Ухвала
від 25.06.2013 по справі 911/2291/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі про банкрутство

"25" червня 2013 р. Справа № 911/2291/13

Господарський суд Київської області в складі судді Скутельника П.Ф. , при секретарі Каплі А.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за заявою: голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56 (надалі «Заявник»/ «Боржник»),

до боржника , - товариства з обмеженою відповідальністю товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56,

про порушення справи про банкрутство, -

за участю представників учасників у справі про банкрутство:

від Боржника : не з'явився, -

В С Т А Н О В И В:

до господарського суду Київської області звернувся голова ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56, з заявою б/№ б/д (вх. № 2274 від 11.06.13 р.) про порушення справи про банкрутство боржника, - товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56 (надалі за текстом: «Боржник»/ «Заявник» ), з підстав, як вказує Заявник, наявності у Боржника перед кредитором заборгованості в сумі 9 720,00 грн., в той час як вартості майна Боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів та на підставі ст. 95 «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі за текстом: «Закон про банкрутство»). В своїй заяві Заявник просить суд: порушити провадження в справі про банкрутство ТОВ «Зерно Тавріди», визнати Боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру; призначити ліквідатором Боржника голову ліквідаційної комісії Станіславова Бориса Володимировича.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Ухвалою господарського суду Київської області від 17.06.13 року про прийняття заяви про порушення провадження у справі про банкрутство прийнято заяву б/№ б/д товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ» про порушення справи про банкрутство до розгляду; призначено справу до розгляду у підготовчому засіданні на 25 червня 2013 року; зобов'язано Заявника / Боржника надати документальні докази у справі. Факт направлення ухвали господарського суду Київської області від 17.06.13 року Заявнику та іншим особам, визначених ухвалою підтверджено відбитком відділу діловодства господарського суду Київської області № 426 від 17.06.13 р. на зворотному боці останнього аркушу вказаної ухвали.

25.06.13 року через відділ діловодства господарського суду Київської області від Боржника надійшов лист з відомостями наданими на вимокання вимог ухвали господарського суду Київської області від 17.06.13 р.

25 червня 2013 року в призначене підготовче засідання Боржник не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча й був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання. Детально дослідивши наявні матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону про банкрутство, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Статтею 75 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ч.ч. 1, 3, 6 ст. 16 Закону про банкрутство, перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом. Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання . Якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження. У разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози. За наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про: порушення провадження у справі про банкрутство; відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ст. 1 Закону про банкрутство, неплатоспроможністю є неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Справа перебуває на стадії підготовчого засідання. Суд розглядає справу виходячи з наявних матеріалів справи, які вважає достатніми для вирішення питання наявності чи відсутності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Зерно Тавріди».

Дослідивши детально матеріали справи в ході перевірки обґрунтованості вимог Боржника, з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство Боржника, суд дійшов наступних висновків.

Боржник - товариство з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56, зареєстроване як юридична особа 25.04. 2006 року, факт його перебування в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців підтверджено оригіналом Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 16477625 від 20.05.13 року, є суб'єктом підприємницької діяльності та є суб'єктом банкрутства.

Відповідно до заяви Боржника та долучених до нього доказів, Протоколом № 13 загальних зборів учасників Боржника від 11.03.13 року прийнято рішення про припинення товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ» шляхом його ліквідації відповідно до чинного законодавства в зв'язку з незадовільним станом надходження фінансових потоків від здійснення господарських операцій, складним становищем на ринку товарів та послуг; призначено голову ліквідаційної комісії - Станіславова Б.В.; затверджено порядок проведення ліквідаційної процедури Боржника, разом з вирішенням інших питань організації ліквідації підприємства, на підтвердження чого долучено протокол № 13 загальних зборів учасників Боржника від 11.03.13 року; факт того, що Тохтамиров Д.В. є єдиним учасником Боржника підтверджено Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 16477625 від 20.05.13 року.

Згідно заяви Заявника 14.03.13 року в Бюлетені державної реєстрації № 242 (7) опубліковано повідомлення про ліквідацію Боржника, на підтвердження чого Заявником долучено копію обкладинки Бюлетеня державної реєстрації № 242 (7) та повідомлення про ліквідацію Боржника № 3040 в Бюлетені державної реєстрації № 242 (7).

Відповідно до оригіналу Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 16477625 від 20.05.13 року долученого до матеріалів справи, 12.03.13 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відомості про прийняте рішення про припинення підприємницької діяльності Боржника за рішенням засновників.

Згідно матеріалів заяви, наказом про проведення інвентаризації від 15.03.13 року створено комісію по інвентаризації активів Боржника та в наступному проведено інвентаризацію активів Боржника, на підтвердження чого долучено оригінал наказу № 1 від 15.03.13 року та акти інвентаризації (основних засобів, розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами, грошових коштів, що знаходяться в касі підприємства, цінностей і бланків суворої звітності, витрат майбутніх періодів, та інші) складені за результатом проведеної інвентаризації майна Боржника. За результатом проведеної інвентаризації головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс Боржника станом на 17.06.13 р. за даними якого вартість активів Боржника становить 0,0 грн., пасив Боржника дорівнює 9,7 тис. грн.

17.05.13 року загальними зборами учасників Боржника прийнято рішення про затвердження проміжного ліквідаційного балансу Боржника станом на 16.05.13 року за результатами проведеної інвентаризації, а також прийнято рішення звернутись до господарського суду Київської області з заявою про порушення справи про банкрутство Боржника в порядку, передбаченому ст. 95 Закону про банкрутство в зв'язку з встановленням за результатом проведеної інвентаризації та заходів по припиненню юридичної особи, що актив Боржника становить 0,0 грн., пасив Боржника дорівнює 9,7 тис. грн., а саме як слідує з матеріалів справи, до Боржника звернувся кредитор з вимогами до нього, які підтверджені документально та встановлено за наслідками інвентаризації, що активів Боржника не достатньо для погашення заборгованості перед кредитором, на підтвердження вказаного Заявником надано протокол № 14 загальних зборів учасників Боржника від 17.05.13 року. Таким чином, Заявником надано документально підтверджені відомості про відсутність у Боржника станом на 16.05.13 р. будь-яких активів, що було встановлено головою ліквідаційної комісії за результатом проведеної інвентаризації майна Боржника, а також встановлено наявність кредиторської заборгованості (в сумі 9 720,00 грн.), яку Боржник не спроможний погасити в зв'язку з відсутністю майна.

Крім того, суд бере до уваги, що відповідно до наданого балансу Боржника станом на 31.12.12 року, у Боржника також вартість активів Боржника дорівнювала 0,0 грн.

Розглядаючи підстави виникнення кредиторської заборгованості Боржника судом встановлено, що відповідно до матеріалів заяви, після публікації оголошення про ліквідацію Боржника до Боржника звернувся з заявою кредитор - ТОВ «Компанія Ц.К.С.» з вимогою погасити борг у сумі 9 720,00 грн., який виник на підставі договору поставки № 16-04, до якої долучено копію договору, оригінал накладної № 20 з підтвердженням отримання Боржником товару. За результатом розгляду вимог кредитора Боржником визнано наявність заборгованості, на підтвердження чого надано суду акт звірки № 1 від 30.04.13 року. Відповідно до п. 7.1. договору поставки № 16-04, оплата товару проводиться протягом трьох календарних днів після одержання товару, таким чином строк оплати товару є таким, що настав згідно наявних доказів - 25.04.13 р. Перевіривши вказані докази, судом встановлено наявність підтвердженої заборгованості Боржника перед ТОВ «Компанія Ц.К.С.» в сумі 9 720,00 грн., строк вимоги за якою настав.

Згідно заяви Заявника, дебіторська заборгованість у Боржника відсутня; майно, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб - не має; відомості про всі рахунки на яких обліковуються цінні папери, що належать Боржнику - відсутні; відкритий один рахунок. Ліквідаційною комісією встановлено, що загальна сума кредиторської заборгованості боржника складає 9 720,00 грн., яка складається з заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ «Компанія Ц.К.С.»., у зв'язку з наведеним, власником прийнято рішення про звернення до суду голови ліквідаційної комісії з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Боржника.

Таким чином ліквідаційною комісією виявлено непогашену кредиторську заборгованість, строк сплати якої сплив та відсутність будь-яких майнових активів Боржника, необхідних для погашення грошових зобов'язань Боржника, що підтверджено документально та перевірено судом. Останнє є свідченням неспроможності Боржника погасити кредиторську заборгованість та становить підставу для звернення до суду з заявою про порушення справи про банкрутство.

Крім того, судом встановлено, що Боржником направлено Бориспільській ОДПІ - податковому органу за місцезнаходженням Боржника заяву про припинення платника податків за формою 8-ОПП, що підтверджено заявою про припинення платника податків - Боржника від 12.03.13 року, оригіналами квитанції УДДПЗ Укрпошта № 2248 від 17.04.13 року та опису вкладення від 17.04.13 року, адресованого Бориспільській ОДПІ ДПС у Київській області.

В свою чергу, відповідно до п. 3 Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року № 14 у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року № 1361, - «Аналіз наявності (відсутності) ознак дій з приховування чи доведення до банкрутства або фіктивного банкрутства підприємства та визначення ознак втрати або відновлення платоспроможності», - ч. 3 п. п 3.3. - ознаками стійкої фінансової неспроможності можуть уважатися: збитковість діяльності протягом двох років; відхилення показників ліквідності від граничного значення; зупинення платежів, що триває понад три місяці, за наявності боргових зобов'язань, строки платежів за якими настали; наявність значної (понад триста мінімальних розмірів заробітної плати) суми непогашених боргових зобов'язань, строки платежів за якими настали більше як три місяці тому; наявність значної суми непогашених боргових зобов'язань, визнаних юридичною особою - боржником або підтверджені виконавчими документами; наявність у підприємства значної суми непогашених штрафів, пені, неустойки, визнаних у судовому порядку, за невиконання умов договорів та недотримання вимог законодавства; наявність заяви про порушення провадження у справі про банкрутство даної юридичної особи, прийнятої до розгляду господарським судом, або провадження у справі про банкрутство цієї юридичної особи.

Детально дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність з перелічених ознак, ознак які вказують на стійку фінансову неплатоспроможність Боржника, зокрема відхилення показників ліквідності від граничного значення; наявність заяви про порушення провадження у справі про банкрутство даної юридичної особи, прийнятої до розгляду господарським судом, або провадження у справі про банкрутство цієї юридичної особи.

За наслідками дослідження матеріалів справи судом встановлено доведеність тверджень голови ліквідаційної комісії Боржника про неспроможність виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредитором, що встановлено головою ліквідаційної комісії під час ліквідації Боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону про банкрутство, право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Вказаними обставинами справи підтверджується обґрунтованість тверджень Заявника про наявність підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство.

Як зазначено, відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону про банкрутство, за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про: порушення провадження у справі про банкрутство; відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 9 ст. 16 Закону про банкрутство, в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається про: порушення провадження у справі про банкрутство; … введення мораторію на задоволення вимог кредиторів … .

В підготовчому засіданні за наслідком розгляду заяви Заявника, суд дійшов висновку про наявність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство Боржника та задоволення вимог п. 1 прохальної частини заяви Заявника.

В свою чергу, правовий аналіз норм ст. ст. 10, 16, 95 про банкрутство вказує на те, що провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Як зазначено, ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство визначено, що вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

На підставі викладеного, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви голови ліквідаційної комісії про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», суд дійшов висновку про доцільність задоволення вимоги п. 1 прохальної частини заяви, з врахуванням особливостей процедури банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону про банкрутство, що вимагає призначення дати судового засідання, у якому вирішуватиметься питання про винесення постанови про визнання боржника банкрутом.

Керуючись ст. ст. 1 , 10 , 16 , 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , ст.ст. 65, 86 Господарського процесуального кодексу України , суд, -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження за заявою голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56, б/№ б/д у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56;

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до ст. 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з чим, органам державної виконавчої служби зупинити виконавчі провадження з примусового виконання виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюються стягнення з Боржника - товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», ідентифікаційний код: 34371677, місцезнаходження: 08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Броварська, буд. 56, відповідно до законодавства;

3. Призначити справу до розгляду у судовому засіданні на 22 липня 2013 року на 15 год. 45 хв ., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. Комінтерну, 16, Зал судових засідань № 2).

4. Голові ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «ЗЕРНО ТАВРІДИ», подати суду інші наявні, але не подані документи на підтвердження своєї неплатоспроможності.

5. Попередити учасників у справі про матеріальну відповідальність невиконання вимог суду, зокрема, попередити про те, що відповідно до п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, приймаючи рішення, має право: стягувати в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

6. Ухвалу надіслати: державному реєстратору за місцезнаходженням Боржника, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням Боржника;

Копію ухвали надіслати: учасникам у справі про банкрутство, податковому органу за місцезнаходженням Боржника, центру зайнятості за місцезнаходженням Боржника, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцезнаходження Боржника, Управлінню Пенсійного фонду України за місцезнаходженням Боржника; місцевому загальному суду за місцезнаходженням Боржника.

Дата набрання чинності ухвалою - 25 червня 2013 року;

Термін пред'явлення виконавчого документу до виконання - до 25 червня 2014 року.

Дана ухвала виконується в порядку встановленому для виконання судових рішень, та відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчим документом.

Суддя Скутельник П.Ф.

Дата ухвалення рішення25.06.2013
Оприлюднено08.07.2013
Номер документу32229090
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство: від Боржника : не з'явився

Судовий реєстр по справі —911/2291/13

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Постанова від 22.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні