Рішення
від 06.08.2013 по справі 663/742/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження №22-ц/791/2530/2013 Головуючий в І інстанції Клімченко М.І.

Категорія 24 Доповідач: Фурман Т.Г.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2013 року серпня місяця 06 дня колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Херсонської області в складі:

Головуючого:Пузанової Л.В. Суддів:Фурман Т.Г. Чиркової К.Г. При секретарі:Биковій Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 26 червня 2013 року в справі за позовом комунального підприємства „ Красне" до ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за надані послуги з водопостачання,

В С Т А Н О В И Л А:

В березні 2013 року комунальне підприємство „Красне" звернулося до суду зі вказаним вище позовом, зазначаючи, що з 01 липня 2010 року по 01 квітня 2013 року комунальне підприємство „Красне" надавало послуги з водопостачання через централізовану мережу водопроводу гр-ну ОСОБА_5, що мешкає в АДРЕСА_1 які останній отримував, але відмовився від їх оплати за встановленими у визначеному законом порядку тарифами та від укладення типового письмового договору відповідно до ст. 20 Закону України „ Про житлово-комунальні послуги".

Посилаючись на те, що станом на 01.04.2013 року відповідач має заборгованість перед комунальним підприємством в сумі 802,41 грн. з яких 194,96 грн. заборгованість по абонентській платі, а 607 грн.45 коп. за полив присадибної земельної ділянки, позивач просив стягнути з споживача заборгованість за надані послуги з водопостачання.

В процесі розгляду справи позивач погодився з розрахунками відповідача і не заперечував на зменшенні розміру заборгованості за надані послуги з водопостачання до 561,01 грн.

Рішенням суду від 26 червня 2013 року позов задоволений.

Стягнуто з ОСОБА_5 на користь комунального підприємства „ Красне" заборгованість за послуги з водопостачання в сумі 561,01 грн. та судовий збір в сумі 229,4 грн.

В апеляційній скарзі ОСОБА_5 просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позову, зазначаючи, що суд допустив порушення норм матеріального і процесуального права при вирішенні даної справи, неповно з'ясував обставини справи.

В письмових запереченнях на апеляційну скаргу комунальне підприємство „Красне" доводи апелянта не визнало, рішення суду вважає законним та обґрунтованим.

Заслухавши доповідача, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах визначених ст. 303 ЦПК України, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено і це підтверджено матеріалами справи, що комунальне підприємство „Красне" надає послуги з водопостачання через централізовану мережу водопроводу гр-ну ОСОБА_5, що мешкає в АДРЕСА_1 що відповідачем не заперечується.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку заборгованість ОСОБА_5 за період з 01 липня 2010 року по 01 квітня 2013 року становить 802,41 грн.

В судовому засіданні позивач, з урахуванням наданих відповідачем квитанцій, погодився на зменшення суми заборгованості до 561,01 грн.

Тарифи на послуги з водопостачання затверджені рішеннями Красненської сільради Скадовського району Херсонської області, які у спірний період часу не були скасовані.

Посилання відповідача на відсутність письмово укладеного з позивачем договору про надання послуг з централізованого постачання холодної води, а відтак на відсутність зобов'язання по сплаті за надані послуги, суд першої інстанції обґрунтовано не прийняв до уваги.

Закон України „Про житлово-комунальні послуги" передбачає обов'язкову письмову форму цього правочину, яка, як встановив суд, в спірних правовідносинах не додержана.

Однак відповідно до ч. 1 ст. 218 ЦК України недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків встановлених законом, а за замістом Закону „Про житлово-комунальні послуги" обов'язок по укладенню договору про надання житлово-комунальних послуг покладений як на виконавця цих послуг, так і на споживача, в тому числі власника житла.

Враховуючи, що факт надання послуг з водопостачання в будинок АДРЕСА_1 позивачем доведена, а відповідач надані послуги отримував і приймав їх на тих умовах, на яких вони надавалися позивачем протягом тривалого часу і не вчинив жодних дій для укладення договору у письмовій формі, колегія суддів вважає, що відповідач зобов'язаний сплатити на користь позивача заборгованість за надані послуги в об'ємі доведеного.

Висновки суду підтверджені належними, дослідженими в судовому засіданні доказами, яким суд дав оцінку відповідно до ЦПК України та відповідають нормам матеріального права, що регулюють спірні правовідносини.

Доводи апеляційної скарги висновки суду не спростовують і не містять посилання на нові факти чи засоби доказування, які б вказували на незаконність ухваленого в справі рішення, а тому підлягають відхиленню.

Разом з тим, відповідно до Закону України «Про судовий збір» розмір судового збору підлягає зменшенню з 229,4 грн. до 114,70 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 303, 307, 309 ЦПК України, колегія суддів,-

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_5 задовольнити частково.

Рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 26 червня 2013 року в частині стягнення судового збору змінити, зменшивши розмір стягнутого судом судового збору з 229,4 грн. до 114,7 грн. В решті рішення залишити без змін.

Рішення суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржене до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.08.2013
Оприлюднено21.08.2013
Номер документу33064687
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —663/742/13-ц

Рішення від 06.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Ухвала від 29.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Рішення від 06.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Ухвала від 22.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Фурман Т. Г.

Рішення від 26.06.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Рішення від 26.06.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 22.03.2013

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні