Ухвала
від 13.06.2013 по справі 826/1809/13-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/1809/13-а( в 3-х томах) Головуючий у 1-й інстанції: Шейко Т.І. Суддя-доповідач: Аліменко В.О.

У Х В А Л А

Іменем України

13 червня 2013 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Аліменка В.О.

суддів Безименної Н.В., Кучми А.Ю.,

при секретарі Павленко Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу відповідача Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.04.2013 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Автоленд плюс» до Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва про визнання протиправними та скасування вимоги та рішень, -

В С Т А Н О В И Л А:

У лютому 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Автоленд плюс» звернулись до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва, в якому просили суд визнати протиправною та скасувати вимогу про сплату боргу від 23 січня 2013 року №Ю2, визнати протиправним та скасувати рішення №30 від 29 січня 2013 про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків; визнати протиправним та скасувати рішення №31 від 29 січня 2013 року про застосування фінансових санкцій за приховування (заниження) страхувальником сум заробітної плати (виплат, доходу), на які нараховуються страхові внески.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.04.2013 року адміністративний позов - задоволено частково.

Скасовано вимогу Управління Пенсійного фонду України у Деснянському районі м. Києва про сплату боргу від 23 січня 2013 року №Ю2, рішення №30 від 29 січня 2013 про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків та рішення №31 від 29 січня 2013 року про застосування фінансових санкцій за приховування (заниження) страхувальником сум заробітної плати (виплат, доходу), на які нараховуються страхові внески.

В решті позову відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятою Постановою, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати в повному обсязі Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.04.2013 року. Свої вимоги апелянт аргументує тим, що суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи апеляційної скарги наявними у справі доказами, колегія суддів приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, Управлінням Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва 23 січня 2013 року було проведено позапланову перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю «Автоленд Плюс» (код ЄДРПОУ 35974891) щодо правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, контроль за нарахуванням та сплатою за якими покладено на Пенсійний фонд України, а також достовірності відомостей, поданих до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за період з 01.01.2008 року по 31.12.2012 року, про що складено Акт №10 від 23 січня 2013 року.

Відповідно до Акту перевірки №10 від 23 січня 2013 року, ТОВ «Автоленд Плюс» з січня по червень 2010 року включно працювало 8 неоформлених осіб, які отримали заробітну плату на загальну суму 144337,00 грн. Проте заробітна плата цих осіб не була відображена у звітах за січень-червень 2010 року.

В зв'язку з виявленими порушеннями, на підставі Акту перевірки №10 від 23 січня 2013 року відповідач виніс вимогу про сплату боргу від 23 січня 2013 року №Ю2, рішення №30 від 29 січня 2013 про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків та рішення №31 від 29 січня 2013 року про застосування фінансових санкцій за приховування (заниження) страхувальником сум заробітної плати (виплат, доходу), на які нараховуються страхові внески.

Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції виходив з того, що інших доказів, які б вказували на конкретну отриману суму заробітної плати помісячно особами, які працювали у період січень-червень 2010 року у ТОВ «Автоленд Плюс», крім відомостей, які надані позивачем та податковим органом відповідачу - у матеріалах справи відсутні.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції по суті спору, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2, 4, 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) страхувальник зобов'язаний: вести облік виплат (доходу) застрахованої особи за кожним календарним місяцем та календарним роком; подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом; нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, видами діяльності товариства за КВЕД-2010 згідно Довідки АБ №335920 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), є: 45.20 технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів; - 45.11 торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами; - 45.19 торгівля іншими автотранспортними засобами; - 45.31 оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів; - 45.32 роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів; - 68.20 надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Відповідно до наказу №5 від 03 січня 2010 року штат працівників ТОВ «Автоленд Плюс» складався з шести осіб: директора, заступника директора, двох менеджерів з продажу, касира та прибиральниці з посадовим окладом в розмірі 930,00 грн. кожному.

Таким чином, у період з січня по червень 2010 року, згідно даних товариства з обмеженою відповідальністю «Автоленд Плюс», в товаристві працювало шість осіб.

Проте, відповідач, посилаючись на відомості про виплату заробітної плати та на протоколи допиту свідків: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, вважав такими, що працювали у ТОВ «Автоленд Плюс» у цей період ще 8 осіб.

Однак, як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, відомості про виплату заробітної плати, які знаходяться в матеріалах справи і відповідно до яких відповідач донараховував підприємству позивача заробітну плату за січень-червень 2010 року та внески до Пенсійного фонду, - не містять будь-яких ідентифікуючих ознак та реквізитів Товариства з обмеженою відповідальністю «Автоленд Плюс», а тому не можуть вважатись належними доказами.

Крім того, відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідачем не було надано доказів на підтвердження правомірності прийнятого ним рішення, а відтак заявлені позивачем вимоги слід визнати такими, що підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що вимоги про сплату боргу від 23 січня 2013 року №Ю2 та рішення №30, №31 від 29 січня 2013 року про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату або несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є незаконною та необґрунтованою, а отже підлягають скасуванню.

Підсумовуючи наведене, колегія суддів приходить до висновку, що доводи викладені в апеляційній скарзі не знайшли свого підтвердження, оскаржувана постанова прийнята судом відповідно до норм матеріального та процесуального права, а тому підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись, ст.ст. 2, 41, 160, 196, 197, 198, 200, 205, 206, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу відповідача Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва на Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.04.2013 року - залишити без задоволення .

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 17.04.2013 року - залишити без змін .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення Ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя В.О. Аліменко

Судді Н.В. Безименна

А.Ю. Кучма

(Повний текст Ухвали виготовлений 18.06.2013 року)

.

Головуючий суддя Аліменко В.О.

Судді: Безименна Н.В.

Кучма А.Ю.

Дата ухвалення рішення13.06.2013
Оприлюднено01.07.2013
Номер документу32071566
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/1809/13-а

Ухвала від 18.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Ухвала від 25.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мироненко О.В.

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Аліменко В.О.

Постанова від 17.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні