Рішення
від 21.06.2013 по справі 173/1213/13-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1213/13-ц

Провадження №2/173/734/2013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2013 р. м. Верхньодніпровськ

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Шевченко О.Ю. при секретарі судового засідання Демяненко С.І., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дмитрівської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Управління Дерземагенства у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, Верхньодніпровське районне управління юстиції Дніпропетровської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 1 жовтня 2012 року померла її баба - ОСОБА_2, після смерті якої відкрилася спадщина на майно, зокрема земельну ділянку на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області сільськогосподарського призначення площею 7, 450 га та яка належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповіла дану земельну ділянку ОСОБА_1. У встановлений законом строк звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва, оскільки вона не надала оригінал державного акуту на земельну ділянку. Даний державний акту було загублено, про що було розміщено оголошення в газеті «Придніпровський комунар». У зв’язку з цим позивач просила суд визнати за нею право власності на земельну ділянку, розташовану на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області сільськогосподарського призначення, площею 7,450 га (кадастровий № 1221084100:01:098:0792) в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, яка померла 1 жовтня 2012 року.

В попередньому судовому засіданні позивач позов підтримала та просила суд задовольнити позовні вимоги. Надалі подала заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідач, Дмитрівська сільська рада Верхньодніпровського району Дніпропетровської області подала заяву про розгляд справи без їх участі, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с.19).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Управління Держземагенкства у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, подала заяву про розгляд справи без їх участі (а.с. 13).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Верхньодніпровське районне управління юстиції, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, в судове засіданні не з’явилася, причини неявки суду не повідомила, заяву про розгляд справи без їх участі не надала.

Суд, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до наступних висновків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

1 жовтня 2012 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про її смерть (а.с. 6).

За життя, 21 листопада 2005 року, ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповіла земельну ділянку, яка належала їй на підставі державного акту серія 1 V -ДП № 063734 ОСОБА_1 (а.с. 4).

Право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,450 га на території Дмитрівської сільської ради ОСОБА_2 підтверджується копією державного акту 1V-ДП № 063734 (а.с.9) та довідкою Управління Держземагенства у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області від 3 червня 2013 року (а.с. 20).

Після смерті ОСОБА_2 до державного нотаріуса із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину звернулася ОСОБА_1 (а.с.21). Непрацездатна донька ОСОБА_2, ОСОБА_3, як особа, яка має право на обов’язкову частку у спадщини, подала заяву про відмову від спадщини (а.с.12). Інші спадкоємці за законом та за заповітом у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк не звернулися до нотаріуса із заявою про прийняття або відмову від спадщини, а тому згідно ч. 1 ст. 1272 Цивільного кодексу України вважаються такими, що не прийняли спадщину.

Постановою державного нотаріуса Вільногірської державної нотаріальної контори від 13 травня 2013 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2, оскільки відсутній правовстановлюючий документ - державний акт на право власності на земельну ділянку (а.с. 12).

Про те, що даний державний акт на земельну ділянку було втрачено ОСОБА_1 розмістила оголошення в газеті «Придніпровський комунар» від 13 жовтня 2012 року (а.с. 7).

Відповідно до ст. ст. 1216 , 1218 Цивільного кодексу України , спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи те, що на момент смерті ОСОБА_2 була власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області загальною площею 7,450 га, позивач прийняла спадщину, звернувши до нотаріуса з відповідною заявою, інших спадкоємців, які прийняли спадщину за законом або за заповітом не встановлено, суд вважає заявлені позовні вимоги законними та обґрунтованими, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України , стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. У зв`язку з цим суд вважає, що судові витрати, понесені позивачем, а саме сплачений нею судовий збір підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 88, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2) право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,450 на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області та яка належала ОСОБА_2 на підставі державного акту на право приватної власності на землю 1V-ДП № 063734 (кадастровий №1221084100:01:098:0792) в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2.

Стягнути з Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1443 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Дніпропетровської області через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.Ю.Шевченко

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.06.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу32079893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/1213/13-ц

Рішення від 21.06.2013

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 30.05.2013

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 16.05.2013

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні