Ухвала
від 17.07.2013 по справі 906/986/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, ' 481-620

УХВАЛА

"17" липня 2013 р. Справа № 906/986/13.

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді: Прядко О.В.

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фактор Груп" (м.Київ)

До: Відкритого акціонерного товариства "Коростенський щебзавод" (м. Коростень)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Установи "Коростенське міськрайонне Управління юстиції Житомирської області" в особі реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області

про визнання недійсним рішення наглядової ради

без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фактор Груп" звернулося до господарського суду Житомирської області з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Коростенський щебзавод" про визнання недійсним рішення наглядової ради.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 15.07.2013 позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі №906/986/13; розгляд справи призначено на 22.08.2013; залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Установу "Коростенське міськрайонне Управління юстиції Житомирської області" в особі реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області (11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28-г, ідент. код 33201057).

Одночасно, ухвалою про порушення провадження у даній справі від 15.07.2013 було частково задоволено заяву ТОВ "Фактор Груп" про забезпечення позову №14/07/13 від 14.07.2013 та вжито заходів забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області вносити зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567) (або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори), на підставі рішення Наглядової ради, що оформлене протоколом засідання Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" б/н від 11.01.2013.

16.07.2013 на адресу суду надійшло уточнення до заяви про забезпечення позову (вх.№.14/07/13 від 14.07.2013), згідно якого позивач повідомив, що викладене в п.11 ухвали про порушення провадження у справі №906/986/13 від 15.07.2013 формулювання вжиття заходів забезпечення позову, не забезпечує в повному обсязі захист прав та законних інтересів позивача як акціонера ВАТ "Коростенський щебзавод" на час вирішення даної справи, з огляду на що просить задовольнити заяву про забезпечення позову від 14.07.2013 в повному обсязі.

Обґрунтовуючи вжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони вчиняти дії, позивач вказує на те, що предметом спору в даній справі є вимоги про визнання недійсним рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод", оформленого протоколом б/н від 11.01.2013, яким вирішено, зокрема, звільнити з посади Голови Правління Товариства Вербицького Віталія Павловича та призначити з 14.01.2013 на посаду Голови Правління Товариства Бикодорова Юрія Валерійовича, зі строком повноважень - п'ять років. Позивач також зауважує, що особовий склад Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод", яким було прийняте оскаржуване рішення, відповідно до постанови Рівненського апеляційного господарського суду від 26.04.2013 у справі №906/148/13-г, фактично було визнано нелегітимним. Враховуючи, що на сьогодні особовий склад Наглядової ради відновлений тільки юридично рішенням суду, а фактично деякі члени Наглядової ради не визнають зазначене рішення суду, у зв'язку з чим Наглядова рада продовжує збиратися та приймати рішення в нелегітимному складі, існує гостра необхідність з метою недопущення порушення прав акціонерів ВАТ "Коростенський щебзавод" та не допущення доведення товариства до банкрутства у вжитті заходів забезпечення позову у вигляді заборони Реєстраційній службі Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області та державним реєстраторам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо ВАТ "Коростенський щебзавод".

Додатково обґрунтовуючи заяву про забезпечення позову позивач зазначає, що з 28.12.2012 ТОВ "ЮНІГРАН", як член Наглядової ради відповідача та представник позивача як акціонера в органі управління ВАТ "Коростенський щебзавод", незаконно позбавлений свого права управляти товариством шляхом представництва в органах такого товариства та права представляти інтереси акціонерів в Наглядовій раді товариства, оскільки в період з 28.12.2012 по сьогоднішній день Наглядовою радою ВАТ приймались рішення без участі члена Наглядової ради ТОВ "Фактор Груп", чим порушено охоронювані законом права та інтереси позивача як акціонера відповідача.

Крім того, позивач вказує, що оскільки до компетенції Наглядової ради відповідача як і Голови Правління товариства відповідно до Закону України "Про акціонерні товариства" віднесено прийняття рішень, які потребують подальшої реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є всі підстави вважати, що на теперішній час існує ризик подальшого внесення до ЄДР незаконних рішень, в тому числі й рішення Наглядової ради товариства стосовно призначення нелегітимного Голови Правління товариства та відповідно здійснення Реєстраційною службою Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області на підставі зазначених вище рішень відповідних реєстраційних дій.

Розглянувши уточнення до заяви про забезпечення позову, дослідивши доводи позивача та подані ним документи, господарський суд враховує наступне.

Відповідно до пп.1.1 (абз.2) п.1 Інформаційного листа ВГСУ від 12.12.2006 №01-8/2776, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням, зокрема, розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів.

Таким чином, заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду за наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

З пояснень позивача вбачається, що внесення недостовірних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на підставі рішень Наглядової ради щодо зміни керівника товариства у будь-якому разі порушує права позивача на участь в управлінні цим товариством, а також ускладнить виконання рішення у даній справі, зокрема, у випадку вчинення незаконно обраними органами управління дій, що суперечитимуть інтересам позивача.

Відповідно до статті 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Так, внесення відомостей (їх зміна) щодо керівника юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відбувається, зокрема, на підставі рішення уповноваженого органу управління такої юридичної особи.

Відтак, оскаржуване рішення Наглядової ради, яким обрано Головою Правління Товариства Бикодорова Юрія Валерійовича, є підставою для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язаних із зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод".

Судом встановлено, що відповідно до статуту ВАТ "Коростенський щебзавод", виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є Правління. Роботою правління керує Голова. Голова Правління має право без доручення здійснювати дії від імені товариства, представляти його у відношеннях з організаціями, установами і підприємствами, а також з державними органами України і інших країн зі всіх питань діяльності товариства, у тому числі укладає будь-якого роду угоди (договори, контракти, тощо), видає юридичні акти стосовно господарської діяльності товариства (накази, розпорядження, тощо), видає доручення, відкриває в банках поточний, валютний та інші рахунки, здійснює представництво інтересів товариства в суді у спорах з акціонерами.

Отже, Голова Правління відповідача наділений широким спектром повноважень щодо фінансово-господарської діяльності Відкритого акціонерного товариства "Коростенський щебзавод".

Враховуючи, що підставою заявлених у справі позовних вимог позивач зазначає саме порушення прав ТОВ "Фактор Груп" як акціонера ВАТ "Коростенський щебзавод", зокрема, на здійснення контролю та регулювання діяльності товариства, суд приходить до висновку, що доводи позивача викладені в уточненні до заяви про забезпечення позову від 16.07.2013 ґрунтуються на процесуальних нормах права, що регулюють забезпечення позову, та підтверджені матеріалами справи.

Розглянувши заяву позивача, пересвідчившись у тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання рішення суду, враховуючи те, що забезпечення позову допускається як гарантія задоволення законних вимог позивача, заходи до забезпечення позову мають тимчасовий характер та можуть бути переглянуті судом за наявності відповідних підстав, не призведуть до завдання будь-якої істотної шкоди інтересам відповідача, але невжиття їх може ускладнити або зробити неможливим виконання судового рішення, виходячи з необхідності дотримання балансу інтересів сторін та враховуючи межі предмета спору, суд вважає заяву позивача (з урахуванням уточнення від 16.07.2013) такою, що підлягає задоволенню частково.

При цьому, судом враховано, що оскільки державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих в м.Коростені, здійснюється державними реєстраторами, які знаходяться не лише за місцем розташування Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області, що вбачається з прохальної частини уточнення до заяви, суд вважає за доцільне заборонити вчиняти реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей в ЄДР щодо ВАТ "Коростенський щебзавод" і державним реєстраторам, які працюють в Установі "Коростенське міськрайонне Управління юстиції Житомирської області" в особі реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області, але здійснюють свої повноваження за іншою адресою.

У відповідності до ст. 115 Господарського процесуального кодексу України, ухвали господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 66, 67, 86, 88 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фактор Груп" (01033, м.Київ, Голосіївський р-н, вул.Саксаганського, буд.57, літ."Б", ідент. код 35569601) про забезпечення позову №14/07/13 від 14.07.2013 (з урахуванням уточнення до заяви про забезпечення позову від 16.07.2013) задовольнити частково.

2. Заборонити Установі "Коростенське міськрайонне Управління юстиції Житомирської області" в особі реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області (11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28Г, ідент. код 33201057) проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про Відкрите акціонерне товариство "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567), на підставі рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" або іншого документу, а саме: проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод"; зміною осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи; зміною осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; зміною обмежень щодо представництва від імені ВАТ "Коростенський щебзавод".

3. Заборонити Державним реєстраторам юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області (11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28Г, ідент. код 33201057) проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про Відкрите акціонерне товариство "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567), на підставі рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" або іншого документу, а саме: проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод"; зміною осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи; зміною осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; зміною обмежень щодо представництва від імені ВАТ "Коростенський щебзавод".

4. Заборонити Державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області Горбач Тетяні Анатоліївні (місце знаходження установи: 11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28Г, ідент. код 33201057, місце роботи реєстратора: 11500, Житомирська область, м.Коростень, вул. Грушевського, 22) проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про Відкрите акціонерне товариство "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567), на підставі рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" або іншого документу, а саме: проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод"; зміною осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи; зміною осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; зміною обмежень щодо представництва від імені ВАТ "Коростенський щебзавод".

5. Заборонити Державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області Рибачук Тетяні Анатоліївні (місце знаходження установи: 11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28Г, ідент. код 33201057, місце роботи реєстратора: 11500, Житомирська область, м.Коростень, вул. Грушевського, 22) проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про Відкрите акціонерне товариство "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567), на підставі рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" або іншого документу, а саме: проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод"; зміною осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи; зміною осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; зміною обмежень щодо представництва від імені ВАТ "Коростенський щебзавод".

6. Заборонити Державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області Лоханчуку В'ячеславу Анатолійовичу (місце знаходження установи: 11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28Г, ідент. код 33201057, місце роботи реєстратора: 11500, Житомирська область, м.Коростень, вул. Грушевського, 60/2) проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про Відкрите акціонерне товариство "Коростенський щебзавод" (11502, Житомирська область, м.Коростень, вул. Каштанова, 3, ідент. код 01374567), на підставі рішення Наглядової ради ВАТ "Коростенський щебзавод" або іншого документу, а саме: проводити реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов'язані зі зміною керівника ВАТ "Коростенський щебзавод"; зміною осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи; зміною осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори; зміною обмежень щодо представництва від імені ВАТ "Коростенський щебзавод".

Ухвала набирає законної сили в день її винесення - "17" липня 2013 року.

Ухвала може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

Суддя Прядко О.В.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу - рек. з повід.

4 - Установі "Коростенське міськрайонне Управління юстиції Житомирської області" в особі реєстраційної служби Коростенського міськрайонного управління юстиції Житомирської області (11509, Житомирська область, м. Коростень, вул.Сосновського, 28-г) - рек. з пов.

Дата ухвалення рішення17.07.2013
Оприлюднено18.07.2013
Номер документу32444390
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/986/13

Ухвала від 07.08.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 07.08.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Рішення від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Постанова від 20.12.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мамченко Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні