Постанова
від 17.06.2013 по справі 815/3779/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3779/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2013 року о 10.54 год. м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Юхтенко Л.Р.,

при секретарі судового засідання - Каракаш Ю.І.,

за участю сторін:

від позивача представник - Арікова Ю.В., за довіреністю

від відповідача представник - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Товариства з обмеженою відповідальністю «Акумото» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1919 грн. 42 коп., -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернулося Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Товариства з обмеженою відповідальністю «Акумото» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1919 грн. 42 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (які діяли у період виникнення заборгованості), наявна непогашена заборгованість зі сплати страхових внесків перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси в розмірі 1919 грн. 42 коп., яку позивач просить стягнути у судовому порядку.

Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, та просив суд їх задовольнити з підстав викладених в позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився про день, час та місце слухання справи повідомлений належним чином та завчасно, з урахуванням приписів ч.8 ст. 35 КАС України.

Вивчивши матеріали адміністративної справи, суд встановив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Акумото» зареєстроване в якості юридичної особи виконавчим комітетом Одеської міської ради 01.06.2007 року, що підтверджується довідкою є Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.8), та знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

З пояснень представника позивача. Наданих у відкритому судовому засіданні, судом встановлено, що керуючись вимогами, встановленими Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідачем було подано на адресу Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягає сплаті за вересень 2011 року.

Судом встановлено, що у строки встановлені ч.6 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач не оплатив страхові внески по вище зазначеному періоду та згідно даних картки особового рахунку заборгованість Товариство з обмеженою відповідальністю «Акумото» перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси з урахуванням часткової оплати складає 1919 грн. 42 коп.

Проаналізувавши положення чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, враховуючи обставини справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058- ІV, страхувальник (до яких відноситься відповідач згідно з п.1 ст.14 того ж Закону) зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду України, в порядку та за формою, встановленою Пенсійним фондом. Відповідний порядок встановлений Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до УПФ України», затверджений постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1(які діяли у період виникнення заборгованості).

Відповідно до п. 11.11. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004року №64/8663, платники, зазначені в підпункті 2.1.1 пункту 2.1. цієї Інструкції (до яких відносився відповідач), щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому самостійно зазначають обчислені суми страхових внесків, за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції, який згідно з пп. 11.13 п.11 цієї Інструкції подається платником незалежно від стану його фінансово-господарської діяльності.

Згідно з ч.6 п. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до ч.6 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальники (до яких відноситься відповідач) зобов'язанні сплачувати страхові внески не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення базового періоду. Згідно з п. 2 ст. 106 цього Закону, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та\або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі-недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Судом встановлено, що на адресу позивача відповідачем подавалися розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, але у строки, встановлені ч.6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач їх не оплатив, з цих підстав у відповідача виникла заборгованість зі сплати страхових внесків.

На підставі ч. 3 ст. 106 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" позивачем направлено на адресу відповідача вимогу про сплату боргу від 07.10.2011 року № ю-372 на суму 2213, 08 грн., яка була надіслана на юридичну адресу відповідача.

З урахуванням часткової оплати недоїмки, станом на час розгляду справи за відповідачем рахується недоїмка у розмірі 1919 грн. 42 коп.

В судовому засіданні встановлено, що станом на час проведення судового засідання сума боргу відповідачем самостійно не оплачена.

Відповідно до п.1 Положення про Пенсійний фонду України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.01р. №121/2001, (який діяв на час виникнення заборгованості) Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, який, зокрема, здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового пенсійного страхування, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків. Частиною 7 пункту 1 статті 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено право виконавчої дирекції Пенсійного фонду та її територіальних органів щодо стягнення з платників страхових внесків несплаченої суми страхових внесків. Згідно з п. 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі не сплати страхувальником узгодженої суми недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. Відповідно до п. 15 ст. 106 вказаного Закону, строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Абзацом 6 п. 7 розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень «Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням наданих доказів суд вважає, що обставини, на які посилаються позивач в позовній заяві в обґрунтування своїх вимог, відповідають чинному законодавству, а отже, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного та статей 14, 15, п.4 ч.2 ст. 17, ст.ст.20, 64, 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-ІV, Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004року №64/8663, керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 159-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Товариства з обмеженою відповідальністю «Акумото» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1919 грн. 42 коп. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Акумото» (вул. Канатна, 2, кв.2, м. Одеса, код ЄДРПОУ 35179034) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1919 грн. 42 коп. (одну тисячу дев'ятсот дев'ятнадцять гривень 42 копійки) на користь Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (юридична адреса: 65009, м. Одеса, пров. Світлий, 8, код ЄДРПОУ 26302649, р/р 256013123705 та р/р 256013123705 в ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845), з яких 1825 грн. 99 коп. (одну тисячу вісімсот двадцять п'ять гривень 99 копійок) на р/р 256013123705 та 93, 43 грн. (дев'яносто три гривні 43 копійки) на р/р 256003133705.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції в порядку та строки встановлені ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови складений та підписаний 17 червня 2013 року.

Суддя Л.Р. Юхтенко

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Акумото» (вул. Канатна, 2, кв.2, м. Одеса, код ЄДРПОУ 35179034) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1919 грн. 42 коп. (одну тисячу дев'ятсот дев'ятнадцять гривень 42 копійки) на користь Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (юридична адреса: 65009, м. Одеса, пров. Світлий, 8, код ЄДРПОУ 26302649, р/р 256013123705 та р/р 256013123705 в ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845), з яких 1825 грн. 99 коп. (одну тисячу вісімсот двадцять п'ять гривень 99 копійок) на р/р 256013123705 та 93, 43 грн. (дев'яносто три гривні 43 копійки) на р/р 256003133705.

17 червня 2013 року.

.

Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено26.06.2013
Номер документу32008905
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3779/13-а

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 26.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 24.01.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 15.01.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Постанова від 17.06.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 21.05.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні