Рішення
від 26.06.2013 по справі 663/742/13-ц
СКАДОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 663/742/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2013 року Скадовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого, судді Клімченка М.І.,

при секретарі Пінчук Д.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Скадовська цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства "Красне" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з водопостачання, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що в період з 01 липня 2010 року по 01 квітня 2013 року КП «Красне» надавало послуги з водопостачання через централізовану мережу водопроводу ОСОБА_1, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 в приватному житловому будинку, які останній отримував, але відмовився від їх оплати за встановленими у визначеному законом порядку тарифами та від укладення типового письмового договору відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Згідно розрахунку відповідач станом на 01.04.2013 року має заборгованість перед КП «Красне» в сумі 802 грн. 41 коп., з яких 194,96 грн. - заборгованість по абонентській платі, а 607,45 грн. - заборгованість за полив присадибної земельної ділянки. Позивач неодноразово звертався до відповідача з письмовими повідомленнями та вимогами про укладення договору про надання послуг з централізованого постачання холодної води і сплати заборгованості, які останній отримував, але ухилився від підписання такої угоди і внесення плати за спожиту воду. Враховуючи викладене, просила стягнути з відповідача заборгованість за послуги з водопостачання в сумі 802,41 грн., а також сплачені судові витрати.

Представник позивача в судове засідання з'явилася, позовні вимоги уточнила, просила стягнути з відповідача на користь КП «Красне» заборгованість за послуги з водопостачання в сумі 561,01 грн., а також судові витрати через те, що відповідач надав суду докази часткової сплати ним отриманих послуг з водопостачання.

Відповідач, представник відповідача в судове засідання з'явилися, позов не визнали, надали суду заперечення проти позову, згідно якого представник відповідача вважав необґрунтованим посилання позивача на норми ЖК України, оскільки статті, на які вказує у позовній заяві позивач регулюють відносини між наймачем державного житлового фонду та власником житла. Також вважає, що оскільки договір про надання послуг з водопостачання не укладений, то відповідно зобов'язання по сплаті відповідних послуг не могло виникнути. Окрім того, представник відповідача в запереченні наголошує на тому, що сторони дійсно повинні укласти договір на водопостачання, однак вину за те, що такий договір до цих пір не підписаний покладає на позивача посилаючись на те, що єдиним можливим варіантом його укладення було б направлення позивачем бланку договору відповідачу. Крім того, представник відповідача вважає, що позивач не довів перед судом того, що відповідач дійсно ухилявся від підписання договору, так як у цьому випадку позивач міг відключити відповідача від централізованого водопостачання. Окрім того, відповідач, представник відповідача надали в судовому засіданні квитанції про сплату за надані послуги з водопостачання та пояснили, що відповідач погоджується сплачувати та сплачує абонплату за послуги з водопостачання, однак не визнає нараховану суму заборгованості за полив присадибної земельної ділянки та вважає, що оплата наданих послуг за полив земельної ділянки нічим не передбачена. З викладених підстав просили відмовити в задоволенні позову.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно розрахунку, наданого позивачем, заборгованість ОСОБА_1 перед КП «Красне» складає 802 грн. 41 коп., з яких 194,96 грн. - заборгованість по абонентській платі, а 607,45 грн. - заборгованість за полив присадибної земельної ділянки, однак з урахуванням наданих відповідачем квитанцій сума заборгованості зменшена до 561,01 грн., що визнає представник позивача.

Рішенням виконавчого комітету Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області від 17.03.2010 року № 10 затверджено розрахунок собівартості та тарифу на послуги водопостачання для населення та організацій с. Красне, затверджено поливний період у 2010 році з 01 травня по 31 серпня та норми відпуску води КП «Красне» для населення та ведення особистого підсобного господарства, згідно яких тариф на послуги з водопостачання складає 11,04 грн. на 1 людину в місяць, та за полив садів і присадибних ділянок 14,40 грн. в місяць за 1 сотку поливу.

Висновком Державної інспекції з контролю за цінами в Херсонській області № 112/04-04 визначено, що розрахунок скоригованих планових витрат на виробництво послуг водопостачання визначений в розмірі 1,90 грн. за 1 куб. м. є економічно обґрунтованим.

Рішенням виконавчого комітету Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області від 16.07.2012 року № 29 затверджено розрахунок собівартості та тарифу на послуги водопостачання для населення та організацій с. Красне з 01.08.2012 року, затверджено норми відпуску води КП «Красне» для населення та ведення особистого підсобного господарства, згідно яких тариф на послуги з водопостачання з 01.08.2012 року складає 20,61 грн. на 1 людину в місяць, та за полив садів і присадибних ділянок 26,88 грн. в місяць за 1 сотку поливу.

Листами від 03.04.2012 року № 46, від 31.08.2012 року № 136 директор КП «Красне» зверталася до ОСОБА_1 з наголошенням на тому, що останній відмовився від укладення договору про надання послуг з централізованого постачання холодної води та відмовився від сплати заборгованості по поливу присадибної ділянки, у зв'язку із чим відповідачу надавався строк для добровільного виконання зобов'язання, в разі ж його невиконання, він попереджався, що буде відключений від водопровідної мережі.

Листом від 24.12.2012 року № 190 директор КП «Красне» направляла ОСОБА_1 проект договору «Про надання послуг з централізованого постачання холодної води» для погодження умов та укладення.

Із частини першої ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» вбачається, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 20 «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Суд критично відноситься до тверджень відповідача про те, що відсутність підписаного договору з надання послуг водопостачання тягне за собою відсутність зобов'язання відповідача по сплаті наданих послуг за полив присадибної ділянки та вважає, що він намагається уникнути таким чином оплати за послуги, якими він фактично користується, хоча прямий обов'язок споживача укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, встановлений чинним законодавством. Відсутність письмового договору про надання житлово-комунальних послуг, не звільняє споживача від обов'язку сплатити їх вартість у фактично наданому об'ємі. Разом із тим, суд вважає, що нарахування позивачем суми заборгованості за житлово-комунальні послуги відбувалось відповідно до вимог чинного законодавства, що підтверджується відповідними доказами, які знаходяться в матеріалах справи, оскільки тарифи на вказані послуги є чинними на даний час. Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним задовольнити уточнені позовні вимоги в повному обсязі.

Керуючись ч. 1 ст. 19, п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 10, 11, 60, 88, 174, 212 - 215, 223 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Комунального підприємства "Красне" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з водопостачання - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця с. Смотрич Городоцького району Хмельницької області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, ідентифікаційний код: НОМЕР_1, на користь Комунального підприємства «Красне», ідентифікаційний код: 32689489, адреса: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Карла Маркса, 3, заборгованість за послуги з водопостачання в сумі 561 (п'ятсот шістдесят одну) грн. 01 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця с. Смотрич Городоцького району Хмельницької області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, ідентифікаційний код: НОМЕР_1, на користь Комунального підприємства «Красне», ідентифікаційний код: 32689489, адреса: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Карла Маркса, 3, судовий збір у сумі 229,40 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області через Скадовський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення.

Суддя М.І. Клімченко

СудСкадовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено10.07.2013
Номер документу32130845
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —663/742/13-ц

Рішення від 06.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Ухвала від 29.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Рішення від 06.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Ухвала від 22.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Рішення від 26.06.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Рішення від 26.06.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 22.03.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні