Рішення
від 17.07.2013 по справі 528/819/13-ц
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/819/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

м. Гребінка 21 червня 2013 року Гребінківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Радзівона О.І., секретаря Карпенко О.В., з участю позивача та його представника - ОСОБА_1, представника відповідача - Іванченка Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гребінка цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Приватного підприємства «Мар'янівське» с. Мар'янівка Гребінківського району Полтавської області про визнання недійсною додаткової угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

У травні 2013 року позивач звернувся до суду з позовом до ПП «Мар'янівське» с. Мар'янівка Гребінківського району Полтавської області про визнання недійсною додаткової угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

В обґрунтування заявленого позову зазначає, що у 2007 році уклав з ПП «Мар'янівське» договір оренди землі, згідно з яким, він передав відповідачу належну йому відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ № 174889 земельну ділянку площею 4,140 га (кадастровий номер земельної ділянки 5320882800:00:001:0224), що розташована на території Мар'янівської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, терміном на 5 років зі сплатою орендної плати в розмірі встановленому договором.

Того ж дня сторони підписали Акт прийому-передачі земельної ділянки. На протязі дії вищевказаного договору позивач неодноразово звертався до відповідача та повідомляв, що по закінченню строку договору не має наміру продовжувати його. Але, коли позивач звернувся до орендаря з приводу припинення договору оренди у зв'язку з закінченням строку його дії, йому директором приватного підприємства було надано другий примірник додаткової угоди до договору оренди у якому стояв підпис позивача, та зі змісту якого він зрозумів, що строк дії договору було подовжено ще на 5 років. Запевняє, що свого підпису на додатковій угоді він не ставив.

На підставі вищевикладеного, просить визнати недійсною додаткову угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 13.11.2007 року, укладену від імені ОСОБА_3 з Приватним підприємством «Мар'янівське», зареєстровану 17.02.2009 року у Гребінківському районному відділі Полтавської регіональної філії центру Державного земельного кадастру (запис № 040955400068); судові витрати віднести на рахунок відповідача.

В судовому засіданні позивач свої позовні вимоги підтримав, надав пояснення аналогічні, викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача заперечив проти позову, просить застосувати позовну давність, так як додаткова угода була укладена 27.02.2009 року, тобто більше трьох років тому, та відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Заслухавши доводи та пояснення учасників процесу, перевіривши фактичні обставини справи письмовими доказами, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_3, з наступних підстав.

У відповідності до ст. ст. 1-3 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі , регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі. Об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою.

У відповідності до ч.ч. 1, 5 ст. 6 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Судом встановлено, що згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №174889, виданого 11.04.2007 року головою Гребінківської районної державної адміністрації Полтавської області на підставі свідоцтва про право на спадщину по закону ВЕС № 300096 від 29.11.2006 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1970, позивач, ОСОБА_3, має у власності земельну ділянку площею 4,140 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Мар'янівської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, кадастровий номер земельної ділянки - 5320882800:00:001:0224 (а.с. 9).

Згідно з ст. 13 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

13.11.2007 року між сторонами було укладено договір оренди землі, згідно з яким, позивач передав відповідачу в оренду свою земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва строком на 5 років (а.с. 10).

По закінченню дії договору, 12.04.2013 року позивач звернувся до відповідача із повідомленням про розірвання договору оренди землі (а.с. 6). Як вбачається з відповіді відповідача від 30.04.2013 року, згідно договору оренди землі, зареєстрованого 13.11.2007 року Гребінківським РВ ПРФ центру ДЗК, земельна ділянка серії ПЛ № 174889, надана ПП «Мар'янівське» в оренду для ведення сільськогосподарського виробництва строком на 5 років, а згідно додатку до цього договору підписаного 27.02.2009 року, строк оренди земельної ділянки продовжено до 10 років. Договір оренди від 13.11.2007 року та додаток до нього від 27.02.2009 року складено та оформлено відповідно до чинного законодавства України. ПП «Мар'янівське» взяті на себе обов'язки, згідно договору оренди від 13.11.2007 року та додатку до нього від 27.02.2009 року, виконує сумлінно. Орендна плата сплачується орендодавцю ОСОБА_3 своєчасно та в повному обсязі. У зв'язку з цим, ПП «Мар'янівське» не бачить підстав для розірвання договору оренди від 13.11.2007 року (а.с. 7-8).

Допитана в якості свідка ОСОБА_4 суду дала свідчення про те, що вона являється дружиною позивача. Коли отримувала орендну плату за договором оренди землі (зерно), укладеним 13.11.2007 року між її чоловіком, ОСОБА_3 та ПП «Мар'янівське», їй запропонували підписати документи про підвищення відсотків оплати за землю, про те, що тією угодою, яку вона підписала, продовжили строк оренди землі, її ніхто не повідомив, копії додаткової угоди на руки не надали.

Згідно з ч. 1, ч. 3 ст. 203 ЦК, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи той факт, що додаткову угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 13.11.2007 року, укладену від імені ОСОБА_3 з Приватним підприємством «Мар'янівське», підписала дружина позивача без передбаченого на те законом права (довіреності чи іншого уповноважуючого документу), суд приходить до висновку про відсутність вільного волевиявлення учасника правочину, ОСОБА_3, яке має бути вільним та відповідати його внутрішній волі, та наявність підстави для визнання такого правочину недійсним.

Твердження представника відповідача про те, що додаткову угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 13.11.2007 року підписав ОСОБА_3 нічим не підтверджені у судовому засіданні, а тому, вважаються такими, що не заслуговують на увагу суду.

Частиною 1 статті 58 ЦПК передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Згідно з ст. 60 ЦПК, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Стосовно застосування строків позовної давності, що було заявлено представником відповідача, суд приходить до наступних висновків.

Як було встановлено в судовому засіданні, про продовження строку дії договору оренди землі, укладеного між сторонами 13.11.2007 року, позивач дізнався з відповіді відповідача на його лист-повідомлення від 30.04.2013 року, а тому, суд вважає, що перебіг строку позовної давності, у відповідності до ч. 1 ст. 261 ЦК, необхідно відраховувати саме з цього моменту та не вбачає підстав для відмови у позові з причин збігу строку позовної давності.

Згідно з ч. 1 ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Виходячи з наданих сторонами доказів, суд вважає, що позовні вимоги позивачів є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім цього, відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Таким чином, підлягають стягненню з відповідача, ПП «Мар'янівське» на користь позивача витрати на судовий збір, понесені ним при подачі позовної заяви до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Конституції України, ст. 1-3, ч. 1 ст. 4, ч. 1 ст. 5, ч.ч. 1, 5 ст. 6, ст. 13 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 6 жовтня 1998 року, ст. ст. 203, 215, 261 ЦК, керуючись ст.ст. 8, 10, 58, 60, 88, 212-215, ч. 1 ст. 223 ЦПК, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_3 задовольнити в повному обсязі.

Визнати недійсною додаткову угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 13.11.2007 року, укладену від імені ОСОБА_3 з Приватним підприємством «Мар'янівське», зареєстровану 17.02.2009 року у Гребінківському районному відділі Полтавської регіональної філії центру Державного земельного кадастру (запис № 040955400068).

Судові витрати віднести на рахунок відповідача. Стягнути з Приватного підприємства «Мар'янівське» на користь ОСОБА_3 114,70 грн. судового збору, сплачених позивачем при подачі позовної заяви до суду.

Повний текст рішення суду виготовлено 27 червня 2013 року.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом 10 днів з дня проголошення його вступної та резолютивної частин шляхом подачі апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення вступної та резолютивної частин судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Гребінківського районного суду Полтавської області О. І. Радзівон

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення17.07.2013
Оприлюднено19.07.2013
Номер документу32436358
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/819/13-ц

Рішення від 14.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Винниченко Ю. М.

Рішення від 17.07.2013

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Радзівон О. І.

Рішення від 05.07.2013

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Радзівон О. І.

Ухвала від 04.06.2013

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Радзівон О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні