Постанова
від 13.06.2013 по справі 807/1589/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 червня 2013 рокум. Ужгород№ 807/1589/13-а

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Плеханова З.Б., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області до Товариствf з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Управління пенсійного фонду України в Міжгірському районі звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Міжгірському районі, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування " № 400/97 - ВР від 26.06.97р., з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до п. З ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058, а з 01.01.2011 року як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування № 2464 від 08.07.2010 року.

Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" згідно п. 1.1. Статуту є правонаступником Відкритого акціонерного товариства "Міжгірський «Агрокомплекс", яке в свою чергу є правонаступником Міжгірського районного об'єднання "Сільгоспхімія".

За період з січня 2013 року по травень 2013 рік включно, згідно розрахунку сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, який надсилався боржнику в січні 2013 року, підлягало відшкодуванню 4509,25 грн. Проте, в порушення зазначених вимог Закону, ТзДВ «Міжгірський «Агрокомплекс» належного відшкодування виплачених сум пільгових пенсій та витрат на їх доставку не здійснило.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з мотивів, викладених у позовній заяві.

Відповідач повторно в судове засідання не з'явився , не повідомив суд про причини не прибуття, хоча повідомлявся судом про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно наявного в матеріалах справи Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та Довідки з ЄДРПОУ, Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" зареєстроване за адресою 9000, Закарпатська область, Між гірський район, смт. Міжгір'я, вулиця Незалежності, будинок 56 ( а. с. 6),що вказана в позовній заяві, та на яку направлялася кореспонденція суду.

Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про поновлення провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа вирішується на підставі наявних у ній матеріалів.

Згідно ч. 8 ч. ст. 35 КАС України, вважається, що повістку юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесено до відповідного державного реєстру.

Однак 04.06.2013 року через канцелярію суду відповідач подав заперечення на адміністративний позов, в яких вказує на те, що позовні вимоги викладені позивачем у позовній заяві не визнає у повному обсязі, оскільки вважає їх безпідставними, а тому не законними.

Суд вважає, що спір можливо вирішити на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до статті 128 частини 6 КАС України , якщо немає перешкод для розгляду у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час, і місце судового розгляду, суд, має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до статті 3 частини 1 пункту 10 КАС України , письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи , всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та Довідки з ЄДРПОУ , Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" зареєстроване Між гірською районною державною адміністрацією Закарпатської області за адресою 9000, Закарпатська область, Між гірський район, смт. Міжгір'я, вулиця Незалежності, будинок 56, ідентифікаційний код 05488934 ( а.с.6-8).

Управлінням Пенсійного фонду України в Міжгірському районі здійснено призначення та проведено відповідну виплату пенсії за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителю АДРЕСА_1., що підтверджується відривними талонами відділення поштового зв'язку( а.с.22-25).

За період з січня 2013 року по травень 2013 рік включно гр. ОСОБА_1 фактично проведено виплату пенсії по віку на пільгових умовах на суму 5866,00 грн. Сума поштового збору складає 91,50 грн. (1,56%). В загальному за цей період Товариство має заборгованість до управління ПФУ в Міжгірському районі по відшкодуванню виплати та доставки пенсії за віком на пільгових умовах за ОСОБА_1 на загальну суму 4509,25 грн . з врахуванням частки сплати товариством відповідно до відробленого ОСОБА_1 стажу (75,69 %).

Як встановлено судом, стаж громадянина ОСОБА_1 на посаді «тракторист-машиніст», згідно наказів на прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та підтверджуючих довідок, що надав право на пенсію по віку на пільгових умовах складає більше 20 років, з якого для обчислення пенсії зараховано трудові періоди роботи:

- 15 років 01 місяців 20 днів на ВАТ «Міжгірський «Агрокомплекс» згідно наказів на

прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та виданої довідки № 42 від 18.08.2009р., тобто

75,69 відсотків відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством;

- 01 років 01 місяців 23 днів на ВАТ "Міжгірське ремонтно-транспортне підприємство"

згідно записів у трудовій книжці, тобто 05,74 відсотків відшкодування виплати та доставки

пенсії даним товариством;

- 03 років 08 місяців 17 днів на СТОВ ім. Шевченка згідно записів у трудовій книжці та виданим довідкам про пільговий характер роботи, тобто 18,57 відсотків відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством.

За період з січня 2013 року по травень 2013 рік включно, згідно розрахунку сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, який надсилався боржнику в січні 2013 року, підлягало відшкодуванню 4509,25 грн. ( а.с.14).

Проте, в порушення зазначених вимог Закону, ТзДВ «Міжгірський «Агрокомплекс» належного відшкодування виплачених сум пільгових пенсій та витрат на їх доставку не здійснило.

Протягом попереднього та поточного року по справі № 2а-0770/2845/12 Закарпатським окружним адміністративним судом вже виносилася постанова, яка набрала законної сили та якою зобов'язано ТзДВ "Закарпатсько-галицьке шляхобудівельне управління" відшкодувати виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_1.(а.с.16-18).

Згідно ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. А відповідно, сам обов'язок відшкодування виплати та доставки пенсії по віку на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_1 є раніше доказаним і доведенню знову (повторно) не підлягає.

Не надходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ( 400/97-ВР ) для платників збору, визначених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" -"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058 від 09.07.2003 року , який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12 ), який діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п. 6 п. п. 6.9 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 року за № 64/8663 не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до норм Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" № 2181 від 21.12.2000 року (далі - Закон № 2181 від 21.12.2000 року).

Пункт 6.2. вищеназваної Інструкції передбачає, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві нараховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

На виконання вищеназваних вимог п. 6.2. Інструкції відповідач зобов'язаний відшкодовувати виплату пенсії пропорційно відробленому громадяними стажу роботи, який щодо гр. ОСОБА_1 в даному випадку становить 75,69 відсотки . Відшкодування виплати пенсії здійснюється органам ПФУ по місцю реєстрації юридичної особи, як це передбачено п. 6.10. вищеназваної Інструкції.

Ст. 6 п. 6.4. та п. 6.8 Інструкції від 19.12.2003 року № 21-1 встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, який надсилається підприємствам щорічно до 01 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Пункт 6 даної Інструкції втратив чинність на підставі Постанови Правління Пенсійного фонду України від 11.05.2010р. N 9-4 Зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07 червня 2010 р. за N 366/17661. Однак пенсія по віку на пільгових умовах призначена гр. ОСОБА_1 з врахуванням вимог п. 6 даної Інструкції до скасування такого . І даною Інструкцією (пункт 6) було передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві нараховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Крім того, виплата пільгової пенсії без її відшкодування (повного або часткового) передбачена виключно для осіб, які набули права на пенсію відповідно до ст. 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Цією статтею визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону (до 01.01.1992р.) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством. Особі, яка до і після 01 січня 1992 року працювала на роботах, передбачених Списками, пенсія призначається відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Оскільки пенсіонер ОСОБА_1 не має права на пенсію за ст. 100 , а набув право на пенсію за ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - витрати на виплату та доставку пільгових пенсій підлягають відшкодуванню за рахунок підприємств пропорційно відробленого стажу роботи.

Відшкодуванню Пенсійному фонду, крім суми виплаченої пенсії, підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно наказу Міністерства транспорту та зв'язку України № 828 від 19.09.2007р. становлять для міста 0,80 %, для села 1,95% , які діяли до 31.12.2007 року. Згідно п. 2 вищеназваного наказу № 828 дію попереднього наказу № 166 від 22.07.2004 року відновлено і з 01.01.2008 року тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги становлять для міста 0,79 %, для села - 1,56 %.

Вданому випадку ТзДВ «Міжгірський «Агрокомплекс» в добровільному порядку не було відшкодовано фактичні витрати на виплату та доставку громадянину ОСОБА_1 пільгових пенсій, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем по відшкодуванню таких витрат у сумі 4509,25 грн. та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Так як позивачем у даній справі є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - юридична особа, то в силу ч.4 ст. 94 КАС України судові витрати здійснені позивачем з відповідача не стягуються .

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 160-163 КАС України

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі до Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю " Міжгірський Агрокомплекс" ( смт. Міжгір'я, вул. Незалежності,56, р.р - 260094119 в Міжгірському відділенні Ощадбанку № 7296, код ЄДРПОУ- 05488934, МФО- 372084 на користь Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області (смт. Міжгір'я, вул. Шевченка,56, р/р 25601301700 в Закарпатському обласному управлінні ВАТ "Держощадбанк" МФО -312356, код ЄДРПОУ - 20449676) заборгованість по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "б - з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 4509,25(чотири тисячі п'ятсот дев'ять гривень двадцять п'ять копійок) грн.

3 . Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня отримання постанови у повному обсязі через Закарпатський окружний адміністративний суд до Львівського апеляційного адміністративного суду з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя З.Б. Плеханова

Дата ухвалення рішення13.06.2013
Оприлюднено19.06.2013
Номер документу31876587
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1589/13-а

Ухвала від 26.11.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Постанова від 13.06.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 22.05.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні