Рішення
від 10.03.2009 по справі 17/109/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/109/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "10" березня 2009 р.                                                 Справа №  17/109/09

м. Миколаїв    

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

при  секретарі Колесниковій В.В.,

з участю представників сторін:

від позивача – Дзюбак О.О., довіреність № 14 від 10.03.2009 року;

від відповідача –Середа В.М., голова;

у судовому засіданні присутній прокурор –Фірцак Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 17/109/09

За позовом Прокурора Снігурівського району Миколаївської області в інтересах держави – спеціально уповноваженого органу влади з питань водного господарства та меліорації земель –Державного комітету України по водному господарству в особі Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи, Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Леніна, 196,

До фермерського господарства «Жемчужина», Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Червоногвардійська, 4,                                                   

про: стягнення заборгованості за договором про надання послуг з подачі води № 194 від 09.06.2008 року,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Снігурівського району Миколаївської області в інтересах держави – спеціально уповноваженого органу влади з питань водного господарства та меліорації земель –Державного комітету України по водному господарству в особі Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи (надалі-позивач) звернувся до господарського суду з позовом до фермерського господарства «Жемчужина»(надалі-відповідач) про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з подачі води № 194 від 09.06.2008 року.

Позивач обгрунтовує свої позовні вимоги наступним:

09.06.2008 року між Управлінням каналів Інгулецької зрошувальної системи та відповідачем було укладено договір № 194 про надання послуг з подачі води.

Відповідно до п. 2.1.1 договору позивач зобов'язується забезпечити подачу води в обсягах, забезпечених бюджетним фінансуванням на оплату електроенергії, яка використовується головними державними насосними станціями для подачі води до точки водовиділу.

Відповідно до п.п 2.2.3, 4.1 - 4.5 договору ФГ «Жемчужина»зобов'язане своєчасно оплачувати вартість послуг з подачі замовлених обсягів води. Оплата вартості послуг з подачі води для заповнення водоймища (ставка) здійснюється за договірною ціною вартості послуг з подачі 1 м3  води за фактично подані обсяги води.

ФГ «Жемчужина»щомісячно сплачує аванс в розмірі 50% вартості запланованого обсягу послуг з подачі води за майбутній місяць не пізніше, ніж за 3 доби до початку місяця, та до 10 числа поточного місяця зобов'язано здійснювати повну оплату вартості наданих послуг з подачі води за попередній місяць.

Підставою для платежів за фактично подані обсяги води є двосторонній акт подачі-приймання обсяги приймання води або рахунок Виконавця, складений згідно до договірної ціни на підставі двостороннього акта подачі-приймання обсягів води та звірки розрахунків за послуги з її подачі. Вартість послуг з подачі 1 м3 води становить 0,08 грн, що узгоджено відповідним протоколом.

Належним чином виконуючи свої обов'язки, позивч з червня по вересень 2008 року з моменту укладення договору надав відповідачу 89 тис.м3 води для зрошення сільгоспугідь на загальну суму 7 120 грн., що підтверджується актами подачі-приймання води, підписаними представником відповідача.

В свою чергу відповідач не оплатив повністю послуги з подачі води, сплативши протягом 2008 року 1 194 грн.

Позивач зазначає, що станом на 31.12.2008 року заборгованість відповідача за послуги з подачі води становить 5 926 грн.

Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи зверталося до відповідача  з претензією щодо оплати заборгованості на суму 5926 грн., яка залишилася без відповіді та задоволення.

Крім того, позивачем за прострочку платежу відповідно до п.5.8 Договору відповідачу нараховано пеню в сумі 69 грн.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, є його порушенням.

Відповідно до ст. 629 Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України визначено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання, а згідно ч. 2 ст. 218 учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу  України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Крім того, представник відповідача в порядку п. 6 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України клопоче про розстрочку  виконання рішення  в частині суми основної заборгованості строком на 5 місяців рівними частинами щомісяця. Представник позивача та прокурор не заперечує проти задоволення клопотання відповідача про розстрочку виконання рішення в частині суми основної заборгованості. Вищезазначене клопотання відповідача підлягає частковому задоволенню строком до 10.05.2009 року.

Таким чином позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги Прокурора Снігурівського району Миколаївської області в інтересах держави – спеціально уповноваженого органу влади з питань водного господарства та меліорації земель –Державного комітету України по водному господарству в особі Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи задовольнити повністю.

2.          Стягнути з фермерського господарства «Жемчужина», Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Червоногвардійська, 4 (код ЄДРПОУ 23621785) заборгованість у розмірі 5 926 грн., пеню у розмірі 69 грн. на користь Управління каналів Інгулецької зрошувальної системи, Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Леніна, 196 (01034142, р/р 35225007000553 УДК в Миколаївській області, МФО 826013).

3.          Виконання рішення в частині стягнення суми заборгованості та пені розстрочити рівними частинами у сумі 2 997 грн. 50 коп. в строк до 10.05.2009 року.

4.          Стягнути з фермерського господарства «Жемчужина», Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Червоногвардійська, 4 (код ЄДРПОУ 23621785) дежавне мито у розмірі 102 грн. та 118 грн. витрат  на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь Державного бюджету України.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

                      

  

Рішення підписано 23.03.2009 року.

   Суддя                                                        С.М.Коваль

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3258290
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/109/09

Рішення від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Рішення від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні