Ухвала
від 18.06.2013 по справі 805/4765/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Хохленков О.В.

Суддя-доповідач - Попов В.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2013 року справа №805/4765/13-а приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Попова В.В.,

суддів Лях О.П., Нікуліна О.А.

секретар Турко І.Б.

за участю сторін : представників товариства з обмеженою відповідальністю "Донбас-Мотор" Герасименко С.В., Баркар Г.В., представника управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Донецька Єрмак М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Донбас-Мотор" на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08 травня 2013 р. у справі № 805/4765/13-а за позовом управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю "Донбас-Мотор" про стягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 7432,50 грн.,-

В С Т А Н О В И В :

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 08 травня 2013 р. у справі № 805/4765/13-а позов управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас - Мотор» про стягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 7432,50 грн., задоволено повністю.

Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас - Мотор» (83016, м.Донецьк, пр.Ленінський, 55г, код ЄДРПОУ 25605193) на користь управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Донецька збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 7432 (сім тисяч чотириста тридцять дві) гривні 50 копійок. Отримувач платежу Державний бюджет Кіровського району м.Донецька, розрахунковий рахунок 31113155700007, МФО 834016, ЄДРПОУ 38033968, установа банку УДКСУ у Кіровському районі м. Донецька, код класифікації доходів 24140300.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, товариство з обмеженою відповідальністю "Донбас-Мотор" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вищевказану постанову та прийняти нову про відмову в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Мотивами апеляційної скарги особа, яка її подала, зазначає порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також невідповідність висновків суду обставинам справи та неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді - доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом першої та апеляційної інстанцій та підтверджено матеріалами справи, позивач - Управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м.Донецька є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Донбас - Мотор» є юридичною особою, код ЄДРПОУ 25605193 (а.с.53-54).

Між сторонами склалися правовідносини пов'язані зі сплатою збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при відчуженні автомобіля, які врегульовані Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» № 400/97-ВР (в редакції що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) та постановою Кабінету Міністрів України № 1740 від 03.11.1998 року «Про порядок спалити збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» (в редакції що діяла на момент виникнення спірних правовідносин).

17.05.2012 року між відповідачем та фізичною особою ОСОБА_1 був укладений договір № 00012482, відповідно до якого покупцем було придбано легковий автомобіль HONDA CR-V Sport AT5 2.4 2012 року випуску за ціною 297300,00 гривень (а.с.10-11).

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 03.07.2012 року по справі № 2а/0570/7260/2012 адміністративний позов ОСОБА_1 було задоволено повністю та стягнуто з Державного бюджету України на її користь кошти в розмірі 7432,50 грн. (а.с.8-9).

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 14.08.2012 року постанова суду першої інстанції від 03.07.2012 року залишена без змін (а.с.5-6).

Відповідно до довідки управління Державної казначейської служби в Кіровському районі м.Донецька № 57/02-47/285 від 20.03.2013 року ОСОБА_1 було повернуто 10.12.2012 року суму збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 7432,50 грн. (а.с.7).

Статтею 3 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» № 400/97-ВР (в редакції яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) встановлено, що збір на обов`язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України.

Згідно п.7 ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» № 400/97-ВР» (в редакції яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є юридичні та фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом.

Отже, відповідно до цього Закону ( в редакції яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) обов'язок зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування покладається на осіб лише у випадку відчуження, а не при купівлі автомобілів.

Відповідно до цього закону Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову «Про порядок спалити збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» № 1740 від 03.11.1998 року (далі - Порядок), яким врегульований порядок та строки сплати збору.

Згідно з п.14 Порядку, органи державтоінспекції здійснюють реєстрацію легкових автомобілів лише за умови сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що підтверджується документом про сплату цього збору.

Відповідно до п.15 Порядку, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачуються платниками цього збору на рахунки з обліку коштів спеціального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, за місцем реєстрації легкового автомобіля.

Таким чином, Порядком врегульовані строки сплати цього збору, рахунки на які повинен бути сплачений цей збір та порядок його сплати.

Відносно заперечень відповідача щодо того, що управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Донецька не має право вимоги до нього, тому що він знаходиться на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Київському районі м. Донецька, суд зазначає наступне.

Як вже вказувалося вище, відповідно до п.15 Порядку, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачуються платниками цього збору на рахунки з обліку коштів спеціального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, за місцем реєстрації легкового автомобіля.

Оскільки судом встановлено що місцем реєстрації автомобіля є Кіровський район м. Донецька то управління Пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Донецька є повноважним органом щодо забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання страхових внесків, інших надходжень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не сплачених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, відповідно до Положення про Пенсійний фонду України.

Згідно п.16 цього Порядку, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що сплачуються платниками з торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння та з відчуження легкових автомобілів, з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, з надання послуг стільникового рухомого зв'язку (додаткові збори на виплату пенсій), зараховуються в установленому порядку до загального фонду державного бюджету і використовуються згідно із Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Тому, з урахуванням викладених обставин, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, та зазначає, що позов управління задоволено правомірно, а тому підстав для задоволення апеляційної скарги немає.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи та постанова прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування постанови суду не вбачається.

Керуючись ст.ст. 185, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Донбас-Мотор" - залишити без задоволення.

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08 травня 2013 р. у справі № 805/4765/13-а - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Ухвала в повному обсязі складена та підписана колегією суддів 18.06.2013 р.

Колегія суддів : В.В. Попов

О.П.Лях

О.А.Нікулін

Дата ухвалення рішення18.06.2013
Оприлюднено20.06.2013
Номер документу31912221
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 7432,50 грн

Судовий реєстр по справі —805/4765/13-а

Ухвала від 18.06.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов В.В.

Ухвала від 01.06.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов В.В.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 03.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 14.08.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 17.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

Ухвала від 18.06.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов В.В.

Ухвала від 01.06.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Попов В.В.

Постанова від 08.05.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні