Рішення
від 08.07.2013 по справі 397/340/13-ц
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/340/13-ц

н/п : 2/397/139/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.07.2013 року Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Пляка С.Л.,

при секретарі - Захаренко С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства «Дєдов», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - відділ Дерземагенства в Олександрівському районі Кіровоградської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання недійсними договору оренди земельної ділянки НОМЕР_1, укладеного між ОСОБА_1 та СФГ «Дєдов», терміном на 15 років та зареєстрованого Олександрівським офісом КРФ ЦЗКД в реєстрі 03.11.2010 року № 0410037900032.

Свої вимоги мотивує тим, що вказаний договір суперечить вимогам ст. 15 Закону України «Про оренду землі», а саме не зазначені умови збереження стану об'єкта оренди, тому вимушена звернутись до суду за захистом свого порушеного права.

В судовому засіданні позивач, не посилаючись на порушення вимог ст. 15 Закону України «Про оренду землі», пояснила, що договір оренди землі має намір розірвати оскільки її не задовольняє орендна плата, яку орендар виплачує пізніше ніж інші орендарі та в обсязі який її не задовольняє.

Представник позивача, заявлені вимоги підтримав, суду пояснив, що дійсно в пункті 17 договору оренди землі від року не зазначені істотні умови збереження стану об'єкта оренди, що суперечить вимогам ст. 15 Закону України «Про оренду землі», а тому вказаний договір оренди необхідно визнати недійсним.

Представник відповідача заявлених вимог не визнав, суду пояснив, що відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, а тому договір є укладеним і підстав для визнання його недійсним не встановлено.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - відділ Держземагенства в Олександрівському районі Кіровоградської області, в судове засідання не з'явилась надала суду заяву про згоду на слухання справи у її відсутність.

Суд заслухавши позивача, представника позивача, представника відповідача, вивчивши матеріали справи вважає за необхідне в задоволенні позову відмовити з наступних підстав.

У відповідності з ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У відповідності з ч. 1 ст. 210 ЦК України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

У відповідності з ч. 1 ст. 20 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі підлягає державній реєстрації і у відповідності зі ст. 18 Закону набирає чинності після його державної реєстрації.

У відповідності зі ст. 15 Закону України «Про оренду землі» відсутність у договірі оренди землі одної з істотних умов, передбачених цією статтею ………є підставою ………… для визнання договору недійсним відповідно до закону.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки НОМЕР_1, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Триліської сільської ради, Олександрівського району Кіровоградської області площею 3,98 га, у межах згідно з планом, державний акт на право приватної власності на землю серії РЗ, кадастровий номер земельної ділянки - 3520588000:02:000:0035 ( а.с. 4).

Згідно договору оренди землі, зареєстрованому відділом Держкомзему у Олександрівському районі за № 54000221 від 09 червня 2011 року, земельна ділянка на підставі акта прийому-передачі земельної ділянки передана в оренду СФГ «Дєдов» ( а.с. 12-13).

Укладаючи договір оренди землі, сторони обговорили питання щодо збереження об'єкту оренди-земельної ділянки НОМЕР_1 площею 3,98 га, оскільки в пункті 21 договору оренди землі зазначили, що після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, порівняно з тим у якому він її одержав.

Отже, орендар взяв на себе обов'язок зберегти земельну ділянку і не допускати погіршення стану об'єкту оренди. Звичайно, для того щоб зберегти стан земельної ділянки орендарю необхідно дотримуватись відповідних агротехнічні заходів і правил .

Відсутність будь-яких заперечень при підписанні договору, а також будь - яких претензій щодо збереження землі під час виконання договору, вказує на те, що сторони вважали достатнім зазначити загальні умови збереження об'єкту оренди, а саме обов'язок орендаря не допустити погіршення стану земельних ділянок і не конкретизували ці умови.

В судовому засіданні позивач взагалі не посилалась на відсутність істотних умов збереження земельної ділянки, а посилалась на неналежну виплату орендної плати.

Отже недостатність зазначення умов збереження об'єкту оренди не може розцінюватися як відсутність цих умов в зазначеному договорі. Зміст договору (а.с. 12-13) вказує на те, що в договорі зазначені умови збереження об'єкту оренди.

Відповідно до ст. З ЦПК кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом , звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За обставин, коли сторони передбачили обов'язок орендаря зберегти орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому у порівнянні з тим у якому він її одержав, право позивача не є порушеними.

За таких обставин вимоги позивача про визнання договорів недійсними слід розцінювати як формальний привід для припинення договірних відносин з відповідачем, ці вимоги задоволенню не підлягають, оскільки законні підстави для цього відсутні.

Керуючись ст.ст. 208, 213 - 215 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства «Дєдов» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки -відмовити.

На рішення суду може бути подана, через Олександрівський районний суд, в апеляційний суд Кіровоградської області, апеляційна скарга, протягом 10 днів з дня його проголошення.

Особи які брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

СУДДЯ: /підпис/

Копія вірно: Суддя Олександрівського районного

суду Кіровоградської області С.Л.Пляка

СудОлександрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.07.2013
Оприлюднено16.07.2013
Номер документу32347849
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/340/13-ц

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Ухвала від 14.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Ухвала від 14.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Ухвала від 14.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик С. А.

Рішення від 08.07.2013

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Пляка С. Л.

Ухвала від 13.02.2013

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Пляка С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні