема, за відсутності голови зборів учасників товариства, секретаря зборів, та в порушення порядку скликання та процедури реєстрації учасників зборів) відчужено (передано) будівлю ремонтної майстерні № 1, що належала ТОВ В«Червоний ланВ» .

В судове засідання позивач, належним чином повідомлений про місце, дату та час розгляду справи, не з'явився, просив проводити розгляд справи у його відсутності подавши до суду відповідну письмову заяву в якій підтримав позовні вимоги посилаючись на обставини зазначені у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання призначене на 29.05.2013 року не з'явився, про місце та час розгляду справи був належним чином повідомлений, заяви про розгляд справи у свою відсутність до суду не подавав, а тому суд за відсутності заперечень позивача згідно ст. 224 ЦПК України ухвалює рішення при заочному розгляді справи на підставі наявних доказів.

По справі встановлено, що ТОВ В«Червоний ланВ» , розташоване на території Горобіївської сільської ради Сквирського району Київської області, діє на підставі Статуту, затвердженого рішенням загальних зборів засновників від 17.03.2000 року та зареєстроване Сквирською районною державною адміністрацією Київської області за № 0073 від 18.03.2000 року, ідентифікаційний код № 03754142, і є товариством, яке здійснює підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницьке товариство).

Рішенням загальних зборів (засідання засновників) ТОВ В«Червоний ланВ» у лютому 2010 року, оформлене протоколом за № б/н та актом прийому-передачі нерухомого майна, в рахунок погашення заборгованості за надані послуги СФГ «Мрія» (с.Горобіївка, Сквирського району Київської області) за договором по обмолоту зернових культур від 28.07.2009 року в сумі 37299 (тридцять сім тисяч двісті дев'яносто дев'ять) грн. 00 коп., останньому було відчужено (передано) будівлю ремонтної майстерні № 1, що належала ТОВ В«Червоний ланВ» .

Вказані обставини встановлені матеріалами справи, які досліджені судом безпосередньо в судовому засіданні.

Відповідно до ч.2 ст. 87, ч.1 ст. 143 ЦК України, ст. 4 Закону України «Про господарські товариства», установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

Відповідно до ч.1 ст. 88 ЦК України, у статуті товариства вказуються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю крім відомостей, передбачених ст. 88 цього Кодексу, має містити відомості про: розмір статутного капіталу, з визначенням частки кожного учасника; склад та компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень; розмір і порядок формування резервного фонду; порядок передання (переходу) часток у статутному капіталі (ч.1 ст. 143 ЦК України).

Відповідно до ст. 97, ч. 1 ст. 145 ЦК України, ст. 58 Закону України «Про господарські товариства», вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників.

Черговість та порядок скликання загальних зборів встановлюються статутом товариства і законом (ч. 2 ст. 98, ч. 5 ст. 145 ЦК України).

Відповідно до ст. 58 Закону України «Про господарські товариства», загальні збори учасників товариства складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Учасники мають кількість голосів пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі.

Відповідно до абз. 2, абз. 5 ст.60 Закону України «Про господарські товариства», учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник, цей перелік підписується головою та секретарем зборів. Голова зборів організує ведення протоколу.

Відповідно до абз. 5 ст. 61 ЗУ «Про господарські товариства», про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Не пізніше як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 117 ЦК України, ст. 11 Закону України «Про господарські товариства», учасники господарського товариства зобов'язані додержуватися установчого документа товариства (статуту) та виконувати рішення загальних зборів.

Як вбачається із п. 11.8, п. 11.11, п. 11.15 Статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Червоний лан», у відсутності голови зборів засідання зборів не проводяться. В цьому випадку збори скликаються повторно в зручний для всіх учасників час. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів що має кожен учасник. Цей перелік підписується головою або секретарем зборів.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 116 ЦК України, учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно ч. 5 ст. 98 ЦК України, рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

У відповідності до положень ст.ст. 1 та 3 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, за захистом яких кожна особа має право звернутися до суду.

Згідно до положень ст.ст.57 і 58 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, що містять інформацію щодо предмета доказування.

Згідно з положеннями ч.3 ст.10 та ч.1 ст.60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлений факт порушення порядку скликання загальних зборів ТОВ В«Червоний ланВ» у лютому 2010 року, оформлений протоколом за № б/н, на підставі якого винесено незаконне рішення про відчуження В»СФГ «Мрія» будівлі ремонтної майстерні № 1, що належала ТОВ В«Червоний ланВ» , так як ніякої ініціативної групи із числа учасників товариства, які б ініціювали проведення зборів, не створювалось, виконавчий орган товариства (дирекція) зборів не скликала, учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, які мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства, голові товариства у строк та в порядку встановлених законом та Статутом товариства не повідомляли про проведення позачергових зборів, а ініціатором проведення зборів був голова селянсько-фермерського господарства В«МріяВ» ОСОБА_2 Порядок денний був визначений на самих зборах, всупереч того, що останній повинен визначатися в ході підготовки до зборів і бути повідомленим в оголошенні про проведення зборів учасників товариства. Повідомлення про проведення загальних зборів у відповідності до вимог закону та Статуту спілки, проведено не було. Реєстрація учасників зборів не відбувалася. Збори були проведені таким чином, що позивач як учасник товариства та голова зборів, без якого збори проведені бути не можуть, не був повідомлений про їх проведення і відповідно, присутнім на зборах не був. Дата та номер протоколу відсутні.

Таким чином, оцінюючи докази в сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю, оскільки суд вважає, що рішення засідання засновників ТОВ В«Червоний ланВ» , оформлене протоколом № б/н у лютому 2010 року, про відчуження ТОВ В«Червоний ланВ» В»СФГ «Мрія» будівлі ремонтної майстерні № 1, що належала ТОВ В«Червоний ланВ» , не може бути законним, оскільки при прийнятті такого рішення порушуються права і охоронювані законом інтереси позивача та інших учасників товариства, тому таке рішення повинне бути визнане недійсним.

Крім того, оскільки позов задоволений на користь позивача, понесені ним та документально підтверджені судові витрати у формі судового збору підлягають на підставі ст. 88 ЦПК України відшкодуванню з боку відповідача.

Таким чином, керуючись ст.ст. 16, 87, 88, 97, 98, 116, 117, 143, 145 ЦК України, ст.ст. 11, 58, 60, 61 Закону України «Про господарські товариства», ст.ст. 3, 10, 11, 57, 58, 60, 88, 131, 212-215, 218, 224-228 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати рішення зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю В«Червоний ланВ» від лютого місяця 2010 року, оформлених протоколом № б/н засідання засновників ТОВ В«Червоний ланВ» - недійсним.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю В«Червоний ланВ» на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 372,99 (триста сімдесят дві) грн. 99 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області через Сквирський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії даного рішення.

Суддя:

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення29.05.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу31839897
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення засновників ТОВ В«Червоний ланВ

Судовий реєстр по справі —376/1118/13-ц

Ухвала від 29.05.2013

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 21.05.2013

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 07.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 27.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 11.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Ухвала від 04.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Таргоній Д. О.

Рішення від 29.05.2013

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 18.05.2013

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні