Ухвала
від 27.05.2013 по справі 820/450/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2013 р.Справа № 820/450/13-а Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Бенедик А.П.

Суддів: Калитки О. М. , Калиновського В.А.

за участю секретаря судового засідання Дерев'янко А.О.

представника позивача Шовкопляс В.В.

представника відповідача Аляб"євої К.Д.

прокурора Демченка Д.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою прокурора Дергачівського району Харківської області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 27.02.2013р. по справі № 820/450/13-а

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області

до Дергачівського районного державного радіомовлення

про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Дергачівського районного державного радіомовлення, в якому просив стягнути з відповідача суму заборгованості по сплаті фінансової санкції у розмірі 2711,84грн. на користь Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначив, що Дергачівське районне державне радіомовлення зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області як платник страхового збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Управлінням Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області проведено планову перевірку відповідача з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Рішенням №931 від 31.10.2012 року за порушення норм законодавства до Дергачівського районного державного радіомовлення застосовано фінансові санкції в розмірі 2711,81 грн. за донарахування пенсійним органом або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків. Відповідачем у добровільному порядку не було сплачено суму фінансових санкцій.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 27.02.2013 року задоволено адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області.

Стягнуто з Дергачівського районного державного радіомовлення на користь Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області заборгованість по сплаті фінансової санкції у розмірі 2711,81 грн.

Прокурор Дергачівського району Харківської області, не погодившись із судовим рішенням, подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Харківського окружного адміністративного суду від 27.02.2013 року та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Обґрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, апелянт посилається на прийняття оскаржуваної постанови при неповному з'ясуванні обставин, що мають значення для справи, з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а також на доводи та обставини, викладені в апеляційній скарзі.

Позивач надав письмові заперечення на апеляційну скаргу, в яких, посилаючись на обґрунтованість та об'єктивність рішення суду, просить залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Прокурор в судовому засіданні суду апеляційної інстанції підтримав апеляційну скаргу, просив її задовольнити, посилаючись на доводи та обґрунтування, викладені в апеляційній скарзі.

Представник відповідача підтримав апеляційну скаргу, просив задовольнити її вимоги, посилаючись на необґрунтованість висновків суду першої інстанції.

Представник позивача, наполягаючи на законності та обґрунтованості рішення суду першої інстанції, просив залишити його без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення прокурора, представника відповідача та представника позивача, перевіривши рішення суду та доводи апеляційної скарги, дослідивши письмові докази, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено у суді апеляційної інстанції, що відповідач, Дергачівське районне державне радіомовлення, код ЄДРПОУ 30368063, зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України 04.11.1998 року за реєстраційним номером 0868. (а.с.31-32).

Управлінням Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області проведено планову перевірку Дергачівського районного державного радіомовлення з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів за період з 01.04.2007 року до 20.01.2011 року та надання достовірних відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі персоніфікованого обліку за період з 01.01.2007 року по 31.12.2010 року, сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, надання достовірних відомостей про застраховану особу та інших платежів, контроль за нарахуванням та сплатою яких покладено на Пенсійний фонд України, а також достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за період з 01.01.2011 року до 22.10.2012 року до органів Пенсійного фонду.

За результатами перевірки складено акт №103 від 31.10.2012 року. (а.с.6-9, згідно висновків якого перевіркою правильності нарахування та сплати страхових внесків встановлені порушення:

- ст.19 Закону України №1058-IV від 09.07.2003 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в результаті чого знімається 1086,00грн ФОП на який нараховуються, та з якого утримуються страхові внески.

- п.3 ст.20 Закону України №1058-IV від 09.07.2003 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", дане порушення відкореговано платником самостійно. (а.с.8)

Від підпису акту перевірки головний бухгалтер Дергачівського районного державного радіомовлення Аляб’єва К.Д., в присутності якої, як зазначено в акті, проведено перевірку, відмовилася, про що головним спеціалістом сектору по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою платежів ОСОБА_3 в присутності двох свідків було складено акт №1 відмови від підпису. (а.с.46)

На підставі акту перевірки №103 від 31.10.2012 року начальником Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області прийнято рішення № 931 від 31.10.2012 року про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків, яким до Дергачівського районного державного радіомовлення на підставі п.4 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застосовано фінансові санкції у розмірі 2711,81грн. (а.с.10-11)

Вказане рішення про застосування до відповідача фінансових санкцій разом з актом планової перевірки №103 від 31.10.2012 року та вимогою про сплату боргу №269 від 31.10.2012р. направлено Управлінням Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області супровідним листом від 31.10.2012 року за №5535-03/2011 на адресу Дергачівського районного державного радіомовлення (а.с.45) та отримане уповноваженим представником відповідача 06.11.2012 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.12, 44).

Управлінням Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області сформовано відносно відповідача вимогу про сплату боргу від 03.12.2012 року №Ю-13 на суму фінансових санкцій у розмірі 2711,81грн. (а.с.13), яку отримано уповноваженим представником відповідача 17.12.2012 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.14).

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність правових підстав для стягнення з відповідача заборгованості по сплаті фінансової санкції у розмірі 2711,81 грн., оскільки рішення начальника Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області про застосування до відповідача фінансових санкцій №931 від 31.10.2012 року не оскаржене в установленому законом порядку, не скасоване, доказів незаконності цього рішення відповідачем суду не надано, а отже воно є чинним, сума заборгованості відповідачем не сплачено.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Частиною 1 ст.138 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення строку для звернення до суду тощо) та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Відповідно до вимог абзацу 6 пункту 7 розділу VIII "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464-VI від 08.07.2010 року, на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п.8.1 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, стягнення заборгованості із сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості, або застосування штрафних санкцій.

Згідно п.п.6 п.2 ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-І\/ від 09.07.2003р., страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду. Відповідно до Інструкції нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього базового періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітнім періодом є календарний місяць (п. п. 5.1.4. Інструкції).

На підставі п.6 ст.64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", територіальні органи Пенсійного фонду мають право застосовувати до платників страхових внесків фінансові санкції та нараховувати пеню, передбачені цим Законом.

Згідно п.4 ч.9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за донарахування територіальним органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків накладається штраф у розмірі 5 відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми.

Згідно даних картки особового рахунку страхувальника - Дергачівського районного державного радіомовлення, станом на 06.02.2013 року загальна сума заборгованості відповідача зі сплати фінансових санкцій становить 2711,81грн. (а.с.30)

Відповідачем не надано суду доказів оскарження рішення Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області № 931 від 31.10.2012 року у встановленому законом порядку, як і не надано доказів погашення заборгованості зі сплати фінансових санкцій.

Колегія суддів вважає, що постанова Харківського окружного адміністративного суду від 27.02.2013 р. відповідає вимогам ст. 159 КАС України, а тому відсутні підстави для її скасування та задоволення апеляційних вимог апелянта.

Відповідно до ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, колегія суддів, погоджуючись з висновками суду першої інстанції, вважає, що суд дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин сторін норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги, з наведених вище підстав, висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, ст. 198, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу прокурора Дергачівського району Харківської області залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 27.02.2013р. по справі № 820/450/13-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в Дергачівському районі Харківської області до Дергачівського районного державного радіомовлення про стягнення заборгованості залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Бенедик А.П. Судді (підпис) (підпис) Калитка О. М. Калиновський В.А. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Бенедик А.П.

Повний текст ухвали виготовлений 03.06.2013 р.

Дата ухвалення рішення27.05.2013
Оприлюднено26.06.2013
Номер документу32036699
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —820/450/13-а

Ухвала від 27.05.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бенедик А.П.

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бенедик А.П.

Постанова від 27.02.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

Ухвала від 23.01.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні