Постанова
від 30.07.2013 по справі 820/4414/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

30 липня 2013 р. № 820/4414/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Панова М.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Каряки С.Г.,

представників сторін:

позивача - Осаволюк Т.Л.,

відповідача - Таран М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС" до Західної міжрайонної державної податкової інспекції м. Харкова Харківської області Державної податкової служби про скасування наказу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Акціонерне товариство "АЛЬПСЕРВІС", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Західної міжрайонної державної податкової інспекції м. Харкова Харківської області Державної податкової служби, в якому просив суд визнати протиправним та скасувати наказ Західної Міжрайонної Державної податкової інспекції м. Харкова Харківської області Державної податкової служби № 811 від 28 травня 2013 року "Про призначення позапланової виїзної перевірки Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС".

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначив, що спірний наказ був прийнятий без встановлених Податковим кодексом України підстав.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав та просив задовольнити у повному обсязі з підстав та мотивів викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечував та просив відмовити у повному обсязі. В обгрунтування заперечень зазначив, що відповідач при прийнятті спірних наказів діяв на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що 28 травня 2013 року, начальником Західної міжрайонної державної податкової інспекції м. Харкова Харківської області Державної податкової служби Борисенко В.В., прийнято наказ № 811 Про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС" (код за ЄДРПОУ: 23463151).

Підставою для прийняття вказаного рішення суб"єкта владних повноважень слугували наступні обставини:

Відповідачем до позивача було направлено запит №5023/10/22.4-14/ОД/3 від 22.04.2013 року, про надання пояснень та їх документального підтвердження взаємовідносин позивача з його контрагентами ТОВ «АЛЬПТЕХПРОМ» ( код 25454699) за період жовтень - листопад 2012рік , ПП»ТЕТІС-АТ» (код 25461699) за березень - вересень 2012 року.

У відповідь на вказаний запит позивач письмово повідомив відповідача листом про відмову в наданні пояснень та їх документального підтвердження у зв"язку з невідповідністю вказаного запиту вимогам, що ставляться до запитів податкового органу.

Суд зазначає, що відповідно до пп. 20.1.4 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити перевірки платників податків (крім Національного банку України) в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до п. 73 ст. 73 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

Письмовий запит про подання інформації надсилається платнику податків або іншим суб'єктам інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з таких підстав:

1) за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби; 2) для визначення рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок; 3) виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків; 4) щодо платника податків подано скаргу про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення податкової накладної; 5) у разі проведення зустрічної звірки; 6) в інших випадках, визначених цим Кодексом.

Запит вважається врученим, якщо його надіслано поштою листом з повідомленням про вручення за податковою адресою або надано під розписку платнику податків або іншому суб'єкту інформаційних відносин або його посадовій особі.

Платники податків та інші суб'єкти інформаційних відносин зобов'язані подавати інформацію, визначену у запиті органу державної податкової служби, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено цим Кодексом). У разі коли запит складено з порушенням вимог, викладених в абзацах першому та другому цього пункту, платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит.

Інформація на запит органу державної податкової служби надається Національним банком України, іншими банками безоплатно у порядку і обсягах, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність".

Порядок отримання інформації органами державної податкової служби за їх письмовим запитом визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин: пп. 78.1.1. за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідно до п. 79.1 ст. 79 Податкового кодексу України документальна невиїзна перевірка здійснюється у разі прийняття керівником органу державної податкової служби рішення про її проведення та за наявності обставин для проведення документальної перевірки, визначених статтями 77 та 78 цього Кодексу.

Форма та зміст запиту №5023/10/22.4-14/ОД/3 від 22.04.2013 року, про надання пояснень та їх документального підтвердження взаємовідносин позивача з його контрагентами ТОВ «АЛЬПТЕХПРОМ» ( код 25454699) за період жовтень - листопад 2012рік , ПП»ТЕТІС-АТ» (код 25461699) за березень - вересень 2012 року відповідає вимогам п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України. Підставою направлення запиту слугувала податкова інформація що свідчить про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а саме: акт перевірки ПП "Тетіс-АТ" від 20.02.2013р. № 696/22.1-07/25461699 (а.с. 25-26), запит до ТОВ "Альптехпром" від 09.04.2013р. № 5152/10/22.6 (а.с. 40), ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 29.01.2013р. по справі № 2а-11005/12/2070 якою залишено без змін постанову Харківського окружного адміністративного суду від 20.11.2012р. Останньою відмовлено в задоволенні позову Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС" про скасування наказу відповідача № 999 від 20.09.2012р. про проведення перевірки по взаємовідносинам з контрагентами ТОВ "Лугпромстройсантехмонтаж", ПП "Баварія Ф", ПП "Арикон".

Відмова в наданні відповіді позивачем на вказаний запит слугувало підставою для правомірного прийняття відповідачем у відповідності до вимог пп. 78.1.1. ст. 78 Податкового кодексу України наказу № 811 Про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС" (код за ЄДРПОУ: 23463151).

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідачем у судовому засіданні належними та допустимими доказами доведено правомірність оскаржуваного правового акту індивідуальної дії, проте, позивачем не надано до суду достатніх доказів в обгрунтування протиправності спірного рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 11, 71, 94, 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Акціонерного товариства "АЛЬПСЕРВІС" до Західної міжрайонної державної податкової інспекції м. Харкова Харківської області Державної податкової служби про скасування наказу - відмовити в повному обсязі

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення протягом десяти днів з дня його проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАСУ, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 02 серпня 2013 року.

Суддя Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.07.2013
Оприлюднено02.08.2013
Номер документу32756703
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4414/13-а

Ухвала від 31.05.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 24.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Ухвала від 02.10.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Ухвала від 03.09.2013

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Постанова від 30.07.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні