Рішення
від 19.06.2013 по справі 909/537/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2013 р. Справа № 909/537/13

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Деделюка Б.В.,

при секретарі судового засідання Червак Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест", вул. Шухевичів, 42/1, м. Івано-Франківськ, 76018,

до відповідача: Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004,

про визнання незаконною бездіяльності Івано-Франківської міської ради щодо розгляду питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, площею 0,1159 га. та зобов"язання Івано-Франківської міської ради на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60,

за участю представників сторін:

від позивача: Струс А.Я. - представник, довіреність № 2 від 02.06.2012 року,

від відповідача: представники не з"явилися,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" звернулося в суд із позовною заявою до Івано-Франківської міської ради про визнання незаконною бездіяльності Івано-Франківської міської ради щодо розгляду питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, площею 0,1159 га. та зобов"язання Івано-Франківської міської ради на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 07.05.2013 року прийнято позовну заяву і порушено провадження у справі та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 23.05.2013 року.

В судовому засіданні 23.05.2013 року оголошено перерву до 03.06.2013 року.

Ухвалою суду від 03.06.2013 року відкладено розгляд справи на 11.06.2013 року.

В судовому засіданні 11.06.2013 року оголошено перерву до 19.06.2013 року.

В порядку ст. 22 ГПК України, позивачем направлено суду заяву про зменшення позовних вимог № 23-с від 17.06.2013 року (вх. № 10403/13 від 18.06.2013 року), згідно якої позивач просить зобов"язати Івано-Франківську міську раду на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60.

З урахуванням наведеного, враховуючи закріплений ст. 129 Конституції України принцип диспозитивності учасників судового процесу, зокрема, диспозитивний характер прав позивача, які визначено ст. 22 ГПК України, щодо права позивача до прийняття рішення у справі змінити підставу або предмет позову, суд задовольнив заяву про зменшення позовних вимог і розглядає справу відповідно до змінених позовних вимог.

Судом розглянуто клопотання відповідача № 793/09-15/в від 23.05.2013 року (вх. № 8673/13 від 23.05.2013 року) про припинення провадження у справі, на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, яке мотивоване тим, що спір про визнання незаконною бездіяльності Івано-Франківської міської ради щодо розгляду питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, площею 0,1159 га. не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Оскільки судом задоволено заяву позивача про зменшення позовних вимог і предметом розгляду даної справи є зобов"язання Івано-Франківської міської ради на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, тому суд вважає клопотання відповідача про припинення провадження у справі безпідставним та необгрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню.

Представник позивача, в судовому засіданні 19.06.2013 року, позовні вимоги підтвердив, з підстав викладених у позовній заяві та заяві про зменшення позовних вимог. Обгрунтовуючи позовні вимоги, посилається на те, що бездіяльність Івано-Франківської міської ради щодо розгляду питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, площею 0,1159 га. є незаконною. Просить суд позов задовольнити, зобов"язати Івано-Франківську міську раду на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, та покласти на відповідача судові витрати.

Представник відповідача, в судове засідання 19.06.2013 року, не з"явився, про причини неявки відповідач не повідомив, хоча про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлений ухвалами суду.

Відповідно до п. 2 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2010 року № 01-08/140 "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами в господарському судочинстві" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

За таких обставин, згідно ст. 75 ГПК України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника відповідача за наявними в ній матеріалами, враховуючи, що у суду є всі необхідні докази для вирішення спору по суті, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши документи і матеріали, подані сторонами та витребувані судом, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши зібрані по справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

Рішенням Івано-Франківської міської ради ІV демократичного скликання від 20.02.2006 року, за зверненням ТзОВ "Рембудкомінвест" погоджено місце розташування земельної ділянки, розташованої за адресою: вул. Степана Бандери, 60 в м. Івано-Франківську, площею 0,1159 га., для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення за рахунок земель Івано-Франківської міської ради та дано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки за кадастровим номером № 2610100000:20:005:0098.

На підставі вказаного рішення відповідача, ТзОВ "Рембудкомінвест" укладено із Івано-Франківською регіональною філією ДП "Центр державного земельного кадастру", угоду про виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Степана Бандери, 60 в м. Івано-Франківську.

Розроблений, на виконання угоди Івано-Франківською регіональною філією ДП "Центр державного земельного кадастру", проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, у відповідності до вимог ст. 186-1 Земельного кодексу України, пройшов погодження у відповідних органах: Державному управлінні екології та природних ресурсів, управлінні культури Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківській міській санепідемстанції, Івано-Франківському міському управлінні земельних ресурсів, відділі архітектури і містобудування. Межі земельної ділянки погоджено із суміжними землекористувачами.

Висновком № 2119/П проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджено Державною експертизою обласного управління земельних ресурсів Держкомзему України.

17.05.2012 року ТзОВ "Рембудкомінвест" на адресу Івано-Франківської міської ради направлено клопотання про винесення на розгляд сесії ради питання про затвердження підготовленого проекту землеустрою та укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,1159 га., розташованої за адресою: вул. Степана Бандери, 60 в м. Івано-Франківськ.

Дане клопотання товариства, в порушення вимог діючого законодавства, на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради не винесено, рішення щодо затвердження проекту землеустрою та укладення договору оренди земельної ділянки не прийнято.

Управлінням земельних відносин виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, листом № 1148/01-19/136 від 25.05.2012 року повідомлено ТзОВ "Рембудкомінвест", що для підготовки вищевказаного договору необхідно актуалізувати представлену документацію, без зазначення, які недоліки допущені у ній, що можуть слугувати підставою для відмови у розгляді клопотання.

Відповідно до статті 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією.

Статтею 19 Основного Закону встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За змістом ст. 12 ЗК України, розпорядження землями територіальної громади міста, у тому числі надання їх у користування, належить до повноважень міської ради та здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної чи комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Частиною першою ст. 124 ЗК України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 12З ЗК України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється органами місцевого самоврядування на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи приймає рішення про надання земельної ділянки у користування.

Частиною 13 вищевказаної статті ЗК України зазначено, що підставою відмови у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише його невідповідність вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Таким чином, Івано-Франківська міська рада, не розглянувши у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, площею 0,1159 га., питання щодо надання земельної ділянки в оренду ТзОВ "Рембудкомінвест", порушила вимоги чинного земельного законодавства.

Відповідно до ч. 14 ст. 123 ЗК України дії органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у наданні земельної ділянки у користування або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України та відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 ГПК України).

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

За наведених обставин, вимоги позивача щодо зобов"язання Івано-Франківської міської ради на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, є обгрунтованими та підтверджуються матеріалами справи, тому позов підлягає задоволенню.

Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, на нього відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, слід покласти витрати понесені позивачем в зв"язку з розглядом справи, а саме: 1147 грн. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" до Івано-Франківської міської ради про зобов"язання Івано-Франківської міської ради на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60, задовольнити.

Зобов"язати Івано-Франківську міську раду на черговій сесії розглянути питання щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та укладення із Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест" договору оренди землі площею 0,1159 га. в м. Івано-Франківську по вул. Степана Бандери, 60.

Стягнути з Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004, (ідентифікаційний код 33644700), на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудкомінвест", вул. Шухевичів, 42/1, м. Івано-Франківськ, 76018, (ідентифікаційний код 33426468), 1147 (тисячу сот сорок сім) грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 21.06.13

Суддя Деделюк Б.В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Козло П. М. 21.06.13

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.06.2013
Оприлюднено25.06.2013
Номер документу31983222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/537/13

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Постанова від 16.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Рішення від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні