Постанова
від 18.06.2013 по справі 825/1880/13-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 825/1880/13-а

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2013 року м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Баргаміної Н.М.,

при секретарі Воєдило Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові до Державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай" про стягнення платежів, -

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай" про стягнення суми платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 65534,74 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що, відповідач знаходиться в стані ліквідації, в зв'язку з чим зобов'язаний здійснити капіталізацію платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю. У позивача значиться одна особа з ушкодженням здоров'я на підприємстві відповідача, щодо якої мають бути капіталізовані платежі в сумі 65534,74 грн. Позивачем було направлено голові ліквідаційної комісії Державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай" претензію з вимогою сплатити зазначену суму, на яку відповіді відповідачем не надано, виставлену до сплати суму капіталізованих платежів не сплачено. Тому, посилаючись на Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", Цивільний кодекс України, позивач просить суд стягнути з відповідача суму належних до сплати капіталізованих платежів у розмірі 65534,74 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечень проти позову не надав, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлявся в установленому порядку за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Державне підприємство "Торфодобувне підприємство "Замглай" є юридичною особою та знаходиться на обліку у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області, як платник страхових внесків.

Як вбачається з матеріалів справи, в зв'язку з прийняттям рішення про ліквідацію юридичної особи Державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай", позивачем 22.03.2013 року направлена голові ліквідаційної комісії Державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай" Луцькому Л.П. претензія № 11/2013 (а.с. 5) щодо визнання грошових вимог у розмірі 65534,74 грн.

Підставою для такого звернення було те, що позивачем проводяться страхові виплати ОСОБА_2, яка отримала виробничу травму під час роботи на Замглайському торфобрикетному заводі, правонаступником якого є Державне підприємство "Торфодобувне підприємство "Замглай", та згідно акту огляду МСЕК № 759/2 від 24.04.2007 року останній встановлена втрата професійної працездатності 25%, безтерміново. Даний факт підтверджується копією акту про нещасний випадок на виробництві від 04.04.1971 року, копією виписки з акта огляду МСЕК № 759/2 від 24.04.2007 року, копією постанови від 27.09.2012 року № 2523/1422/1422/12 про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати з 01.09.2012 року (а.с. 11-14).

Відповідно до частини першої статті 1195 Цивільного кодексу України, фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я фізичній особі, зобов'язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.

Частиною другою статті 1205 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (надалі - Закон).

За приписами пункту 2 частини другої статті 46 Закону фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, з наведених правових норм вбачається, що страхувальника зобов'язано проводити капіталізацію страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у всіх випадках ліквідації страхувальника незалежно від підстави такої ліквідації.

Оскільки законодавством України не визначена процедура капіталізації платежів на стадії самостійної ліквідації платоспроможної юридичної особи, то суд вважає можливим застосувати аналогію закону, а саме порядок, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 765 "Про порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю" (далі - Порядок).

Положеннями пункту 1 Порядку передбачено, що капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом пункту 3 Порядку, капіталізація платежів, передбачених підпунктами 1 - 5 пункту 2 цього Порядку, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Позивачем, з урахуванням даних Державної служби статистики України про середню очікувану тривалість життя осіб, розраховано відповідачу суму капіталізованих платежів для розрахунку із потерпілими у розмірі 65534,74 грн.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії, уповноважена ним особа або ліквідатор після закінчення процедури ліквідації, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові документи, в тому числі, довідку відповідного органу про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів фондів соціального страхування.

На момент звернення позивача з вказаними вимогами відповідач не виключений з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 34-37), а тому вимоги щодо капіталізації платежів здійснюються в межах ліквідаційної процедури.

Станом на день розгляду справи відповідачем сума капіталізованих платежів на рахунок позивача у добровільному порядку не сплачена.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, виходячи з обов'язку відповідача здійснити капіталізацію платежів, несплати відповідачем зазначених платежів, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявленого позову та необхідність стягнення з відповідача на користь позивача суми у розмірі 65534,74 грн.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 104, 122, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Торфодобувне підприємство "Замглай" (пров. Заводський, 1, смт. Замглай, Ріпкинський район, 15005, код ЄДРПОУ 30904257) на користь Віддлілення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області (вул. Шевченка, 5, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 25975429) суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 65534,74 грн.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.М. Баргаміна

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2013
Оприлюднено19.06.2013
Номер документу31889021
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/1880/13-а

Ухвала від 19.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 28.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 04.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Постанова від 04.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 09.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 09.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 17.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 28.08.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні