Рішення
від 15.07.2013 по справі 904/4074/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.07.13р. Справа № 904/4074/13

За позовом Приватного підприємства "Мастер-Кабель", м. Макіївка

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: Маляревська А.А., дов. № 147 від 21.06.2013р., представник;

від відповідача: Дудченко Т.І. - довіреність №12 від 12.10.2012 року

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "Мастер-Кабель", м. Макіївка звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс", м. Дніпропетровськ про стягнення заборгованості за договором постачання №12/03 від 12.03.2013 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань по оплаті грошових коштів, покладених на нього за договором постачання № 12/03 від 12.03.2013 року.

Представником позивача подано клопотання, з якого вбачається, що останнім здійснено перерахунок штрафних санкцій та з урахуванням якого просить стягнути з відповідача 54541,13 грн. - основного боргу, пеню в розмірі 4270,06 грн., 3% річних - 1290,55 грн., штраф в розмірі 2 827,04 грн.

Представник відповідача надав відзив на позов, в задоволенні позовних вимог просить відмовити з посиланням на договір про відступлення права вимоги № 05/04/13 від 05.04.2013 року.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не подавалось.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, у судовому засіданні 15.07.2013 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Приватним підприємством "Мастер-Кабель" (далі - позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс" (далі - відповідач, покупець) укладено договір постачання №12/03 від 12.03.2012 року (далі -договір).

Відповідно до п.1.1. договору, постачальник зобов'язується поставити і передати у власність покупця кабельно-проводникову та (чи) іншу електротехнічну продукцію, а покупець зобов'язується прийняти продукцію і вчасно сплатити постачальникові її вартість. Тип, марка і кількість продукції вказується в рахунках - фактурах чи накладних, наданих покупцеві на кожну окрему партію продукції.

Договір набирає сили з дня його підписання і діє до 31.12.2012 року чи до повного виконання зобов'язання по договору. У разі коли жодна з сторін за 20 днів до закінчення строку дії договору письмово не виявить бажання припинити його дію, то він вважається автоматично пролонгованим до 31.12.2013 року.

Ціна на кожну окрему партію продукції визначається окремо та узгоджується сторонами в рахунках - фактурах чи накладних (п. 2.2. договору).

Згідно з п.4.1. договору, покупець сплачує постачальнику вартість кожної окремої партії шляхом внесення передплати у розмірі 50 % від вартості партії продукції на розрахунковий рахунок постачальника, залишок суми - 50 % покупець сплачує постачальнику по факту поставки партії товару. Тара є платною та її вартість сплачується разом з оплатою вартості продукції. У разі неоплати вартості тари у строки, передбачені договором, покупець зобов'язаний повернути постачальникові тару протягом 30 календарних днів, починаючи з першого дня прострочення оплати. У разі, якщо постачальник вважатиме можливим відпустити продукцію без передплати. покупець зобов'язаний сплатити її вартість протягом 5 календарних днів з моменту отримання продукції, але не пізніше наступної дати поставки.

Підставою для сплати є договір, рахунок - фактура чи накладна (п.4.3. договору).

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу товар, що підтверджується рахунками -фактурами, видатковими накладними, які містяться в матеріалах справи.

Відповідач частково розрахувався з позивачем на загальну суму 389 730,13 грн., непогашеною залишилась заборгованість в розмірі 62 928,78 грн.

Позивачем на адресу відповідача направлено лист №1402 від 14.02.2013 року з проханням сплатити заборгованість (а.с.16).

Доказів сплати заборгованості сторонами не надано.

Господарський суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ст.548 Цивільного кодексу України). Виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно договору неустойкою (штрафом, пенею). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми не своєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до п.5.4. договору у випадку порушення покупцем термінів розрахунку має право стягнути з покупця пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діє на цей період, від несплаченої суми за кожен день затримки оплати. У разі порушення покупцем термінів сплати штрафу більш ніж на 10 банківських днів, постачальник вправі вимагати від нього сплати штрафу у розмірі 5 % від суми простроченого платежу.

За несвоєчасну оплату поставленого товару позивач нарахував відповідачу пеню в розмірі 4 270,06 грн. та штраф в розмірі 2 827,04 грн.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки прострочення виконання грошового зобов'язання має місце, є правомірними та підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних в сумі 1290,55 грн.

Посилання відповідача на договір про відступлення права вимоги №05/04/13 від 05.04.2013 року, відповідно до якого право вимоги на підставі договору №12/03 від 12.03.2012 року передано ТОВ "Мастер-Кабель Україна", як на підставу для відмови в задоволенні позовних вимог, спростовуються наданою позивачем угодою про розірвання договору №05/04/13 від 05.04.2013 року, яку направлено на адресу відповідача разом з супровідним листом, які містяться в матеріалах справи.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню, заборгованість в розмірі 54 541,13 грн., 4 270,06 грн. - пені, 3% річних - 1 290,55 грн., штраф в розмірі 2 827,04 грн., підтверджені матеріалами справи і підлягають стягненню.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82-85,115-116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс" (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Гоголя, 13, код ЄДРПОУ 33718122) на користь приватного підприємства "Мастер-Кабель" (86151, Донецька область, м. Макіївка, вул. Степана Разіна, 2/43, код ЄДРПОУ 34685884) заборгованість в розмірі 54 541,13 грн. (п'ятдесят чотири тисячі п'ятсот сорок одну гривню 13 коп.), пеню в розмірі 4 270,06 грн. (чотири тисячі двісті сімдесят гривень 06 коп.), 3% річних в розмірі 1 290,55 грн. (одну тисячу двісті дев'яносто гривень 55коп.), штраф в розмірі 2 827,04 грн. (дві тисячі вісімсот двадцять сім гривень 04коп.), судовий збір в розмірі 1 720,50 грн. (одну тисячу сімсот двадцять гривень 50 коп.).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 16.07.2013 року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення15.07.2013
Оприлюднено18.07.2013
Номер документу32444389
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —904/4074/13

Постанова від 17.09.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні